Sport


Új futó-főváros Budapest

A maratoni futás új fővárosává lett Budapest, olyanok mellet, mint például Bécs, Párizs, Róma. E hétnek a végén fut a város, és fut az ország, sőt, fut sok külföldi sportkedvelő is a 32. Spar Budapest Maraton Fesztivál – V4 futóhétvégén.

A kérdésre, mi a különbség az összes többi futóverseny és az év egyik legnagyobb sporteseménye között, a válasz: ez a hétvége a maratonról szól. Már a nevében is benne van, maraton = az akaraterő diadala. Ezt a távot mindenki tudja teljesíteni kellő edzés, felkészülés és elhatározás alapján.

A hétvégi események szombaton, október 14-én kezdődnek. A programok a Városligetben zajlanak majd, így nem kell útlezárásokra számítani e napon. Maratoni rajt a Hősök terén, vasárnap 09.30-kor.

A két napra összesen 30 ezer nevezőt várnak a szervezők, ebből a vasárnapi távra 18 ezret. Eddig 7 ezer nevezés érkezett a maratoni távra, 6 ezer nevezés 30 és 10 km-re, és több mint 5 ezer a párban és váltóban futásra.

S, ha már a számoknál tartunk: az országból több mint ezer helyről érkezett nevezés, összesen legalább 5-6 ezer iskolást is várnak. De várják a családokat, a fogyatékkal élőket, mert ők is megtalálják a nekik való versenyt, szórakozást.

Külföldről 84 országból érkeznek futók, közel 5 ezer nevezésre számítanak a szervezők, ebből maratonra 2800-an már neveztek. A teljes maratoni mezőny 40%-a külföldi. Legtöbben Nagy-Britanniából, Franciaországból, Olaszországból, Németországból érkeznek.

Érdekességek

A legidősebb maratonon induló nő a 68 éves svéd Karlsson Iris, a legidősebb férfi a 78 éves olasz Ezio Pravisani. Magyarok közül a legidősebb férfi a 74 éves Niedermayer Attila. Egyébként a legidősebb induló a Theodora 30 km-en futó 84 éves Kenyér Imre. Megközelíti a 300 főt a 60 és 80 év felett nevezettek száma.

12 frissítő állomás és 35 zenei pont lesz a verseny útvonalán. A műfaji sokszínűséget mutatja, hogy például az Operaház lépcsőjén a kórus és a fúvósok köszöntik a mezőnyt, a Várkert Bazárnál a Magyar Honvédség Központi Zenekara áll teljes díszben, de lesz a’capella, jazz, rock, népzene, sőt DJ is.

Külön versenyek a futáson

Lesz jelmezverseny, Fut a cég és Fut a színház, amelyre 30 csapat nevezett, jelezve a futás népszerűségét.

Szombaton V4 staféta, vasárnap Flora staféta indul.

Folytatódik a 42 év, 42 km mozgalom is.   Ezt annak idején Kovács István Koko kezdte, idén Nagy Balázs Árpád színész teljesíti.

A mondás azt tartja: ha beérsz a célba, megszépül minden.

Németh Lajos meteorológus jól ismert a maratonosok körében, már többször teljesítette a távot. Ő is 42 évesen kezdett futni, igaz, akkor még csak rövidebb hosszakat. Ígéri, a futáson jó idő lesz, legalábbis a jelek erre mutatnak. Fia az ismert tévés személyiség, Németh Balázs, a hét végén az első maratoni távját fogja teljesíteni.

Jótékonyság

A Spar CSR stratégiából állt a sportesemény mellé már évekkel ezelőtt. A Máltai Szeretetszolgálattal hosszú idő óta tartja a kapcsolatot és segíti általuk a rászorulókat. Idén a két nap alatt mesekönyv gyűjtést tartanak a szolgálat számára.

Az áruházlánc az egészség fogalmát termékeivel viszi a háztartásokba. Nemrégiben indították el életmód programjukat, így a futáson tanácsadással állnak az érdeklődők rendelkezésére.

A BSI jótékonysági programja is folytatódik, nyolc szervezet részére gyűjtenek.

V4 futóhétvége

Többszörös okból is kapta az idei sportesemény a fenti elnevezést. Magyarország a visegrádi csoport soros elnöke 2017/18 évben, ezért a sportesemény a V4-hez tartozó programsorozat része. A programok összekötik a közép- európai országokat, ez is jelzés értékű. És végül: a sport fontos mindenkinek.

Az eseményről élő közvetítést ad a www.futanet.hu és a Sport TV.

A forgalommal kapcsolatos információk itt: www.fogalmivaltozasok.hu

Minden információ: www.futanet.hu