Technika


Hogyan kerül az asztalra a zöldség, a gyümölcs?

A hazai lakosságot is egyre jobban foglalkoztatja a környezettudatos technológiával előállított egészséges élelmiszer. Ennek ellenére keveset tudnak arról, hogyan, milyen körülmények között termelik meg ezeket a gazdálkodók.

A Veresi Paradicsom üvegházaiban már korszerű módszerekkel termesztik a jó ízű, télen - nyáron fogyasztható paradicsomfajtákat. Példájuk követendő, mert versenyképes és fenntartható a gazdálkodásuk.

 

Hamarosan megnyitja kapuit a PREGA Konferencia. Mottója: adatalapú döntések - fenntartható gazdálkodás. Azaz a növénytermesztést korszerű, digitális alapra kell helyezni, ezzel is segítve a környezettudatos gazdálkodást.

 

Ez a téma, az elmúlt hónapok időjárási “rekordjai”alapján, egyre időszerűbb, mert a digitalizáció eszközeivel kisebb környezetterheléssel növelhető a mezőgazdasági termelés hatékonysága.
 

A konferencián 150 precíziós gazdálkodási, agrárinformatikai előadás várja a látogatókat.

A szekciószervezők – a kapcsolódó területek elismert szakemberei – a legapróbb részletekig, hónapokon át egyeztetik az előadásokat. Ez nem a termékbemutatókról szól, a cél, hogy szigorúan szakmai előadások, hasznos gyakorlati tapasztalatok hangozzanak el – emelte ki Bolyki Bence, a PREGA Konferencia főszervezője a Veresi Paradicsom üvegházában tartott tájékoztatón.

 

A helyszínválasztás oka, hogy a társadalom szélesebb körének is megmutassák a szervezők: Magyarországon is egyre több világszínvonalú, digitális eszközök segítségével optimalizált növénytermesztési megoldást alkalmaznak. Ezért Márkus Zsolt, a Veresi Paradicsom ügyvezetője a helyszínen kicsiben, majd pedig PREGA előadóként részletesen is bemutatja a sikeresen működő beruházás eddigi tapasztalatait.

 

Tuzson Bence országgyűlési képviselő szerint, a magyar mezőgazdaságnak be kell lépnie a 21. századba. Ehhez szükség van világszínvonalú technológiai megoldások meglétére és, természetesen, társadalmi összefogásra.

 

Feldman Zsolt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a tájékoztatón kifejtette, hogy a mezőgazdaságban hosszútávon tervező magyar gazdálkodóknak érdemes foglalkozniuk a precíziós gazdálkodási technológiákkal.

A világ többi részén az agrárvállalkozások digitális átalakulása gőzerővel zajlik, jelentősen átalakítva az agrárium technológiai és gazdasági folyamatait. Nekünk pedig kötelességünk felhívni a gazdálkodók figyelmét arra, hogy versenytársaik, ezáltal rohamléptekkel erősítik versenyképességüket.

 

Az államtitkár kiemelte: “egy magyar termelő gazdaság átalakítása nem feltétlenül nagy és költséges eszközök beszerzését jelenti a komplex fejlesztések megvalósítására. Ehelyett fokozatosan, évről-évre tevékenységük újabb elemeit érdemes digitális alapra helyezni. El kell kezdeniük a megfelelő precíziós eszközökkel adatokat gyűjteni saját földjeikről és a termelésről. Alkalmazzák a gazdálkodás minden szakaszában – adatgyűjtés, adatfeldolgozás, döntéshozatal, beavatkozás – az infokommunikációs technológiák, a pontos mérések, a szabályozás és a számítógépes vezérlés kínálta előnyöket.

Markus Zsolt,Tuzson Bence, FeldmanZsolt

 

Ehhez nyújthat támpontot mindaz a tudás, amely a PREGA Konferencia keretében a lehető legszélesebb szakmai témakörben elérhető.

 

Éder Tamás, a NAK élelmiszeriparért felelős alelnöke a fogyasztói igények változására és a mindinkább kiéleződő piaci versenyre hívta fel a figyelmet, ami rákényszeríti a vállalkozókat, hogy versenyképességük megtartása érdekében változtassanak az eddig megszokott termelési folyamatokon és vezetési szemléletükön.

Bolyki Bence és Parti András

A PREGA társadalmi nagykövete idén Parti András háromszoros olimpikon hegyikerékpáros.

Az aktív, egészséges életmód kapcsán kiemelte a jó minőségű élelmiszerek fontosságát és azt, hogy a hazai termelőktől, hazai gazdaságokból származó friss és magas vitamintartalmú termékek tudatos választását javasolja.

 

A PREGA Konferencia küldetése, hogy kifejezetten az agrár-digitalizációban résztvevő szakembereknek, gazdálkodóknak legyen a találkozóhelye, inspirációs közege, tudásmegosztási platformja. A konferencián és a kiállításon láthatóvá válnak a már elérhető termőhely-, vagy haszonállat egyed-specifikus, valamint robotikai, szenzoralapú, mesterséges intelligenciára épülő technológiai megoldások.
 

A szekciókban megjelennek a szántóföldi és kertészeti, valamint állattenyésztési ágazatok, az élelmiszeripar, a Digitális Agrár Stratégia és a tudományos előadásokat felvonultató PREGA Science.

Újdonság az Agrár IoT és az “Indoor Farming” is – ami akár a városokban is lehetővé teszi a növénytermesztést. 2020-ban elsőként, PREGA Next Generation pályázatot is hirdettek a szervezők a Corteva AgriScience támogatásával. Ennek keretében 18 felsőoktatási hallgató vesz rész a két napos eseményen.

A PREGA Konferencia kapcsán a Nemzetközi Precíziós Gazdálkodási Egyesület kiemelt képviselői is ideutaznak előadóként és egyúttal bejárják a jövő évi, 2021-ben Budapesten megrendezésre kerülő Európai Precíziós Gazdálkodási (tudományos) Konferencia tervezett helyszíneit is.

 

A PREGA 2020 fővédnöke Nagy István agrárminiszter. A konferencia 2015-ös indulása óta az Agroinform.hu mezőgazdasági portál szervező partnerként működik együtt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, idén harmadik alkalommal pedig az Agrármarketing Centrum is csatlakozott a szervezők közé. Az összefogás által lehetőség van a teljes mezőgazdasági ágazat népszerűsítésére is.

A PREGA Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítás február 18-19-én várja az érdeklődőket a budapesti Aquaworld Resort Konferenciaközpontban.