Sport


Bajnokokat avattak a Dunai Regatta V4 Races versenyein

Több mint ezer sportoló, 22 egyetem és több mint 30 ezer néző részvételével rendezték meg a hatodik Dunai Regattát május 5-én a fővárosi Műegyetem rakparton.

Az egyetemek közötti vízi versenyeken a győri Széchenyi István Egyetem evezős-, a Testnevelési Egyetem és az Semmelweis Egyetem pedig sárkányhajós bajnoki címet nyert.

Ismét megvédte bajnoki címét a győri Széchenyi István Egyetem a hatodik Dunai Regattán, a legnagyobb, egyetemek közti evezős nyolcas versenyen. A csapat öt magyar, és két külföldi – lengyel és cseh – egyetem evezőseit utasította maga mögé. A második helyen a Testnevelési Egyetem, a harmadikon pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hajója végzett.

A Dunai Regatta V4 Races sárkányhajós versenyszámában idén két futamot indítottak, ezeket a Testnevelési Egyetem és az Semmelweis Egyetem nyerte meg, az induló 18 magyar és egy lengyel egyetemi csapat közül. A Testnevelési Egyetem sárkányhajója ezzel ismét megvédte a bajnoki címét. Az első futamon második helyezést az Állatorvostudományi Egyetem ért el, harmadikként pedig az Szent István Egyetem hajója futott be. A második futam ezüstérmese a Széchenyi István Egyetem, bronzérmese pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem lett.

A hajók a Duna legszebb fővárosi szakaszán eveztek végig, a szurkolók a Lánchídtól, illetve a Parlamenttől egészen a Műegyetem rakpartig lelkesíthették egyetemük csapatát az előfutamok, illetve a döntők során. Az evezősök 2000 métert, a sárkányhajósok pedig több mint 3000 métert teljesítettek a versenyen.

„A Dunai Regatta, a fővárosi Műegyetem rakparton immár hatodik alkalommal bizonyította, hogy valóban a fesztiválszezon nulladik napja, egy olyan esemény, amely a dunai versenyeken keresztül hívja fel a figyelmet a folyó közösségépítő szerepére, a Duna sokszínű használatára” – mondta Gorácz Anikó, a Dunai Regattát szervező Antall József Tudásközpont Arculat és kommunikáció irodájának vezetője. „A fesztivál sportversenyeire idén a tavalyi rekordot is meghaladó, több mint ezer nevezés érkezett, 22 felsőoktatási intézményből, illetve az elmúlt hat évben több mint háromszorosára nőtt a résztvevő egyetemek száma” – tette hozzá.

„A Dunai Regatta magában hordozza az AJTK szellemiségét. A kezdeményezéssel a tudásközpont kiemelt célja, hogy erősítse az egyetemi összetartást, megtöltse élettel a Dunát és a rakpartot, valamint felhívja figyelmet a sportos és egészséges életmódra” – hangsúlyozta Antall-Horváth Veronika, a szervező Antall József Tudásközpont igazgatóhelyettese az esemény megnyitóján.

„Budapest egyik különlegessége, hogy a Duna keresztülfolyik a város közepén, így a folyó képes megmozgatni a lakosságot. A Regatta egy olyan, egyetemek közötti verseny, amely szervesen kapcsolódik a sporthoz, és ahol minden résztvevő pozitív élményekkel gazdagodik” – mondta Dr. Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség elnöke. „A Regattán is jelen lévő egyetemi polgári lét ad egy védőhálót, mivel az itt folyó baráti rivalizálás közben hosszú távú, értékes kapcsolatokat tudnak kialakítani egymással a hallgatók. A sportverseny és fesztivál segít abban, hogy a résztvevők hosszú távon is sikeresen együttműködhessenek” – tette hozzá Stocker Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportkapcsolati Főosztályának főosztályvezetője.