Sport


Négyszáz ifjú küzdősportoló érkezik Budapestre

az  ISF World Schools Combat Games Iskolai Küzdősport Világbajnokságra. A húsz országból érkező, mintegy négyszáz fiatal versenyző között közel ötven magyar fiatalnak is szurkolhatunk.

A Magyar Diáksport Szövetség szervezésében június 16–21. között Budapesten kerül megrendezésre az ISF Combat Games Iskolai Küzdősport Világbajnokság, amelynek keretében 4 sportágban:  birkózásban, judoban, karatéban, valamint taekwondóban versengenek majd a 13–18 éves sportolók. Az esemény nagykövetei Barka Emese Európa-bajnok birkózó és Bácsi Péter világ- és Európa-bajnok birkózó.

Az ISF, azaz a Nemzetközi Iskolasport Szövetség az iskolai sportági világbajnokságok szervezője. Világszerte 32 sportágban felügyeli sport világesemények lebonyolítását, továbbá a középiskolások legrangosabb iskolai sporteseményét, a Gymnasiadét. A szövetség elsődleges küldetése a diáksport támogatása, amelynek során a sportolókat az egészséges életmód, a tolerancia, az önkéntesség, a nemi egyenlőség, a béke, illetve a diszkriminációmentesség fontosságára tanítják. A Magyar Diáksport Szövetség a világversenyek aktív rendezőjének számít, hiszen 1991 óta kilenc világbajnokságnak adott otthont, ebből az utóbbi négy évben idén a harmadiknak.

Az ISF Combat Games világbajnoksággal, örömmel csatlakozunk az ide,i »Budapest Európa Sportfővárosa 2019« rendezvénysorozathoz!” – nyilatkozta Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke. „A korábbi években megrendezett versenyeink sikerét látva biztos vagyok abban, hogy a négy küzdősport versenyzői a megmérettetések mellett fantasztikus élményeket is szereznek majd Budapesten. A kiváló versenyhelyszínek és -körülmények mellett ugyanis idén is több, a részt vevő nemzeteket és hazánkat, fővárosunkat is bemutató kulturális programot szervezünk a diákoknak. – nyilatkozta az olimpiai ezüstérmes egykori öttusázó.

A négy küzdősportot: birkózás, judo, karate (kumite és kata), valamint taekwondo (kyorugi és poomsae) magában foglaló világversenyt először 2 évvel ezelőtt, 2017-ben, az indiai Agraban rendezték meg 6 ország 227 versenyzőjének részvételével. Az idei versenyen már 20 országból több mint 600 résztvevő, köztük 400 versenyző mérkőzik meg. A részt vevő országok: Azerbajdzsán, Bulgária, Brazília, Dél-afrikai Köztársaság, Egyesült Arab Emirátusok, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Kazahsztán, Kína, Magyarország, Málta, Nepál, Oroszország, Peru, Spanyolország, Szaúd-Arábia, Tajvan, Ukrajna és USA.

A magyar delegáció 17 birkózó-, 7 judo-, 15 karate- és 9 taekwondo versenyzőből áll. A sportrendezvény két helyszínen zajlik:

 • judo- / karate- / taekwondo versenyek – BOK Sportcsarnok (1146 Budapest, Dózsa Gy. út 1.)
 • birkózóversenyek – Körcsarnok (1146 Budapest, Istvánmezei út 3-5.)

Sárfalvi Péter sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár elmondta: „A korábbi években az MDSZ által szervezett nemzetközi sport világversenyek színvonalát tekintve biztos vagyok benne, hogy az ISF Combat Games is nagyon sikeresen zajlik majd. A korábbi iskolai világbajnokságokra személyesen is kilátogattam, ezúttal is ott leszek a megnyitón, hogy a több száz sportolót köszöntsem. A Szövetségnek pedig ezúttal kívánom, hogy szervezőként ismét egy fantasztikus hangulatú nemzetközi versennyel gyarapítsa az eddigi sportesemények sorát!

A négy sportág képviseletében: dr. Jernei Zoltán, a Magyar Judo Szövetség alelnöke, Patakfalvy Miklós, a Magyar Taekwondo Szövetség elnöke, dr. Tahon Róbert, a Magyar Karate Szakszövetség főtitkára és Farkas Tibor, a Magyar Birkózó Szövetség főtitkára Bácsi Péter, Balogh Gábor és Sárfalvi Péter.

Az eseményen Bácsi Péter birkózó a verseny nagyköveteként támogatásáról biztosította az ISF által az önkéntesség és a tolerancia jegyében létrehozott „School Sport Foundation” - Iskolai Sport Alapítványt. Az ötödik olimpiájára készülő sportoló dedikálta a magyar olimpiai csapat hivatalos egyenruháit tartalmazó csomagot, amelyet az MDSZ az Alapítvány által kiválasztott budapesti Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakközépiskola, Szakgimnázium és Gimnázium intézményvezetőjének ad át a Budapestre érkező csapatok által felajánlott további sportszerekkel együtt. „Saját tapasztalatból azt tanácsolom minden magyar versenyzőnek, hogy legyen állhatatos, kitartó minden versenyen, hiszen ha egy megmérettetés mégsem úgy sikerül, ahogyan számított rá, ne csüggedjen, menjen töretlenül tovább a céljai felé!” – tette hozzá bátorítólag Bácsi Péter.

Bácsi Péter és Balogh Gábor

Az ISF Combat Games fővédnökei dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, védnökei Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, dr. Simicskó István kormánybiztos, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke, dr. Mészáros János, a Magyar Karate Szakszövetség elnöke, továbbá Patakfalvy Miklós, a Magyar Taekwondo Szövetség elnöke.

 

A rendezvény hivatalos partnerei:

Emberi Erőforrások Minisztériuma, Budapest Európa Sportfővárosa 2019, Honvédelmi Sportszövetség, Kinder+Sport

 

A verseny hivatalos weboldala: www.isfcombatgames2019.com,

hivatalos Facebook oldala: https://www.facebook.com/ISFCombatGames/, amelyeken a versenyeredmények folyamatosan követhetők majd.

 

Előzetes versenyprogram:

Birkózás:

 • 2019. 06. 18: 9:30–20:30 óra
 • 2019. 06. 19: 9:30–17:00 óra

Judo:

Karate:

 • 2019. 06. 18: 10:00–17:00 óra
 • 2019. 06. 19: 10:00-17:30 óra

Taekwondo:

 • 2019.06.18: 10:00-17:15 óra
 • 2019.06.19: 10:00-17:15 óra

Magyar csapat:

A 48 magyar versenyző közül néhányan már komoly eredményekkel is büszkélkednek:

Judo: Kőszegi Rebeka felnőtt magyar bajnok

Karate kata:

 • Kovács Dominika Európa-bajnok
 • Csicsay Gergely Európa-bajnok
 • Bárdos Ádám Eb-ezüstérem
 • Mérő Bálint Eb-bronzérem

Karate kumite: Ilankovic Aleksandra Eb-ezüstérem

Taekwondo kyoguri:

 • Józsa Levente Gymnasiade-győztes
 • Bailey Kelen G1 besorolású nemzetközi verseny ezüstérmese

A Nemzetközi Iskolasport Szövetség – International School Sport Federation (ISF)

Az International School Sport Federation (továbbiakban: ISF) – Nemzetközi Iskolasport Szövetség – 1972-ben alakult, öt kontinenst felölelő, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által elismert világszervezet, amely jelenleg 118 nemzeti iskolai sportszervezetet tömörítő szövetség. A Magyar Diáksport Szövetség (továbbiakban: MDSZ) 1988 óta tagja az ISF-nek és vesz részt a nemzetközi iskolai sportéletben.

Az ISF elsődleges célkitűzései között szerepel a diáksport támogatása, azzal a céllal, hogy az iskoláskorú, 13–18 év közötti fiatalokat egymás kölcsönös elfogadására építő versenyeken való részvételre ösztönözze. Ennek érdekében kiemelkedő feladata különböző sportágakban (atlétika, mezei futás, torna, triatlon, kosárlabda, labdarúgás, kézilabda, röplabda stb.) nemzetközi sportesemények megszervezése – ahol minden rendezvény kötelező eleme egy kulturális-edukációs nap lebonyolítása –, valamint az iskolasporttal foglakozó szervezetek megalakításának ösztönzése, széles körű, szoros kapcsolat kiépítése és fenntartása hasonló célú nemzetközi szervezetekkel. A kétévente lebonyolításra kerülő iskolai világbajnokságok mellett az ISF legnagyobb multisport- (16 sportág) eseménye a Gymnasiade, amelyen 2018-ban már 58 ország több mint 3000 versenyzője vett részt.

Az MDSZ ISF-rendezvényei       

Az MDSZ szervezésében hazánk 1991 óta kilenc ISF-világbajnokságnak adott otthont, a legutóbbi két esemény kiemelkedően sikeres értékelést kapott a résztvevőktől, az együttműködő partnerektől, a támogatóktól, valamint az ISF-től. A 2016. április 21–26. között megrendezett Mezei Futó Iskolai Világbajnokságon 700, a 2017. április 20–25. között lezajlott Úszó Iskolai Világbajnokságon 600 résztvevő képviselte hazáját.

 

Az MDSZ szervezésében zajlott ISF-világesemények:

 • 1991. július 1–7.: Budapest, Jean Humbert Atlétikai Kupa
 • 1992. július 9–16.: Kecskemét, Középiskolai Röplabda Világbajnokság
 • 1995. május 14–21.: Sopron, Iskolai Kosárlabda Világbajnokság
 • 2001. június 20–26.: Sopron, Tornász Világkupa
 • 2004. március 12–19.: Miskolc, Kézilabdázó Diákok Világjátéka
 • 2007. április 28. – május 2.: Székesfehérvár, Középiskolai Úszó Világkupa
 • 2016. április 21–26.: Budapest, Mezei Futó Iskolai Világbajnokság
 • 2017. április 20–25.: Budapest, Úszó Iskolai Világbajnokság

ISF Combat Games

2015-ben új eseményként került megrendezésre az ISF Combat Games Iskolai Küzdősport Világbajnokság a karate, judo és taekwondo küzdősportokat, 2017-től pedig már a birkózást is magában foglaló iskolai világbajnokság. Az ISF 2019-es versenynaptárában az ISF Combat Games Iskolai Küzdősport Világbajnokság lesz az év kiemelt eseménye, mind a várható létszám szempontjából, mind sportszakmai téren. A Gymnasiade multisporteseményen és az ISF Winter Games-en kívül ez az egyetlen, több sportágat egyszerre felvonultató iskolai világesemény.

 

A Magyar Diáksport Szövetség

A Magyar Diáksport Szövetséget (MDSZ) 1987-ben alapították, és mára a legnagyobb magyarországi civil szervezetté vált a diáksport területén. A szervezet fő célja, hogy minél több gyermeket vonjon be sportprogramokba és népszerűsítse az egészségfejlesztő testmozgást. Az MDSZ küldetése, hogy a testnevelés és a sport minden gyermek életének részévé váljon, egész életen át. A szervezet testmozgás- és sportprogramokon keresztül támogatja az önkéntesség, valamint a társadalmi befogadás szemléletének erősítését, fejlesztését Magyarországon. A Magyar Diáksport Szövetség állandó kapcsolatban áll szinte valamennyi magyarországi iskolával, és minden évben megrendezi a Diákolimpiát, amely az egyetlen országos tanulmányi verseny a diáksportban.