Gasztro


Vásárlás, találkozási pont, szórakozás: egy piac születésnapja

31 millió látogatás, 150 tonna gomba, 1000 tonna kenyér, 5500 tonna csirkehús, 6500 tonna burgonya, 2 millió darab lángos – csak néhány szám az idén 20 éves Fény Utcai Piac életéből,

amely szeptembertől év végéig egyfajta „szórakoztató központként” is működve mond köszönetet hűséges vásárlóinak.

Láng Zsolt, II. kerületi polgármester, a leghűségesebb vásárlóknak ajándékkal köszönte meg a piachoz való ragaszkodást.

Az elmúlt húsz évben több mint 31 millió látogatás történt a Piacon, amely folyamatosan változó arccal, de továbbra is a budai oldal legismertebb és leglátogatottabb piaca maradt. A reneszánszát élő intézményben a hűséges vásárlók mellett egyre nagyobb arányban tűnnek fel fiatal családosok, és akár huszonéves fiatalok is. A Piac egy tavalyi kutatása szerint a “piacozás” egyre népszerűbb a fiatalabb korosztályban is.

Négy hónapos programsorozattal mondanak köszönetet

A Fény Utcai Piac 20 éves születésnapja alkalmából a Piac szeptembertől négy hónapos programsorozatot rendez. A látogatók már találkozhattak lufihajtogató bohóccal, arcfestővel, karikaturistával és bűvészshow-val is, de vár még rájuk egy retro kiállítás, fotópályázat és óriásbuborék-bemutató is. A tavalyi esemény óriási sikere után idén újra lesz jótékonysági akció.

A múlt emlékezete

Már a harmincas évek elejétől a Lövőház utcában nagy hetivásárokat tartottak. Ezt követően 1940-ben Budapest Főváros Törvényhatósági Bizottsága határozatban jelölte ki a Lövőház-, a Fény- és Retek utca által határolt területen egy csarnok felépítését, amelyet végül 1953-ban nyitottak meg.

A mai piac

Mai formáját egy 1988-as, átfogó piacrekonstrukciónak köszönheti – Cságoly Ferenc Ybl díjas építész tervei alapján a garázzsal együtt 5 szintes épületet alakítottak ki a már jól ismert üzletekkel, piaci standokkal és mozgólépcsőkkel.

“A Fény Utcai Piac az egyik legforgalmasabb, legnyüzsgőbb pontja a II. kerületnek, ahol minden korosztály talál valamit a maga számára, és amely kicsit összehozza az embereket, akiknek egyre kevesebb a spontán találkozási lehetősége.  Büszkék vagyunk rá, hogy ez a kedvelt bevásárlóközpont, piac és gasztronómiai egység a mi kerületünkben van” - mondta Dr. Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere.

„A piac sokat változott az elmúlt évtizedekben, de a széles és friss kínálat, a rejtett kincsek, az őstermelők meglepetései, a rend és a tisztaság és a jó hangulat változatlan maradt. Az árusainkkal való emberi kapcsolat miatt szinte hazajárnak a látogatók, recepteket és főzési tippeket cserélnek, viccelődnek. Kereskedelmi szintjeinknek köszönhetően, pedig számos ügyes-bajos dologban válik lehetővé az ügyintézés helyben” - tette hozzá Varga László, a Fény Utcai Piac Társasház Intéző Bizottságának elnöke.

Jelenleg a csaknem 20 000 négyzetméteren található 150 üzletnek az önkormányzattal együtt több, mint 60 tulajdonosa van.