Sport


A világ egyik legszebb helyére, Budapestre jön a Red Bull Air Race

Budapest a Red Bull Air Race versenynaptárának egyik legnépszerűbb helyszíne, ahová már 2009-ben mintegy 650 ezer ember látogatott ki a Duna partra.

A verseny 2015-ben lett része ismét a Red Bull Air Race versenynaptárának, amelyre ugyancsak százezres tömegek látogattak ki, ugyanis mindenkinek látni kell, amint a pilóták méterekre ereszkednek le a Duna fölé és átrepülnek a magyar főváros ikonjaként számon tartott Lánchíd alatt. Ezen látványosságon kívül a versenypálya részét képezi a neogótikus stílusban épült Országháza a pesti oldalon, míg Budát a csodálatos Gellért-hegy és a tetején ékeskedő Szabadság-szobor panorámája teszi felejthetetlenné.

Fővárosunk nemcsak a Red Bull Air Race versenynaptárának népszerű helyszíne, Magyarország fővárosa egyike a világ 10 legszebb városának.

Abu Dhabi, Cannes és Chiba (Japán) után, június 23 – 24-én, Budapesten szállnak föl a gépek, és mérkőznek meg a legjobb pilóták.

A Red Bull Air Race Világbajnokság a Nemzetközi Repülőszövetség (FAI) által akkreditált hivatalos világbajnokság. Hivatalos indulása óta a leggyorsabb és legizgalmasabb motorsportként ismerik el világszerte.

A Red Bull sporttal foglalkozó munkatársai által kifejlesztett verseny eredeti célja egy, az addigi legmodernebb repülős verseny megteremtése volt; a ma Red Bull Air Race-ként ismert esemény azonban messze túlszárnyalta az eredeti elképzeléseket.

Páratlan vizuális élményt nyújtó sportág született. A kis magasságon elért rendkívüli gyorsaságot és nagyon bonyolult manőverezést igénylő viadalon csak a világ legjobb pilótái indulhatnak.

A verseny célja, hogy a pilóták a lehető legrövidebb idő alatt, a lehető legkevesebb büntetőpontszám mellett végigrepüljenek egy levegővel feltöltött pilonokból álló légi versenypályán. A pilóták minden egyes versenyen világbajnoki pontokat gyűjthetnek. Az a pilóta nyeri el végül a Red Bull Air Race világbajnoki címét, aki a szezon utolsó versenyét a legtöbb ponttal zárja.

A 2018-as verseny állása: Matt Hall - Austrália az első helyen, Michael Goulian – USA a második, Yoshihide Muroya – Japán a harmadik, Martin Sonka – Csehország pedig a negyedik helyen végzett az elmúlt versenyek során.

Izgalmas lesz a budapesti esemény, mivel Hall-nak és Goulian-nak egyaránt 36 – 36 pontja van, valamint Muroya és Sonka szintén azonos eredményűek 19 – 19 ponttal.

A Duna rakpartjain már épülnek a megfelelő helyeken a lelátók és állványok a versenyhez, és reméljük, az időjárás kegyesebb lesz, mint tavaly! A 2017-es világbajnokságon ugyanis sokat esett az eső, valamint a Duna vízállása és a szél miatt sem lehetett a Lánchíd alatt átrepülni.

A két napos rendezvény ingyenes, de a tribünökre jegyet kell váltani.

További információ, jegyek, programok: http://airrace.redbull.com/hu_HU/event/budapest-2018

Forrás: http://airrace.redbull.com/hu