Sport


Földön, vízen és levegőben is szárnyra kap a főváros

A hétvégén Budapestre érkezik a Red Bull Air Race világbajnokság, visszatér klasszikus állomására. A magyar futamot az impozáns helyszín mellett a verseny állása is izgalmassá teszi, a szezon közepét jelző állomáson ugyanis még bármi megtörténhet.

Többek között erről is beszélt a tabellát holtversenyben vezető Michael Goulian pilóta, Clemens Jaeger versenyigazgató és a sportág keresztapjaként is ismert Besenyei Péter.

Budapest a nyolc állomásos sorozat felét jelzi, így minden pilóta számára kritikus futam –  a hétvégén várhatóan több tízezer néző tekintete szegeződik majd az ausztrál Matt Hallra és az amerikai Michael Goulianre, akik 36-36 ponttal holtversenyben állnak a pontverseny első helyén.

„Egyszerűnek tűnhet a helyzetünk, hiszen nyilván a győzelem a cél, de nem görcsölhetünk rá, különben a stressz elviszi az egész futamot. Amellett, hogy mindent beleadok, nyugodt repülésre készülök” – fogalmazott Goulian.

Kipróbálta a Google és a Red Bull Air Race virtuális valóságra épülő repülési élményét, ahol egy virtuális pilótafülkében ülve különböző szögekből és nézőpontokból is bepillantást nyerhettek a versenybe. „A G-erő hatásait leszámítva teljesen valósághű az élmény, hiszen a program azokra az adatokra épít, amit mi már a valóságban lerepültünk. Jelenleg is több számítógépes elemet használunk a felkészülésnél, de ki tudja, mit tartogat még számunkra a technológia jövője” – tette hozzá az amerikai pilóta.

Clemens Jaeger, a Red Bull Air Race versenyigazgatója szerint a magyar pálya felállítása legalább akkora kihívás, mint maga a verseny: „A budapesti helyszín szervezési szempontból is egyedi és ikonikus. Ugyan nem ez az egyetlen víz feletti futam, a Duna mégis más – egy nagyon fontos hajózási útvonal, így nem zárhatjuk le a verseny teljes idejére. Mindennap újra és újra fel kell állítanunk a pályát, majd a lehető leghamarabb le is kell azt bontanunk. Míg Abu-Dhabiban nyolc nap alatt, kilenc ember és három hajó dolgozik ezen, Magyarországon 54 perc alatt, 32 hajóval teszi ezt meg 85 ember, a futamok után pedig 30 perc alatt vissza is állítanak mindent a hétköznapi formába.”

A sportág keresztapjaként ismert Besenyei Péter a budapesti verseny történetéről osztott meg részleteket. „Annak idején egy hatfős csapattal dolgoztuk ki a verseny koncepcióját, azzal a céllal, hogy egy olyan sportágat alkossunk meg, amelyben a sebességen túl a pontosság és az ügyesség is főszerepet játszik” – mesélte a magyar műrepülő világbajnok. „Az első versenyt a tököli reptéren rendezték meg, de a következő évben már a Duna fölött zajlottak a küzdelmek. Az egyik legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a versenyzők a rajthoz érkezve átrepültek a Lánchíd alatt. Emlékszem, a tököli reptéren, szalagokból állítottunk fel egy gyakorlópályát a pilótáknak, hogy a távokat és magasságokat begyakorolhassák. Nem arról van szó, hogy egy tapasztalt pilóta ne tudna átrepülni pontosan azon a magasságon, amelyen akar, de mégiscsak szokatlan volt, hogy egy nagy vasdarab felé kellett repülni, alattuk pedig a víz jelentett extra kihívást.”

Műrepülő legendánk szombaton 14:40-től vasárnap pedig 11:40-től tart bemutatót a Duna felett. Ám a versenyhétvégén nem csak a sportág szerelmeseinek lesz érdemes kilátogatni a rakpartra, ugyanis változatos programokra lehet számítani a szárazföldön is: többek között E-gaming sarok, közösségi futás, a Gravity Academy és a freestyle focisok őrületes show-ja lesz. A Dunán pedig bárki SUP-ra pattanhat, de Szóláth Szebasztián wakeboard bemutatója is szórakoztatja majd a kilátogatókat.

A világ első, virtuális valóságra épülő repülési élménye

„Ez tényleg hihetetlenül hasonlít arra, ami a valóságban történik. Nagyon fogja élvezni mindenki,” - mondta a japán Joshide Muroja, miután kipróbálta a Red Bull Air Race LIVE VR-t. A Master Class cseh pilótája, Martin Šonka, a 2017-es világbajnokság második helyezettje rámutatott a csapatok számára biztosított előnyökre is: „Lenyűgöző! Nagyszerű eszköz nem csak a nézőknek, de nekünk, pilótáknak is, mivel így láthatjuk a hibáinkat, amiket a korábbi repüléseink alkalmával elkövettünk, és megtalálhatjuk a megoldást. Ez a technológia számunkra is segítség lehet.”

A Red Bull Air Race LIVE VR élmény a Daydream komptibilis okostelefonokon (pl. Pixel), és Daydream View headseten érhető el a Google Play Store-on keresztül. A headset-et forgalmazó országokban a rajongók ingyen letölthetik az applikációt és újra átélhetik az indianapolis-i finálé izgalmait. A nézőknek 2018-tól élőben is lehetőségük van VR-on követni a világbajnokság versenyeit, így olyan izgalmas helyszíneken csatlakozhatnak a pilótákhoz, mint Budapest vagy Kazany.

A Daydream View jelenleg Ausztráliában, Kanadában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Japánban, Koreában, Puerto Rico-ban, Spanyolországban, Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban elérhető.

Fotó: Pálfi Balázs