Gasztro


Halászlé, sült hal és a többiek

Mindenféle módon készült halakat kóstolhatunk, ehetünk a jövő hét végén a VI. Budapesti Halfesztiválon. 2018-ban új, még jobban megközelíthető helyszínen, a Hősök tere mellett, a Műcsarnok buszparkolójában kerül megrendezésre a fesztivál.

A fesztivállal mindenekelőtt ösztönözni szeretnék a hazai halfogyasztást és erősíteni a halkultúrát a magyar gasztronómiában. A belépés természetesen mindenki számára ingyenes!

A halfogyasztás évszázadok óta a magyar gasztronómia szerves része. Különösen karácsonykor, esetleg húsvétkor ünnepnapjaink elengedhetetlen étele a hal.

Az utóbbi években azonban kezdett feledésbe merülni ez a finom étek. A magyarok évi halfogyasztása átlagosan 4,5 - 5 kg/fő/év, amely érték Európában a legalacsonyabbak közé tartozik.

A hal jótékony hatásai köztudottak, a húsának fogyasztása kihat a szív- és érrendszeri megbetegedések veszélyének csökkentésére. Könnyen emészthető, és omega 3 zsírsavban gazdag.

Tehát ne csak ünnepekkor, hanem a hétköznapokon is együnk bátran halat! A szálkát és a „pocsolya ízt”  - természetesen ki lehet kerülni az elkészítési móddal.

Az év hala a szürkeharcsa, de több, mint 100 hazai és nemzetközi halétellel várják a látogatókat. Az eseményen minden halból készül, még a kolbász és a tepertő is. Lesz óriásbogrács, óriásharcsa sütés, harcsa szalonna füstölés és még megannyi különlegesség Európa legnagyobb Halfesztiválján!

A fesztivál másik kiemelt célja: felhívni a figyelmet hazai élővizeink, elsősorban a magyarországi Duna vízének tisztaságára. 2007-ben a tíz legveszélyeztetettebb folyó közé sorolták a Dunát. Az azóta elindult kezdeményezéseknek köszönhetően a vízminőség általában javult, de további erőfeszítésekre van szükség.

A rendezvénnyel szeretnék a látogatókat ráébreszteni a Duna természeti értékeire (halállomány, árterek, természetes ökológia) és vizeink tisztaságának védelmére.