Sport


Rekordszámú versenyző indult a futáson

Az idei maratoni futás már 30.350 előnevezésével bebizonyította, hogy minden idők legnagyobb szabadidős sportversenye. A futófesztivál a szurkolókkal együtt 100 ezres nagyságrendű tábornak szerzett felhőtlen örömöt.

A társadalmi felelősségvállalásról is szép példát adott: a SPAR Magyarország és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat felhívására a résztvevők mintegy 1.000 mesekönyvet gyűjtöttek a rászoruló gyermekeknek.

Budapest szívében idén 32. alkalommal rendezték meg a SPAR Budapest Maraton® Fesztivált október 14-én és 15-én, amelyre összesen 31.920 nevezés érkezett. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő futóversenyen a rekordszámú – első napra 13.400, második napra 18.520 – nevező között nemcsak tapasztalt sportolók, hanem első maratonisták és sztárok is szép számmal akadtak. Annyian jelezték részvételüket, mintha Gyula város teljes lakossága nevezett volna.

A verseny kiemelkedő nemzetközi részvétellel zajlott. A maratoni távra nevezők 17% százaléka külföldi volt – soha ennyi futó nem érkezett még más országból –, az eseményen 81 ország 5.400 külföldről érkező futója képviseltette magát, közülük 2.800-an a maratoni távon indultak. A legtöbben, 750-en Nagy-Britanniából neveztek, Franciaországból 700-an, Olaszországból 450-en, és Németországból 300-an.

Minden idők legnépesebb magyarországi szabadidősport eseményét ünneplik a futók

A vasárnapról szóló beszámolója a youtube-n itt: https://youtu.be/IGUgp3xqVpg

 

A 10 km-en hatalmas küzdelem zajlott a korábban olimpián is indult maratonfutó Kovács Tamás és az ausztrál Marantelli között. Végül célfotó döntött, azonos idő mellett az ausztrálé lett az elsőség.

A maratonon Józsa Gábornak sikerült megvédenie az elsőségét, negyedszerre szakította át elsőként a célszalagot és ezzel beérte az eddigi egyedüli négyszeres győztest Rezessy Gergelyt.

A nőknél élete első felnőtt magyar bajnoki címét szerezte a pécsi Szabó Tünde, aki az ötszörös magyar bajnok Staicu Szimonát előzte meg.

Hírességekben sem volt hiány, a maratonon futott Németh Balázs, Náray Balázs, Vígh András, Mucsányi Marianna, az MTVA munkatársai, Ferenczi István egykori válogatott labdarúgó, Nagy Balázs, a győri Nemzeti Színház és a Madách Színház művésze.

A két nap során ott volt a mezőnyben a 11 táv egyikén a háromszoros olimpiai bajnok kajakos Storcz Botond és Szabó Gabriella, a háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergő, az olimpiai ezüstérmes  kajak négyesből Kulifai Tamás. Továbbá futott Paumann Dániel, Tóth Dávid, Kozma Dominik világ- és Európa-bajnoki bronzérmes úszó, Verrasztó Dávid kétszeres világbajnoki ezüstérmes, kétszeres Európa-bajnok úszó, Bernek Péter rövid pályás világ- és Európa-bajnok, ifjúsági olimpiai bajnok úszó, valamint Dombi Rudolf olimpiai és Európa-bajnok kajakozó. Futottak a show világának hírességei is, mint Sarka Kata, aki 10 és 5 km-t is vállalt, Rákóczi Ferenc és Vadon János rádiós műsorvezetők, Váczi Eszter jazz énekesnő. A politikusok sem maradtak ki a sorból, indult dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár, Révész Máriusz, kerékpározásért és az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos.

 

Az ország legnagyobb futófesztiválján idén több újdonsággal is szolgált az áruházlánc. Nagy érdeklődés övezte a szeptember 18-án útnak indult és az üzletekből már ismert Életmód programot, amelynek keretében a helyszínre látogatók többek között táplálkozás- és mozgásszakértőktől kaphattak fontos életvezetési tanácsokat.

A versenyre látogatók megismerkedhettek a Regnum Húsüzemmel, termékeit a helyszínen meg lehetett kóstolni, a bevételt pedig jótékony célra ajánlották fel. A vállalat ugyanis stratégiai partnerével, a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal közösen a szeretetszolgálat „Ide hozzuk a játszóteret!” nevű programját népszerűsítette. A futófesztiválon a mobil játszóteret ki is lehetetett próbálni – amelynek a kilátogató családok, különösen a gyerekek nagyon örültek. A mesekönyveket gyűjtő kezdeményezésén pedig mintegy 1.000 ajándékkönyv gyűlt össze a rászoruló gyermekek számára.

A SPAR családi vállalkozásnak kiemelten fontosak az olyan közösségi értékek, mint az összetartozás, a bizalom és a kölcsönös tisztelet. Az áruházlánc minden dolgozóját megbecsüli, ennek jeleként azzal buzdította az egészséges életmód iránt elkötelezett munkavállalói futását, hogy a nevezési díjukat átvállalta.

„… nemcsak kiváló minőségű élelmiszereket, ezáltal pedig az egészséges élet megteremtéséhez szükséges alapokat nyújtja vásárlóinak, hanem azt is, hogy közösséggé kovácsolódjanak olyan programoknak köszönhetően, mint a futás vagy éppen a jótékonykodás” – mondta Maczelka Márk, kommunikációs vezető.

Rekordlétszám a FODISZ Esélyegyenlőségi Futamon

A FODISZ Esélyegyenlőségi Futamon, mely a 32. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál keretein belül, a BSI-vel együttműködésben került megrendezésre, minden eddiginél nagyobb létszámú mezőny állt rajthoz. A Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége felhívására több mint 400-an teljesítették a 400 méteres futam távját október 14-én.

Az esemény már ötödik alkalommal került megrendezésre és célja, hogy a fogyatékkal élő gyermekek, ép társaikhoz hasonlóan, átélhessék a versenyzés örömeit és izgalmait. A futam elérte célját, hiszen, a gyülekezőnél sokan ismerősként köszöntötték a FODISZ iroda munkatársait, "pacsit kérve" a szervezőktől és örömmel kiáltották „Tavaly is voltunk, jövőre is jövünk!” Vidám, mosolygós, jó hangulatú volt ez a nap!

Képek: Spar fotókredit, Nagy László és Zákány Gergő, Kalocsai Kinga