Technika


Lesz hová költöznünk: Élhetőnek tűnő bolygót találtak a Naprendszer közelében

Föld méretű, hűvös, élhetőnek tűnő exobolygót találtak a csillagászok Naprendszerünktől csupán 11 fényévnyi távolságra. Az újonnan felfedezett, Ross 128 b jelzésű bolygó a kozmoszbeli élet utáni kutatás célpontjává vált. Ez a második legközelebbi exobolygó, amely hasonlít a Földre, a még közelebbi Proxima b kevésbé alkalmas az életre. 

                                                                                La Silla Observatory

Bár a Ross 128 b hússzor közelebb kering központi csillaga körül, mint a Föld a Nap körül, mégsem kap lángra, mert abban a vörös törpében már csak pislákol a fény. Ennek köszönhetően a Ross 128 b-t nagyjából akkora sugárzás éri, mint a Földet, és a tudósok becslései szerint a felszínén uralkodó hőmérséklet -60 és +20 Celsius-fok között lehet.

 

Mostanáig több mint 3500 exobolygót fedeztek fel a csillagászok, ám ezeknek a többsége forró, Jupiter-szerű égitest, és ezek a gázóriások nem alkalmasak az élet kialakulására. Sokkal ritkábban találnak kisebb tömegű, sziklás objektumokat, mint amilyen a Föld, ilyeneket azonban viszonylag nehéz észlelni. A bolygó fizikai paraméterein kívül még a központi csillag méretének, és a tőle való távolságnak is stimmelnie kell, hogy legyen bármi esélye az élet kialakulásának, fennmaradásának.

 

Sok esetben az élhető zónában, megfelelő távolságra vannak a bolygók, de olyan aktív a központi csillag, hogy az időnkénti kitörései eltörölnének minden életet. Ilyesmi lehet a helyzet a hozzánk még közelebb, csupán 4,2 fényévre található Proxima b-vel is: jó helyen van, de olyan aktív a központi vörös törpéje, hogy 30-szor több gyilkos sugárzás jut a felszínére, mint amennyit mi a Földön kapunk.  

 

Így a Ross 128 b a "legcsendesebb" közeli csillag, amely körül mérsékelt hőmérsékletű exobolygó kering.

 

A csillagászok egy csillag körül lakható zónának nevezik azt a távolságot, ahol a hőmérséklet olyan, hogy a víz folyékony halmazállapotban képes maradni a bolygó felszínén. A lakható zóna magától a csillagtól függ: a vörös törpék halványabbak, tehát hűvösebbek, mint a Nap, így lakható zónájuk közelebb van, mint a Naprendszerben a Nap körüli zóna.

 

A következőkben a kutatók a Ross 128 b-hez hasonló közeli világok légköri összetevőit és kémiáját kívánják vizsgálni. A gázok, például oxigén észlelése a bolygókon zajló biológiai folyamatokra engedhet következtetni.

 

Bár jelenleg 11 fényévnyire van a Földtől az újonnan megismert bolygó csillaga, a Ross 128 közeledik a Föld felé, és kozmikus mérték szerint egy "pillanat" alatt, mindössze 79 ezer éven belül átveszi a Proxima Centauri "helyét", és ez lesz a Naphoz legközelebbi csillagszomszéd.

 

Forrás: BBC/MTI

Fotó: ESO