Pszichológia


Így küzdj meg egy borzalmas és elviselhetetlen nappal – 8+1 módszer

Mindannyian ismerjük azokat a napokat, amikor egy kisebb fuvallat is fel tud idegesíteni, mindentől kiborulunk és semmi sincs rendben. Ha nem találunk egy barlangot, amiben elbújhatnánk ameddig elvonulnak az esőfellegek, kénytelenek leszünk megküzdeni magunkkal.

Megküzdeni magunkkal, ez a legnehezebb, meggyőzni önmagunkat, hogy amit érzünk és amit gondolunk, az nem úgy van. Elhinni, hogy egyszerűen csak hisztisek vagyunk és nem jogos amit csinálunk. Amikor a bizonytalanságunk és rosszkedvünk a tetőfokára hág, sajnos nem sok mindent tudunk ellene tenni. Megpróbálhatjuk racionalizálni a helyzetünket, összegyűjteni azokat a faktorokat, amik hatással lehetnek az általános közérzetünkre, megpróbálhatjuk azt is, hogy 24 órán át mérgesek vagyunk a világra és haragosan nézünk mindenkire, aki két méteres sugáron belül merészkedett vagy bebújhatunk a takaró alá is. A helyzet viszont az, hogy egyik sem tartozik a hatékony megküzdési stratégiák közé. Mutatunk viszont párat, amire saját tapasztalatból, frissen letesztelve mondhatjuk, hogy igen, működik.

1. Nyiss az emberek felé

Habár úgy érezheted, hogy legszívesebben senkihez nem szólnál egy árva szót sem, végy erőt magadon. Társas lények vagyunk, ez ellen nincs mit tenni. Lehetsz te a világ legintrovertáltabb embere, egy ’hogy vagy’ és egy ’miújság’ üzenet akár a barátoknak, akár az anyukádnak csodát tehet. Segít abban, hogy ne érezd magadat teljesen egyedül a világban és hogy tudd, van kire számítanod. De az is elég, ha csak megkérdezed a szomszédot, akivel amúgy csak elmentek egymás mellett, hogy telt a napja. Lehet, hogy furcsállni fogja, de a végeredmény a mi szempontunkból teljesen mindegy.

2. Foglald el magad

Az ember – főleg a mindent túlgondoló ember – legnagyobb ellensége az, ha van ideje kattogni. Ha egész álló nap úgy ülsz, hogy csak meredsz ki a fejedből és újra meg újra végigpörgeted, hogy miért rossz és leginkább mennyire rossz ma a világ, azzal nem jutsz előre, csak egyre mélyebbre kerülsz a spirálban. Úgyhogy ha teheted, indíts el egy feel good filmet (bármit, amiben benne van Meryl Streep például) és add át magad. 100 percnyi Money, money, money, Honey, honey és Gimme, gimme gimme után esélytelen, hogy még rossz kedved legyen. Ha ezt nem teheted meg, mert a munkahelyen ülsz vagy folyamatosan úton vagy, akkor indíts el egy olyan lejátszási listát, amit torkod szakadtából énekelsz a kocsiban vagy amire veszett mód tudod ütni a ritmust a talpaddal.

3. Azzal foglalkozz, amit véghezvittél és ne azzal, amit nem

Ez az egyik leghasznosabb tanács mind közül, és nem csak a borús napokra alkalmazható. Hajlamosak vagyunk arra, hogy kilométer hosszú listákat írjunk mindarról, amit még el kell végeznünk. Ez pedig hatalmas stresszforrás, hiszen ezzel csak azt erősítjük magunkban, hogy ezer dolog van, amit képtelenek voltunk megcsinálni. Ez pedig nem túl jó. Helyette inkább koncentrálj arra, ami már véghez vittél: felkeltél, lezuhanyoztál, felhívtad a szüleidet, elég vizet ittál. Lehet, hogy a főnököd nem éppen elismerő szavakat intézett hozzád, de ez nem jelenti azt, hogy másban ne lennél jó. Attól még jó barát, barátnő, anya, testvér és sorolhatnám mi vagy. Fő a pozitív hozzáállás.

4. Állj ellen a ’kényeztetnem kell magamat’ érzésnek

Valószínűleg jó ötletnek tűnik venni egy új pár cipőt, megrendelni az internetről valami halálosan feleslegeset vagy akárhogyan is, de elkölteni egy vagon pénzt. Viszont, ha ezt alapesetben nem tennéd meg, akkor most sem fog segíteni. Ha egyébként egy olyan ember vagy, aki pontosan tudja, hogy a pénznek hol van a helye és nem költ butaságokra (vagy butaságnak tűnő dolgokra), akkor ha most mégis megteszed, sokkal rosszabbul fogod magad érezni utána. A pénzköltés alapból is bűntudatot okozhat, de így éppen csak rátesz a rossz napodra még egy lapáttal. Vagy ha éppen hónapok óta leszoktál a cigiről, hiába érzed úgy, hogy most segítene egy szál, ne add meg magad.

5. Feküdj le időben

Holnap reggelre biztosan jobb lesz. Nyilván van az, amin egy alvás már nem segít, de az ilyen esetekben nemigen tudod önmagadat kikúrálni, jobb, ha felkeresel egy profit. Ha viszont tényleg csak arról van szó, hogy bal lábbal keltél fel, akkor egy alvásnál jobban semmi sem tud segíteni. Hogy miért? Egyrészt, mert lehet, hogy eleve a kialvatlanság a problémáid okozója, másrészt mert miközben álmodsz, az agyad megpróbálja feldolgozni az aznapi történéseket, így talán reggel már a gyógyírrel az ajkadon ébredsz.

6. Rend körülötted, rend a fejedben

Észrevetted már, hogy mennyivel jobb a közérzeted, ha rend van körülötted. Érthető, ha ez most rosszul esik, mert a kutyának sincs kedve még nekiállni takarítani, amikor a világ leghosszabb és persze legrosszabb napján van túl. De tényleg segít! Kezdd kicsiben: először csak az íróasztalod tedd rendbe, aztán szedd össze a szanaszét heverő ruhákat, tegyél be egy gép mosást, aztán csináld meg az edényeket is. Nemcsak hogy kikapcsolsz közben, de még hasznos is és a végén úgy érzed, hogy elértél valamit – teljesen jogosan. Ráadásul hétvégén már nem kell ezzel foglalkozni

7. Mérd fel, hogy mi az, ami miatt stresszes lehetsz

A stressznek végtelen mennyiségű rossz hatása van a testünkre, betegségeket okoz, tönkreteszi az emberi kapcsolatainkat és felőröl minket. Az viszont ha tetszik, ha nem tény, hogy a stressz gyakorlatilag elkerülhetetlen. A forrása lehet az iskola, munka, család, válassz bármit az életedből, biztosan képes arra, hogy stresszeljen. De ha a végére tudsz járni és rá tudsz jönni, hogy mi okozza az általános rosszkedvedet, például egy közeli leadási határidő, a halogatás, egy nem fogadott hívás, válasz egy hetes üzenetre és megcsinálod, sokkal jobban leszel.

8. Tégy úgy, mintha boldog lennél

Van erre egy angol kifejezés: ’Fake it until you make it’. A lényege, hogyha elég ideig tettetsz valamit, előbb utóbb igazzá válhat. Ha rá tudsz parancsolni magadra és képes vagy erőből mosolyogni, akkor előbb-utóbb az agyad azt fogja hinni, hogy boldog vagy. És láss csodát, boldog leszel. Ez az egyik legegyszerűbb megküzdési módszer, érdemes mondjuk ezzel kezdeni. És ha ez nem válik be, átlépni a többire

+1. Ha valaki megkérdezi, hogy nem azért van-e rossz kedved, mert menstruálsz, nyugodtan rúgd meg.

Nyugtató célzatú képek forrása: pexels.com