Gasztro


Ismered a berner virslit?

Mert nincs grillszezon nélküle!
 

Kívül roppanós, belül húsos és krémes isteni finom. Mi az? A berner virsli! A jó idő beköszöntével nagyobb kedvünk van kimenni a kertbe és grillezni. Szerencsére, a korlátozások enyhítésével akár már kisebb baráti találkozót is tudunk tartani kertünkben, amit a grillezés tehet igazán hangulatos és vidám élménnyé.

Ha pedig grillezés, akkor nem szabad elfeledkezni a berner virsliről sem, aminél finomabb grillételt el sem tudnánk képzelni. Hogy nem tudod pontosan, mi az a berner virsli? Most nemcsak a termék hús történetét ismerheted meg, de azt is megtudod, hol lehet beszerezni a legfinomabb baconbe tekert virsliket. 

Lehet, hogy a virsliről a legtöbb embernek a szilveszter jut az eszébe, elvégre az újévköszöntő menü egyik elengedhetetlen hozzávalója. De ennek az ételnek nemcsak az év végekor, hanem tavasszal/nyáron is szezonja van, amikor grillezünk vagy partikat tartunk. A virsli szó, ahogyan maga az étel is, Németországból ered. A német Wurst szó kicsinyített alakja a würstl vagy virstl, ez utóbbi szót magyarosítottuk.

Berner-történelem
Bár a virsli Magyarországon a 17. században kezdett elterjedni, a „virsli őse”, a Frankfurter Würstchen ennél sokkal nagyobb múltra tekint vissza: frankfurti virslit már az 1200-as évek végén is ettek. Az étel csakis sertéshúsból készülhetett, amit birkabélbe töltöttek és megfüstöltek. Régebben pergamenpapírban, fadobozban tárolták. A Frankfurter Würstchen nem összekeverendő a jóval később, Bécsből elterjedt frankfurterrel!  Az, például, abban is eltért a korábbi, frankfurti változattól, hogy vegyesen, sertés- és marhahúsból is készül.


 

Na, térjünk rá inkább a címszereplő berner virsli történetére, ami - hiába gondolunk erre a nevéből - nem Bern városából származik, hanem Ausztriából, Zell am See környékéről. Ahol 1950-ben, ahol egy helyi szakács, Erich Berner (innen a név) tekerte bacon-be a sajtos virsliket, amik hihetetlenül hamar népszerűvé váltak. Berner fejéből akkor pattant ki az ötlet, hogy az eredetileg ementáli sajttal töltött virslit bacon-be tekeri, amikor azon gondolkodott, milyen gyorsan és könnyen elkészíthető finomsággal kínálhatná meg az éttermében rendszeres fogyasztó férfikórus tagjait. A berner virslik mellé általában fehér kenyeret és pusztasalátát ettek, amiben paprikaszeletek, zeller, sárgarépa, hagyma és ecetes uborka is volt. 

Grillezéshez tökéletes
De, persze, nem ez az egyetlen tálalási módja a virslinek, ami a grillezések alkalmával is kiváló választás. Ha maximalista vagy, és szeretnél biztosra menni, azt javasoljuk, ne kísérletezz otthon a tökéletes a berner virsli elkészítésével, inkább vásárold meg készen! Ajánljuk a Tamás-Hús Kft. által készített Gierlinger Berner grill virslijét, ami kívül ropog, belül pedig szaftos, hála a hihetetlenül finom sajtnak és ízletes virslinek. A Gierlinger grill virslijénél három prémium minőségű finomság (a bacon, a virsli és a sajt) találkozik egymással, aminek a végeredménye csakis jó lehet. A húst elég hat-hét percig grillezni, ami közben a bacon nem fog leválni a virsliről, neked pedig már tényleg semmi miatt nem kell aggódnod, semmi másra nem is lesz gondod, csak hogy a grillről a tányérokra szedd az ellenállhatatlan berner virsliket. 


 

Ja, és még valami! Nem árt picivel többet venni belőlük, hidd el, percek alatt el fog fogyni.