Pszichológia


Élj kreatívan!

Önmegvalósítás és problémamegoldás a mindennapokban

 

Miképpen oldhatunk meg alkotó módon váratlan helyzeteket? Hogyan aknázzuk ki, ha több minden érdekel bennünket? Hogyan lehetünk hatással másokra ötleteinkkel? Hogyan találhatunk rá szabad, egyedi és elégedett önmagunkra? Többek között ezekre a kérdésekre is választ ad Szlafkai Éva Élj kreatívan! című , most megjelent könyve, amely mind tartalmában, mind látványában igazán rendhagyó a magyar piacon. Letölthető munkafüzettel! www.eljkreativan.hu

 

A kreatív szemléletmód kinyitja az ajtókat – segít szembenézni a kihívásokkal, rugalmasabban megoldani a problémákat, a saját utunkat járni, megragadni a lehetőségeket, hatással lenni másokra, szabadnak, egyedinek érezni magunkat és kiteljesíteni az életünket.

Egyszerűen felvillanyoz! A jó hír, ez a kíváncsi hozzáállás mindannyiunkban fellelhető és fejleszthető. Szlafkai Éva kommunikációs szakember most megjelent könyvében nemzetközileg elismert szakértők, hazai szakemberek, inspiráló történetek és elgondolkodtató feladatok segítenek kreatív énünk fejlesztésében.

 

A HVG Könyvek gondozásában június 25-én megjelent Élj kreatívan! című könyvben szakemberek osztják meg nézeteiket kreativitásról, szabadságról, alkotásról, sikerről, hibákról és motivációról.

A kötetben ismertetett módszerekhez a szerző gondolatébresztő, interaktív feladatokat is összeállított, hogy felszabadíthassuk kreatív erőforrásainkat.

A feladatokhoz készült egy munkafüzet is, amely ingyenes letölthető a www.eljkreativan.hu weboldalról.

A könyv köré épült rendszer egyik része csak a munkafüzet. Szerdánként a Szikra - Kreatív Nézőpont podcast adásaiban 20 rendhagyó kérdés mentén láthatunk rá más perspektívából az életünkre, illetve részt vehetünk a július 13-án induló 6 hetes Élj kreatívan! kihívás programban is. Részletek: www.eljkreativan.hu   

 

A szerző: Szlafkai Éva

Kreatív szakember, kommunikációs tanácsadó, újságíró, blogger, marketinges, vállalkozó, közgazdász. Igazából szabadúszó, aki kíváncsi. Közel 12 éve dolgozik a marketing különféle területein, és főként online tartalmakkal foglalkozik. A Szikra magazinblog @365letszikra alapítója, a Womenspiration programsorozat és a Nők az úton podcast társalapítója, továbbá a HVG Kiadó szakmai partnere. “Küldetésemnek tartom a kreatív szemléletmód népszerűsítését. Ezt célozta az elmúlt években több száz cikk, számos előadás, beszélgetés, különféle projekt, és most ez a könyv, valamint a hozzá kapcsolódó komplex program.

 

Hogyan éljünk kreatívan? Ezt a 6 lépést tegyük meg!

 

1.Tekintsünk más nézőpontból a kreativitásra!

A kreatív élethez nem kézügyesség kell, hanem kíváncsiság, egyfajta rugalmasabb szemléletmód, hogy hajlandóak legyünk különféle színű szemüvegeket felvenni, amin át nézhetjük a világot. Nyitottnak kell lenni a miénktől eltérő elképzelésekre, kihozni valami jót a nehezebb helyzetekből, lehetőséget formálni a problémákból, és mindig új nézőpontból látni még a leghétköznapibb dolgokat is.

 

2. Legyünk kíváncsiak a világra!

Ne féljünk kérdezni és higgyük el, soha nincs túl késő semmihez, hiszen kitartással és gyermeki tudásvággyal többre és messzebbre juthatunk. Oda, ahhoz az élethez, amelyre éppen vágyunk. Álljunk nyitottan másokhoz és a világ kérdéseihez, mert a válaszok új kapukat nyitnak meg. Ne torpanjunk meg az újtól, a változástól, a félelmet pedig nem gátló-, hanem hajtóerőként használjuk.

 

3. Tekintsünk fejlődési szemléletmóddal az életre!

Bízzunk magunkban és abban, hogy folyamatosan és mindenből fejlődhetünk. Tanuljunk a kudarcokból, motiváljanak mások sikerei, és keressük a kihívásokat! Valamint higgyük el, hogy nem csak egyféle életet élhetünk! Állítsuk fel a saját kereteinket, kerüljük a rutint, vizsgáljuk meg a problémákat többféleképpen, térképezzük fel a lehetőségeinket, és bátran vágjunk bele a minket érdeklő területekbe!

 

4. Találjuk meg a belső ösztönző erőnket!

Fedezzük fel, mi hajt minket valójában, mi az a mozgatórugó, ami miatt szívesen vágunk bele új dolgokba, és mi az a terület, amiben kibontakozhatunk, amiben elemünkben érezzük magunkat! Keressük az alkotás lehetőségeit, és ne csak kitűzzük és kergessük céljainkat, hanem élvezzük is elérésük folyamatát, legyen minél több flow élményben részünk!

 

5. Vegyük kezünkbe a saját életünk irányítását!

Vállaljuk a felelősséget magunkért, a munkánkért, fedezzük fel, hogy aktív formálói vagyunk az életünknek, és ha több terület érdekel, akkor bátran vessük bele magunkat – nem baj, ha nem szabályszerű vagy megszokott tevékenységről van szó. Teremtsük meg saját karrieréletmódunkat. Fókuszáljunk az önismeretre, az értékeink szerint keressük meg és aknázzuk is ki lehetőségeinket, miközben ön azonosan kommunikálunk a külvilág számára is.

 

6. Legyünk hatással, alkossunk, fejlődjünk!

Ha van egy jó ötletünk és hatással szeretnénk lenni másokra, akkor ne késlekedjünk! Merítsünk ihletet másoktól, keressünk kapcsolódási lehetőségeket, és, ha igazán hiszünk benne, álljunk ki bátran az ötleteink mellett! Mindig legyünk tettrekészek, és, amennyiben egyedül nem megy, keressünk társakat, akikkel segíthetjük egymást! Olvassunk sokat, tájékozódjunk a világban! Soha ne hagyjuk abba a tanulást, mert bármeddig fejlődhetünk, tőlünk függ, mit teszünk azért, amit el szeretnénk érni, amivé válni szeretnénk!

Ha ezeket a lépcsőfokokat végigjárjuk, felszabadíthatjuk a kreatív energiákat az életünkben!

MEGJELENT: ÉLJ KREATÍVAN!

Fotók: pixabay.com

Fotó könyv: Pakó Petra