Gasztro


Harmóniában a növényi alapokkal - előtérben a növényi étrend

Számtalan helyen olvashatunk hasznos tanácsokat, hogy milyen módon találhatjuk meg a számunkra leginkább megfelelő étrendet. A legújabb trendek közül melyek azok, amelyek leginkább beleillenek napirendünkbe és melyikkel őrizhetjük meg egészségünket?

Mostanában egyre nagyobb teret nyer a növényi alapú étrend. Ám mit is jelent ez pontosan, és hogyan járul hozzá egészségünk megőrzéséhez? A növényi eredetű ételekre épülő táplálkozás középpontjában a növényi eredetű nyersanyagok – zöldségek, gyümölcsök, magvak, hüvelyesek és teljes kiőrlésű gabonák – állnak.

Miért is érdemes növelni a növényi eredetű táplálék bevitelének arányát?

Egy újabb tanulmány szerint korunk több egészségügyi problémájára, például az elhízás, és az e miatt kialakuló szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére is alkalmazható a megfelelően összeállított növényi étrend. Továbbá egyes ételallergiákra, vagy intoleranciára – mint például a laktózérzékenység – is fenntartható megoldást jelenthet.

Ha a mindennapokban nem is szeretnénk lemondani az állati eredetű alapanyagokról, akkor is érdemes a növényi alapanyagokat minél nagyobb arányban fogyasztanunk! Már ezzel is hozzájárulhatunk a még egészségesebb, változatosabb étkezés kialakításához.

Miként is tudjuk ezt megvalósítani?

Szerencsére ez egyre egyszerűbben megoldható, mert az élelmiszeripar a legtöbb állati eredetű élelmiszerre kínál növényi alternatívát.

•             Az alapvető energiaforrások közül a fehérjéket pótolhatjuk például tofuval vagy hüvelyes növényekkel.

•             Köretként fogyaszthatunk teljes kiőrlésű gabonákból készült ételeket, amelyeket tetszés szerint friss fűszernövényekkel tehetünk változatossá.

•             Édesség helyett előnyben részesíthetjük a friss idénygyümölcsöket vagy magvakat, például a mandulát, a pisztáciát és a chia magot, amelyek nem csak finomak, hanem egy sor nyomelemet és vitamint is tartalmaznak.

•             Emellett kedvenc kávénkat és kakaónkat is ízletesen és változatosan fogyaszthatjuk növényi tejekkel, mint például a rizstej, a mandulatej vagy a kókusztej.

Ételkészítésnél is bátran nyúljunk a növényi olajokhoz és zsírokhoz! A klasszikusnak számító napraforgó-étolaj és olívaolaj mellett kedvenc fogásunkat akár repceolajjal is elkészíthetjük. Utóbbi esszenciális – omega-3 és omega-6 – zsírsavakat kivételesen kedvező arányban tartalmaz, így kiegyensúlyozott zsírsav összetétellel rendelkezik. Ennek köszönhetően kifejezetten kedvező élettani hatású, remekül illeszkedik a változatos étrendbe.

Növényi alapú alternatívát könnyedén találhatunk egy ínycsiklandó reggeli vagy sütemény elkészítéséhez is.

A margarinok ugyanis szintén értékes növényi olajok felhasználásával készülnek. Összetételüknek köszönhetően segítik a zsírban oldódó vitaminok (A-, D-, E-, K-vitamin) természetes felszívódását, valamint a legtöbb állati eredetű zsírhoz képest mérsékelt telített zsírsav bevitelt tesznek lehetővé.

A Vénusz széles portfóliójában megtalálható kenő- és sütőmargarinok például – a valódi vajat tartalmazó variánsokat leszámítva – tisztán növényi alapú laktózmentes termékek. Azaz: nem tartalmaznak állati eredetű zsiradékot, tejet, illetve egyéb tejszármazékot sem. Az élettani hatásokon túl a margarinok praktikus tulajdonságokkal és sokrétű felhasználási lehetőségekkel is rendelkeznek. Így mára táplálkozásunk szerves részévé váltak; ételeink ízének és élvezeti értékének javítását szolgálják.

Nem beszélve arról, hogy felhasználásuk rendkívül egyszerű, hiszen akár a hűtőből kivéve egyből könnyen, hidegen is eldolgozhatóak, illetve azonnal kenhetőek.

A Vénusz széles margarinválasztékából mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb variációt, mind sütés, mind pedig szendvicskészítés esetére.

A teljes portfólió a http://www.venusz.hu/termekek/margarin oldalon tekinthető meg.