Gasztro


Sör mi több

Sörözni nem csak nyáron lehet. Egy jó pohár vagy korsó sör elkél az ünnepi fogások után! Azt is jó tudni, milyen ételhez melyik sört igyuk! Most néhány - akár karácsonyi recept - erejéig a Sörszövetség segít az eligazodásban.

A közelmúltban megtartotta adventi estjét Magyar Sörgyártók Szövetsége, amely egyben a téli sörszezon kezdetét is jelzi. Mostani szlogenjük - a Sör mi több - is utal erre.

 

A 2019-es tendenciák mellett olyan különleges étel - sörpárosításokat mutattak be, amelyek új színt visznek az ünnepi szezon menüibe.

Az ételkompozíciókat az advent, az összetartozás és a tűz melege ihlette. Ezek, a nem mindennapi fogások - a megfelelő prémiumsörrel párosítva - különleges gasztronómiai élményt kínálhatnak az ünnepek alatt mindazoknak, akik szeretnének valami újat kipróbálni.

„A Magyar Sörgyártók Szövetsége azon kívül, hogy a felelős sörfogyasztást kívánja tudatosítani, a magyar gyártású prémiumsörre, mint a gasztronómia fontos elemére is fel kívánja hívni a figyelmet, ” — mondta dr. Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója.

A Sörszövetség a bemutatott ételek elkészítéséhez mesterfogásokat is elárult, hogy azok az ünnepi asztalra bárki által elkészíthetőek legyenek.

 

Ünnepi receptek magyar gyártású prémium sörökkel 

 

Füstben lebegtetett gomba

A nagyméretű gombafejeket héjukban, mosás nélkül kezdjük el sütni! Mindössze annyi a dolgunk, hogy fejjel lefelé egy sütőlapra tesszük a gombákat, és 80-90 Celsius fokos sütőben készítjük addig, amíg elkezd könnyezni, és a zöldség a pereméig megtelik az ínycsiklandó lével.

 

Mit igyunk hozzá?

Gyümölcsös illatú, világos belga apátsági sört

Extra tipp:

Ha igazán komplex ízt szeretnénk a sörünkkel, akkor a kalap közepére nyomjunk egy mogyorónyi krémsajtot.

 

Thüringiai borjú kolbász

A lényeg, hogy tisztán húsból készíttessük el kolbászunkat. A fűszerezéséhez főleg majoránnát használjunk, némi lestyánnal és csomborral megbolondítva. Vékony serpenyőben vajon pirítsuk, amíg kipirosodik a bőre.

Velencei almamustár

Az almát egészben süssük ízlés szerinti puhaságúra, de úgy, hogy még biztonsággal ketté tudjuk vágni. Sütőben vagy grillen is elkészíthetjük, és pluszban még izgalmasabbá tehetjük némi füsttel. Magos dijoni mustárral és leheletnyi akácmézzel tálaljuk.

 

Mit igyunk hozzá?

Gyümölcsös illatú, világos belga apátsági sört

 

Szent Jakab kagyló argentin rákfarokkal

Fontos, hogy a rákot és a kagylót nagyon hirtelen süssük 160-180 Celsius fokra előmelegített serpenyőben, olívaolajon. Akár páncélban, akár anélkül sütjük, a lényeg, hogy éppen csak kérget kapjon.

 

Mit igyunk hozzá?

Üdén szénsavas világos ale típusú sört

Extra tipp:

A serpenyőbe tehetünk fokhagymát, citromlevet, az elkészült fogásunkat pedig tálalhatjuk csiraválogatással és yuzu citromos olíva olajjal.

 

Zöld pestós sajtkrém mártogatós

Jó minőségű tejszínes krémsajtot keverjünk el zöld pestóval és korai szüretelésű olívával. Tálaljuk poharakba grissinivel vagy bagett-tel és csíkokra vágott zöldségpálcákkal. Langyosan és hidegen is tökéletes előétel.

 

Mit igyunk hozzá?

Klasszikus cseh stílusú, malátás és nemes-komlós pilsenit

Extra tipp:

A roppanós friss zöldségek helyett tálalhatjuk hőkezelt bébi cukkínivel és bébi répával.

 

Egyben sütött májak

Ha nem grillen vagy füstön, hanem a konyhai sütőben készítjük, akkor alacsony hőfokon (légkeveréssel 90-100 Celsius fokon), zsírpapíron süssük! Tehetünk mellé kakukkfüvet, fokhagymát, alá pedig kicsi kacsa zsírt.

 

Mit igyunk hozzá?

Különleges komlózású vörös ale-t

Extra tipp:

A borjúmájról nem távolítjuk el a hártyát, mert ez védi meg majd sütés közben a kiszáradástól.

 

Hátszín gesztenyés burgonyakrémmel és fokhagymás erdei gyümölcsökkel

A húsból kétujjnyi vastag szeleteket vágassunk, majd vasserpenyőben (a lemezserpenyőnek nincs hőtartása és visszapuhul a hús) süssük minimum 220-240 Celsius fokos edényben! Mielőtt a serpenyőbe tesszük a húst, hintsünk bele egy csipetnyi sót. A hús kapjon erős kérget (2-3 perc) és ne mozgassuk, amíg sül.

 

Mit igyunk hozzá?

Markánsan kesernyés, pörkölt kávés ízvilágú, éjsötét lágert

 

Extra tipp:

Az ételekhez többféle zöldfűszer hajtást és csirát adjunk tálaláskor. Ezek nemcsak színesek, de zsengék, fűszeresek és pikánsak is.

 

Rákóczi túrós gönci baracklekvárral és wasabival

Édes sós tart formát készítünk, amelybe (a savai miatt) gönci baracklekvárt és krémtúrót teszünk. Erre jön a klasszikus tojáshab, amelyet fűszerezhetünk citromborssal. A hab tetejét wasabis gönci baracklekvár dresszinggel húzzuk át.

 

Mit igyunk hozzá?

Narancsosan fűszeres, szüretlen, belga típusú búzasört

 

Extra tipp:

A dresszinghez tehetünk homoktövis velőt.

Ha nincs gönci barackunk, akkor használhatunk bármilyen baracklekvárt némi narancshússal eldolgozva.

A tehéntúróhoz ízlés szerint pici juhtúrót is keverhetünk.

 

A vezető hazai sör gyártók érdekképviseleti szervezetét, a Magyar Sörgyártók Szövetségét 1992-ban alapították. Tagvállalatai a Borsodi Sörgyár Kft., a Dreher Sörgyárak Zrt., a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. és a Carlsberg Hungary Kft. A MSSZ tagja a brüsszeli székhelyű Európai Sörgyártók Szövetségének (Brewers of Europe).

 

Fotókredit: Pintér Árpád / Pixeltaster