Gasztro


Kapj rá a halra!

Halas finomságokkal és egy igazi kuriózummal, a Kodály Zoltán Művészeti Iskola növendékeinek halas témájú dalokból összeállított flashmobjával népszerűsítette a halfogyasztást a Földművelésügyi Minisztérium és az Agrármarketing Centrum.

Mindezt a Budapesti Adventi Vásáron, a Szent István Bazilika előtt, nagy sikerrel.

A legtöbb halat Magyarországon köztudottan a karácsonyi időszakban vásárolják az emberek, de a szaktárca arra törekszik, hogy az év többi részében is növekedjen a halfogyasztás.

Ennek érdekében az Európai Tengerügyi és Halászati Alap és Magyarország társfinanszírozásából, a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) keretében megvalósult a Kapj rá! halfogyasztást ösztönző kampány. Célja, hogy - egy hét éves kommunikációs és marketingprogramban - a jelenleg 6 kilogrammnyi fejenkénti éves halfogyasztás 2023-ra legalább 20 százalékkal növekedjen.

A kormány kiemelt programja a fejenkénti éves halfogyasztás növelése – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. 2000 óta 20 százalékkal több hal fogy hazánkban, ez emelkedő tendenciát mutat. Az Európai Unióban az éves fejenkénti halfogyasztás 20 kilogramm körüli, míg országunkban ez alig haladja meg a 6 kilót.

Nagy István arról is beszélt, hogy az akvakultúrából származó termelői árbevétel évente mintegy 12 milliárd forint. A hazai akvakultúra (a tógazdaságok és az intenzív haltermelő üzemek együttesen) étkezési célból közel 17 ezer tonna halat termel évente, míg az össztermelés megközelíti a 23 ezer tonnát, amiben a horgászcélú telepítő anyag termelés is benne van.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a Magyar Halászati Operatív Program (MAHOP) mintegy 15 milliárd forintos forrásából 2,6 milliárd fordítható a halfeldolgozás feltételeinek javítására.

Daróczi László, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője a halfogyasztásnak az egészségre gyakorolt pozitív hatásairól beszélt. Mint mondta, az ízletes hazai halételek minőségéről az Adventi Vásár időszakában is megbizonyosodhattak az érdeklődők, hiszen december 16-án a Nagyvásárcsarnokban, a Fehérvári úti Vásárcsarnokban és a Rákóczi úti Vásárcsarnokban, valamint Kiskőrösön az adventi vásárban kóstolhatták meg a halas termékeket a vásárlók. Az AMC Food Truck kóstoltató autója december 15-től 17-ig füstölt halat, halpástétomot és egyéb különlegességeket kínált Budapesten a Szent István téren is az Adventi Vásár látogatóinak.

Az AMC és a MA-HAL együttműködési megállapodást is kötött annak érdekében, hogy közös erővel hatékonyabban segíthesse az akvakultúra versenyképességének javítását, fenntartható termékeinek ismertebbé tételét és a halfogyasztás elterjesztését.

Sziráki Bence, a MAHAL ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy karácsony idején is lesz elegendő kínálat halból.

Összegezve tehát a tapasztalatokat, érdemes több halat ennünk, és nem csak karácsonykor, mert egészséges és finom!