Gasztro


Magyar Sommelier Club – „Az Év Sommelierje 2018" verseny

A Magyar Sommelier Club 3. alkalommal rendezte meg „Az Év Sommelierje" versenyt. Az egész napos programban 12 felkészült, profi versenyző mérte össze szakmai tudását.

Az A.S.I. /Nemzetközi Sommelier Szövetség/ értelmében több fordulós a verseny.

Délelőtt a 60 kérdésből álló teszt válaszaira 250 pontot lehetett kapni. Ehhez 80 perc állt rendelkezésre. A borok felismerésén túl, étel-ital párosítás és hazai/külföldi borászatokra vonatkozó ismeretekre is szükség volt.

A délutáni nyilvános versenyben a három döntős sommelier - Horváth Máté, Ferenczy Zsolt, Kovács Norbert - mérte össze szakmai tudását.  

A közönség számára is szórakoztató és egyben rengeteg információt adó, késő estébe nyúló megmérettetés a laikus érdeklődőknek is nagy élmény volt.

Szoros volt a versengés, hiszen a sommelier szakma hazai legjobbjai vettek részt az eseményen.

A 10 fős rangos szakmai zsűri - Kovács Gábor MSC elnök vezetésével - és a verseny gyakorlati részét képező, éttermi vendégek szerepét vállaló sommelier-k döntése alapján, a múlt évhez hasonlóan, ismét

Horváth Máté (Mák Bisztró) lett a győztes. A szakmai tudáson túl látszik, hogy nem csak érti, de szereti a munkáját, és a verseny feladatán túl is odafigyelt a vendégekre.

Ő fogja képviselni Magyarországot a "Contest of the Best Sommelier of the World 2019" nemzetközi versenyen Belgiumban, 2019. március 10-15 között.

A hazai versenyek történetében először fordul elő, hogy a 2. helyezett Kovács Norbert mellett a dobogó 3. fokán végzett Ferenczi Zsolt is nemzetközi szinten folytathatja karrierjét.  Mindketten részt vesznek az ez év november 9-11-én Belgrádban megrendezésre kerülő "Balkan Sommelier's Challange 2018" versenyen.

Bővebb információ:  www.sommelier.hu, facebook.com/Magyar-Sommelier-Club