Pszichológia


Akár többszörösére nőhet a túlsúlyos szinglik száma

Óriási növekedésre számít a teltek társkeresője a karantén után. Mert főzünk, eszünk, kevesebbet mozgunk otthon, és nem figyelünk oda!Nem elég a vírusveszély, ami közösségben leselkedik ránk, még a karanténnak is lehetnek egészségügyi következményei - ahogyan arra az országos tiszti főorvos is felhívta a figyelmünket a napokban.

 

De mi történhet velünk a bezártság során? 
Például az, hogy jóval több élelmiszert fogyasztunk, mint egyébként. Magyarul, nekiállunk mértéktelenül zabálni, amire sajnos több nyomós okunk lehet.

Először is: a túlevés olyan pótcselekvés, amivel levezetjük a fel nem használt energiákat. Másodsorban az sem meglepő, ha a bizonytalan helyzet miatti szorongást próbáljuk elnyomni evéssel. Nem véletlenül született meg az angol szófordulat, miszerint egyesek “megeszik az érzéseiket”. 

Közrejátszik az is, hogy a vásárlási szokásaink megváltoztak, sokan pánikszerűen veszik az élelmiszereket, így óriási készletek halmozódtak fel a háztartásokban.

Ráadásul az online boltok kínálatából nem mindig azt az árut kapjuk, amit szívesen fogyasztunk a hétköznapokban.

A szállítási idő is kitolódott: több mint 5 napba is telhet hozzájutni a rendelésünkhöz. Ez ismét csak frusztrációt szül, így lendületből vethetjük rá magunkat a frissen érkezett ételekre. Netán épp ahhoz a finomliszt- és cukortartalékhoz nyúlunk, amit a legrosszabb esetre tartogattunk, akár a nagyanyáink a háborúban. 

Ha mindez nem lenne elég, a szokottnál jóval kevesebbet mozgunk a lakáson belül. A napi aktivitásunk lecsökkent, a javasolt - legalább - ötezer lépés helyett sokszor ezret sem teszünk meg.

Mindemellett az összezártság sok szakításhoz, váláshoz vezethet, szó szerint szakítópróba a mostani helyzet sok pár számára.

Az eredmény: alattomosan felkúszó kilók, terebélyesedő idomok, és sok szingli.

Nem is csoda, ha az első magyar duci társkereső alapítója úgy érzi: mire újraindul az élet, jelentősen nőhet a kereslet szolgáltatása iránt.

Duciként is ránk találhat a szerelem
Györfi András szerint már most látszik a növekedés az oldal látogatottságában.

“Nő az érdeklődés, ami eddig sem volt alacsony, hiszen a hazai piacról régóta hiányzott egy telteknek szóló társkereső. Az igazi robbanást viszont a karanténban töltött hetek, hónapok utánra várom. Ekkorra sokakon meglátszik majd a mozgáshiányos, túlevéses életmód. Tizenkét éve vagyok vállalkozó, de ez az első alkalom, hogy azt kívánom, minél kevesebben váljanak újoncként ügyfeleimmé. Más az, ha valaki teltnek születik, és más, ha hirtelen csúnyán meghízunk. Az egészségünkre figyelnünk kell!”
 

A vállalkozó szerint ugyanakkor remek alkalom a társkeresésre a hirtelen jött szabadidő, hiszen az akár hónapokig tartó chatelés komoly előszűrést jelent. Így már csak azokkal találkozunk majd - ha mindennek vége - akiket igazán megismertünk, legalábbis online.