Sport


Világrekorder brit jégcsajok: sítalpon szelték át az Antarktiszt

A brit hadsereg hat női katonájából alakult Ice Maiden expedíció sítalpakon, szánokat húzva, hatvankét nap alatt tette meg a déli féltekét átszelő 1700 kilométeres távot, s a tervezett határidő előtt bő két héttel érkezett meg a nagy utazás végállomására.  

A világ első antarktiszi női expedíciója november 20-án indult Ross Ice Shelf körzetéből, átküzdötte magát a Transzantarktiszi-hegységen, a Leverett-gleccseren, majd január 20-án ért célba, Hercules Inletnél.

A világ első antarktiszi női expedíciója november 20-án indult Ross Ice Shelf körzetéből, átküzdötte magát a Transzantarktiszi-hegységen, a Leverett-gleccseren, majd január 20-án ért célba, Hercules Inletnél.

 

Eredetileg úgy számoltak, hogy 75-90 nap alatt teszik meg hosszú utat. A nehéz terepen, időnként mínusz 40 fokos hidegben  minden csapattag szánon szállította 80-100 kilós csomagját. Naponta 40-43 kilométert haladtak, a kemény nappali túrák után az éjszakákat sátorban töltötték. A karácsonyt is a jég birodalmában ünnepelték. 

A kivételes csapat megszervezése 2015-ben kezdődött: a részvétel egyetlen előfeltételéül szabták, hogy a jelentkező aktív katonaként vagy tartalékosként a brit hadseregben szolgáljon. Végül 250 jelentkezőből választották ki azt a 22 résztvevőt, aki kemény tesztek során készült fel az expedícióra Nagy-Britanniában és Norvégiában.  

A "bátor és úttörő" csapat kivételes teljesítményét Gavin Williamson brit védelmi miniszter méltatta célba érésük napján, kiemelve, hogy a résztvevők inspirációt adnak és példaképül szolgálhatnak a fiatalok számára.


Nics Wetherill őrnagy, az expedíció vezetője úgy nyilatkozott, "végtelenül büszke vagyok a csapatra, alig tudom felfogni, hogy ilyen messzire jutottunk".

 

Sandy Hennis őrnagy, az expedíció egyik tagjai a BBC-nek nyilatkozva arról beszélt, mennyire fontos volt számára, hogy egy kizárólag nőkből összeállt csapat tagja lehetett, mert szeretne más nőket is  - és elsősorban nőket – arra inspirálni, hogy vállalkozzanak olyasmire, amit általában nem vállalnak, és higyjék el, hogy képesek is rá.

 

 

Forrás: BBC, Daily Mail

Tags: