Pszichológia


Titkos Menedékház az erőszakban élő nők védelmére

Sok nő él olyan kapcsolatban, amelyben a párja lelkileg vagy testileg bántalmazza őt, és sokszor évek telnek el, amíg egy bántalmazott segítséget tud kérni. Az Ökumenikus Segélyszervezet Titkos Menedékháza segítséget nyújt az erőszak vagy akár az életveszély elől menekülő bántalmazottak és gyermekeik számára.

A Menedékház évente átlagosan 80 felnőttet és 200 gyermeket fogad. Az eddigi kapacitása 29 fő volt, de a költözésnek köszönhetően 40 főt tud majd befogadni. Alapvetően fél évet tölthetnek itt a menedékkérők, ezt követően - ha szükséges - családok átmeneti otthonába kerülhetnek, ahol további segítséget kapnak az életük rendezéséhez.

„Az intézmény a 2012-es alapítása óta összesen 940 személynek nyújtott menedéket. 2016-ban 89 segítségkérés érkezett hozzánk és 55 nőt fogadtunk az ország egyetlen Titkos Menedékházában, ahol valóban biztonságban vannak a bántalmazottak és családtagjaik. Nagy segítség intézményünknek, hogy vannak olyan támogatóink, akik ebben a munkában évek óta, kitartóan mellettünk állnak, az új épület teljes bútorzatát például az AVON Magyarország adományából vásároltuk meg”

- nyilatkozta Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója.

Az egész ország területéről fogadják a menekülésre kényszerült, egyedülálló nőket, illetve gyermekes anyákat, és akár 1 órán belül elhelyezést is biztosítanak a számukra. Az Otthon teljes ellátást nyújt a lakóinak, akiknek a bent töltött idő alatt szociális munkások, gondozók, pszichológus, jogász, fejlesztő pedagógus segítenek az átélt trauma feldolgozásában és az újrakezdésben.

Ha úgy érzi, nincs otthon biztonságban, vagy ismer olyan személyt, aki ilyen jellegű veszélynek van kitéve, kérjük, hívja bizalommal a 06-80-20-55-20 telefonszámot.