Technika


Leáldozott a benzin- és dieselautóknak csillaga: a britek is követik a franciákat

A brit kormány követi Emmanuel Macron példáját, és 2040-től betiltja a dízellel vagy benzinnel működő autók árusítását.

Nem lehet forgalomba hozni benzines és dízeles autókat Nagy-Britanniában 2040-től a BBC szerint. Az elektromos autók terjedése mellett a levegőminőség javítását is fontosnak tartják, ezért 3 milliárd fontot különített el környezetvédelemre a brit kormány.
Az aktivisták szerint ez kevés, és 2040-ig is ki kellene jelölni olyan területeket, ahová a különösen szennyező autók nem mehetnek be, "tiszta levegős zónákat" kellene kialakítani. A kormánynak július 31-ig van ideje a környezetvédelmi tervének teljes kidolgozására.

Egyenlőre hiányos a terv

Az önkormányzatok szerint a tömegközlekedést is fel kellene lendíteni, hogy az emberek kevésbé válasszák az autót. A jelzőlámpákat is át kellene programozni úgy, hogy minél gördülékenyebb legyen a közlekedés. A megoldást szerintük is az elektromos autók terjedése jelenthetné.
Emmanuel Macron három hete jelentette be, hogy Franciaország hasonló tiltásra készül 2040-től. A Volvo már jóval korábban felkészül a változtatásra, 2019-től az összes modelljüket lehet majd kapni elektromos változatban is.
A BBC elemzői szerint a brit kormány terve hiányos. Egyrészt nem készültek fel arra, mit kezdjenek az elkövetkező évtizedekben a dízeles és benzines autók roncsaival, másrészt ennek semmilyen érezhető hatása nem lesz a következő néhány évben, hiszen az elektromos autók térhódítására még a 2020-as évek közepéig várni kell.

forrás: vs.hu