Technika


Így írtok Ti – nők és férfiak üzenetváltási szokásai

Kapcsolatainkban - legyen szó barátokról vagy párunkról – a kommunikáció módját meghatározza a felek neme. A nők és férfiak esetében mind a nyelvhasználat, mind a kezdeményezési kedv és válaszhajlandóság is eltérhet. Az új kapcsolatokban, az ismerkedés és a randizás terén jellemzők a legnagyobb különbségek.

A Samsung Electronics kutatásából  kiderül, hogy barátságok ápolásában mindkét nem fontosnak tartja az okostelefont,  42 százalék szerint nagy szerepe van ebben a készüléknek. Skultéti Katalin pszichológus a mobil szerepét általában is meghatározónak látja a kapcsolatok terén: „Már nem elég a valós életben megfelelni, hanem az online világban is eleget kell tenni az elvárásoknak. Lassan a két világ fontossága azonos mértékűvé válik."

 

Miközben a mobilon való kommunikáció hasonlóan fontos, mint a személyes, megfigyelhető, hogy sok társas helyzet megoldását nemtől függetlenül „könnyebbé” teszi a nem személyes kommunikáció. Kényelmesebb bocsánatot kérni így, és bizonyos „kínos” dolgokat elővezetni, melyekről a felek tudják, hogy a másik nem fog lelkesedni miattuk. „Ha már benne vagyunk egy kapcsolatban, simábbnak tűnik egy üzenettel megoldani a konfliktust, mint személyesen keresgélni a megfelelő kifejezéseket és azonnal szembesülni az esetleg nem kellemes hatásával. Természetesen, kezdő lépésként az online bocsánatkérés is jobb, mint a semmi" – mondja el a szakértő.

A nők nagyobb arányban használják a chatet a kapcsolatok fenntartására : általában jellemző, hogy míg ők kapcsolódnak, addig a férfiak információt gyűjtenek a közösségi felületeken . A nők, és a férfiak online kommunikációs nyelvhasználata is eltér és leképezi a személyes kommunikáció sajátosságait: a nők sokkal érzelmesebbek és több emotikont használnak.

 

Egy párkapcsolatban az üzenetek a kontroll eszközévé is válhatnak, ha erre vevők a felek és belemennek a játszmákba. A válasz visszatartása szintén egy manipulatív taktika. „Az üzenet elolvasása és a válasz ideje a párkapcsolati hadviselés és manipuláció egyik fontos színtere lett. Arról már nem is beszélve, hogy a másik fél online jelenléte még többet hozzáad a stresszfaktor mértékéhez. Ha valaki nem ír vissza azonnal, azt az agyunk könnyedén felfoghatja úgy, hogy mi vagyunk a vesztesek és nem vagyunk fontosak neki. Ezt a játszmát a nők könnyebben feladják és hamarabb megszületik bennük »az elegem van, ráírok« gondolat” – vélekedik Skultéti Katalin pszichológus.

 

„Mind a túl sok, mind a túl kevés üzenetváltásnak lehetnek előnyei és hátrányai is, így törekedni kell arra, hogy a pár tagjai megismerjék és elfogadják egymás online kommunikációs stílusát – tartja járható útnak Samu Zsófia, a Samsung Electronics Magyar Zrt. kommunikációs vezetője. – Ha nagyon nem passzol két ember online kommunikációs stílusa és igénye, akkor próbálni kell összeigazítani valamiféle optimumra mind a gyakoriságot, mind az online kommunikációra alkalmas témák körét. A párkapcsolatban való telefonhasználati szokásokkal való elégedettség ugyanis a kapcsolattal való elégedettségre is hatással lehet.”

A digitális kor az ismerkedést, társkeresést is alapjaiban változtatta meg. A Samsung kutatása során a megkérdezettek több mint harmada szerint könnyebb, negyede szerint viszont nehezebb a modern technológia korában párt találni . A könnyebbség mellett érv, hogy a nem személyes kommunikáció lehetősége a félénkebbek előtt is megnyitotta az utat: ahogyan szakítani, úgy randira hívni is könnyebb üzenetben, mint személyesen. Ami a nemi különbségeket illeti: a randizásnál, ismerkedésnél a férfiak sokkal több nőnek válaszolnak, mint ahogyan a nők teszik a férfiak üzeneteivel. 

 

A Samsung Electronics

A Samsung Electronics innovatív ötleteivel és technológiáival inspirálja a világot és formálja a jövőt. A vállalat újraalkotja a televíziók, az okostelefonok, a viselhető okoseszközök, a tabletek, a kamerák, a digitális készülékek, az orvosi eszközök, a hálózati rendszerek, a memóriák, az LSI rendszerek, a félvezetők és a LED megoldások fogalmát. A legfrissebb információk a Samsung Newsroomban, a www.news.samsung.com weboldalon érhetők el.