Gasztro


Ismét a grillről, kicsit másképpen

Szavazás indult a kedvenc grillfogásainkról. Végre kiderül, hogy mi sül a grillrácson az ország.
 

Divat lett a grillezés! Ma már nem kell hatalmas kert hozzá, akár az erkélyen is sütögethetünk – a biztonsági előírásokat betartva. Grillezünk barátokkal, családdal, munkatársakkal, de akár kettesben a párunkkal is. Ám vajon mi kerül a grillrácsra? A húsok vagy a zöldségek hódítanak jobban, esetleg a gyümölcsök és a halak? Egy országos felmérés most az ország kedvenc grillételeit keresi.

 

A grillezés nem valami úri hóbort, esetleg új keletű hagyomány. Nagyon is régi! Az étel nyílt lángon való sütése, azaz a grillezés ősibb, mint maga a modern ember. A Homo erectus azzal vált ki az állatok sorából, hogy képes volt tüzet gyújtani és azt ellenőrzött módon használni.

 

Halnyárs édesburgonyával

A grillezés, a nyílt tűzön sütés, a világon mindenhol ismert és elterjedt konyhai technológia. A Wikipédia szerint nagyjából 30 000 évvel ezelőtt fedezte fel az emberiség a faszénkészítés módját és ez teremtette meg a grillezésnek alapjait, amit ma már számtalan módon ki lehet próbálni.

Új fejezettel folytatódik a Nagy Gasztrofelmérés


 

A magyaros kedvencek után a TOP10 hazai grillételt keresi a ’Mit eszik az ország? – A nagy grillfelmérés’ online kutatása.

 

Fokhagymás garnéla édesburgonyával

„Ma már különböző típusú grillkészülékek is segítenek, hogy sikeres legyen a grillparti. Könnyedén profivá válhatunk a rács mellett, és megmutathatjuk, milyen finom egy fűszeres lazac, egy jól megpirított marhaszelet vagy egy kalóriaszegény zöldségcsomag”- véli Ratkai Krisztina gasztro főszerkesztő, a Mit eszik az ország? kutatás megálmodója és elindítója.

 

Camembert zöldségekkel

A július 31-ig zajló kutatás résztvevői 60 közkedvelt grillfogás közül választhatják ki 10 kedvencüket a www.miteszikazorszag.hu oldalon, ahol táplálkozási tanácsok, grill receptek és számos gasztro tipp is várja a kerti sütögetés kedvelőit. Sőt, a legjobb recepteket beküldők között értékes ajándékok kerülnek kisorsolásra.
 


Húsleves, bableves, rántott hús a kedvenc
Tavasszal, az első "Mit eszik az ország?" felmérés résztvevői a hazai konyhakultúrában régóta megtalálható 100 magyaros fogás közül választhatták ki tíz kedvencüket, illetve tetszés szerint bővíthették is a gasztro toplistát. Az első helyre a húsleves került, a második helyezett a bableves lett, míg a rántott hús a harmadik helyen végzett az összesítésben. A tíz legkedvesebb étel között helyet kapott még a lecsó, a csirkepaprikás, a töltött káposzta, a brassói aprópecsenye, a halászlé és a gulyásleves is. A top 10-es listát pedig a palacsinta zárta. Nagy kérdés most az, hogy mik lesznek a kedvencek a grillfogások közül?

A Mit grillez az ország? kérdésre a 
miteszikazorszag.hu weboldalon lehet megadni a válaszokat, július 31-ig.