Gasztro


Ízelítő a Hajdúság történetéből és fűszereiből

Ahol jól lakik a test, ott jól lakik a lélek is! - vallják az alföldi emberek. Gasztro-kultúra körutazás hazánk legnagyobb termálvizű fürdőhelyén, avagy Hajdúszoboszló másképp.

A fürdőváros gasztronómiai kínálata és kulturális attrakciói a hagyományápolás mellett megfelelnek a legaktuálisabb trendeknek. A szállodák és éttermek séfjei sokszor bizonyítanak a helyi gasztronómiai rendezvényeken is.

Kis csapatunk körbejárta a város érdekességeit, gasztro szempontból is.

 

Hagyományos fesztivál, modern tematikával - Bioétel- és Borfesztivál

Az idén XVI. alkalommal megrendezett Hajdúszoboszlói Bioétel- és Borfesztivál Magyarország egyedülálló gasztronómiai eseménye, ahol bio és bor összeforr. A hagyományos őszi gasztro-kulturális rendezvényen bio alapanyagokból helyben készült ételkülönlegességek és kiváló magyar pincészetek borai szerepelnek. A fesztivál három napján a vendéglátók pultjainál csak bio élelmiszerekből készült finomságok bő kínálata várja a látogatókat.

A szilvalekvárt a nagy nyilvánosság előtt így főzték. A kiváló ételek kísérőjeként pedig az ország különböző tájairól érkező vörös, fehér és rosé borok színes választékával ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A rendezvényt népzenei és néptánc bemutatók, könnyű- és komolyzenei koncertek, valamint a bio életformát népszerűsíthető kísérőprogramok egészítik ki.

 

Ne feledd, hogy a talajon nemcsak állsz, hanem élsz! – Virágoskúti Rózsakert Biocsárda

Balmazújvároson, a hajdúnánási bekötőút közelében található az ország legnagyobb bio-birodalma.  Aki ismeri Rózsa Pétert, a virágoskúti gazdát, tudhatja, hogy az elképzelhetetlent is megvalósítja. Igaz ez arra a mesekönyvbe illő csárdára is, amit a gazda meg is valósított.  Az épületet a Kossuth-díjas Makovecz Imre kezdte tervezni, majd a neves építész halála után tanítványa, Dósa Papp Tamás álmodta papírra. A Rege a csodaszarvasról című mennyezeti festményt Makoldi Sándor készítette, a 12 tartóoszlopot Győri László és Tóth Zoltán faragta, a berendezési tárgyak egytől egyig kézművesek munkái. A pincerészben látványérlelők (sonka, kolbász, szalonna, sajt) várja a vendégeket.

Az étlapon helyi bio zöldségekből és húsokból készült finomságok találhatóak, mint mangalica, szűrkemarha és szamár.  Az adagokat elnézve a 2 személyes tál akár 4 embernek is elég lenne.

A biocsárda mellett felépített öt parasztház a Kárpát-medence öt tájegységét jeleníti meg.

A bio-gazdaság a családi összefogás csodás példája. A Rózsa család szinte minden tagja itt dolgozik, a feladatok szétosztva. A termékeket nemcsak a csárdában használják fel, hanem a debreceni üzletükben is árulják.

https://www.facebook.com/biocsarda/

 

Pálinka helyből - SPIRIT Pálinkázó Caffe & Bár

Hajdúszoboszló történelmi hagyatékainak egyike az impozáns épület, ami már messziről csalogatja a tekintetet. A volt Szabadság szálló elegáns épületében kapott helyet a Spirit Pálinkázó, ahol egy valódi pálinkafőző berendezés mellett van lehetőség elfogyasztani italunkat. Itt ötvöződik a minőségi pálinkázás egy elegáns kávézó hangulatával, ahol a napszakhoz idomulva mindenki megtalálhatja a kedvére valót.

www.spiritpalinka.hu

 

Az igazi túlélő - Csanády Borház

Ki hinné, hogy az alföldi puszta legősibb, Hajdúszoboszló legidősebb népi lakóháza egy lakótelep és egy hatalmas víztorony szomszédságában található? Szerencsés túlélő az 1806-ban épült Csanády Ház, amely a múlt és a történelem kis szigete. Nevét a valamikori birtokosairól a Csanádyakról kapta. Ez a ház megélte a reformkort, a szabadságharcot, a kiegyezés korát, a boldog békeidőket, az I. és II. világháborút, de főleg az a nagy érdeme ennek az épületnek, hogy túlélte az utóbbi 40 évet. Köszönhető ez az épületegyüttest most fenntartó családnak, az ő összefogásuknak, hazaszeretetüknek. A műemléki épület alatt található a Csanády pince és mellette a borozó, ahol ízes magyar borokat is kóstolhat az ide látogató.

https://www.facebook.com/pages/Csan%C3%A1dy-Borh%C3%A1z/226068171095027

 

Ízletes finomságok az Admirális kabinjából - Nelson Hotel**** Étterem & Cukrászda

A vasútvonal terjeszkedésének köszönhető, hogy 1860-ban, az élénkülő utas és kereskedő forgalom hatására megnyitották a BIKA vendégfogadót. 2001-ben teljesen felújították az épületet, ekkor kapta a Nelson Hotel, Étterem és cukrászda elnevezést. Az étterem kialakítása a zászlóshajó legénységi fedélzetét tükrözi, a cukrászda és a különterem pedig Nelson Admirális tiszti kabinját mintázza. A hely rövid idő alatt az idevalósiak, majd a városba érkező vendégek egyik kedvence lett.

www.nelsonhotel.hu

 

Kulináris finomságok - Mirage Étterem

„Tudod, miért fontos a finom étel? Összehozza az embereket, bárhonnan származnak is. Mindenkit barátságossá tesz és mosolyt csal az arcára.” Riz Tamás - Executive Chef

A Mirage étterem a magyar konyhára jellemző hagyományokat tisztelve, de a nemzetközi trendeket követve állítja össze szezonálisan megújuló étlapját, törekedve arra, hogy minden Vendégünk megtalálja a „fogára való” ételt. Az alapanyagokat lehetőség szerint a régió legjobb kistermelőitől szerzik be, akik kiváló minőségű nyersanyagot biztosítanak. A termelői alapanyagokon kívül sok hozzávalót házilag készítenek el: kovászolással, savanyítással, füstöléssel…

www.mirage-etterem.hu

 

Hagyománytisztelet közös összefogással - Bocskai István Múzeum

Bocskai István Múzeum gyűjteményei reprezentatív képet kívánnak alkotni Hajdúszoboszló és a hajdúszoboszlói kistérség múltjáról és jelenéről néprajzi, történeti, művészeti, társadalmi összefüggésben. A múzeum a kistérség szellemi és anyagi örökségének megőrzéséért, gyarapításáért, nyilvánosságra hozataláért működik. Különböző korszakokba ad bepillantást, különösen az életvitel szempontjából.

A Bocskai István Múzeum nem tartozik a nagy múltú közgyűjtemények közé. Nem felsőbb kultúrpolitikai kezdeményezés, hanem a helyi gimnázium diákjainak értékmentő aktivitása és a lakosság áldozatkészsége hozta létre. Létesítését a hagyománytisztelet és a fürdőváros idegenforgalma egyaránt indokolta.

www.bocskaimuzeum.hu