Technika


Télen milliméterekben mérik a biztonságot

Egyre hidegebbek az őszi reggelek. Itt az idő, hogy a biztonságos közlekedés érdekében autóinkat téli abronccsal szereltessük fel! Jeges, zúzmarás, havas úton a nyári gumit használó autónak háromszor annyi fékútra van szüksége, mint a télivel futónak.

Szakértők szerint nyári gumikon, vagy 4 milliméter alatti profilmélységű téli abroncsokon közlekedni a következő hónapokban nagy felelőtlenség.

Megkezdődött a téli kerékcsere időszaka.

A nagyobb flottákkal rendelkező cégek már időben készülnek a télre. A következő pár napban ugyanis még sorban állás nélkül ki tudjuk cseréltetni abroncsainkat, a hónap végén az autósok várhatóan megrohamozzák a szervizeket. Az általános elfogadott ajánlás szerint, ha a kinti hőmérséklet tartósan 7 Celsius fok alá esik, érdemes felszerelni a téli gumit. Általában október második fele, november első három hete a szerelési szezon csúcsa. Aki már most lecseréltette abroncsait, annak sem kell félnie attól, hogy azok elkopnának a langyosabb őszi időjárás miatt.

Télen nyárival életveszélyes!

Sajnos a magyar autósok nagyjából 25-30 százaléka télen is nyári gumikon közlekedik, Ez nagy kockázatot jelent minden úton lévő számára, hiszen a háromszoros féktáv gyakorlatilag életveszélyes helyzetet eredményez - hangsúlyozta Tiszay Árpád, az Abroncs Kereskedőház kereskedelmi vezetője.

Pusztán a feltételezett óvatos vezetésre alapozni felelőtlenség, mivel váratlan helyzetben nemcsak a sofőr reflexein, hanem az autó, illetve az abroncs állapotán is múlik, meg tudunk e előzni egy balesetet. A hideg évszakban nemcsak a hó miatt kell a téli profilmélységű abronccsal járni, hanem azoknak a hidegebb és gyakran csapadékosabb időjáráshoz kifejlesztett speciális anyagösszetétele miatt is.

Mikor selejtezzünk?

Egy új, személyautóra tervezett abroncs esetében a profilmélység 6-12 milliméter között van, az előírások szerint legfeljebb 1,6 milliméter mélységig lehet használni, ám ez már rendkívül balesetveszélyes. A 4 mm alatti mintázat mélységű téli abroncsok már nem működnek megfelelően hóban, latyakban. A jobb állapotú abroncsokat mindig a hátsó tengelyre szereltessük, és fogadjuk meg a szakember tanácsát, ha már cserére érett a gumi és újat vásárolnánk. Nyolc-tíz év után - kopottságtól függetlenül - cseréljük le őket, mert rugalmasságuk csökkenésével drasztikusan csökken a tapadási képességük.

Milyen abroncsot válasszunk?

Vásárlás előtt a biztonsági szempontokat érdemes figyelembe venni és kérjük szakemberek segítségét. Ha magunk akarjuk eldönteni, melyik típust vásároljuk meg, mindig gondoljunk a vezetési és felhasználási szokásainkra és ez alapján válasszunk gyártót. Keressük a legjobb ár-érték arányú abroncsot, nem mindig a legdrágább a legjobb. A négy-évszakos abroncs némileg kompromisszumos választás, azoknak viszont tökéletes, akik keveset autóznak, azaz alkalomszerűen, rövid távokon használják autójukat, főleg városban.

Télváró tennivalók:

Az abroncsok cseréjén felül azonban akad még tennivaló az autó körül. Ellenőriznünk kell például az akkumulátor feszültségét! Idővel csökken a kapacitása, és egy idősödő darab hidegben már indítási problémákat okoz. Átlagosan egy 4-6 éves akkumulátornál érdemes számolni a megelőző cserével.

Még a hideg hónapok küszöbén meg kell mérni a hűtőfolyadék fagyási pontját, amit bármelyik benzinkúton vagy szervizben kérésre elvégeznek. Ha nem elég alacsony a fagyási pont, a jég javíthatatlan károkat okozhat a motorban.

Érdemes még az őszi csapadékos időjárás előtt ellenőrizni az ablaktörlők állapotát, és télire cserélni az ablakmosó folyadékot, ugyanis kellemetlen meglepetést okozhatnak a szétfagyó tartály és csövek.

Ha a szélvédőn valamilyen sérülés látható, fontos kijavíttatni, mert amikor autó fűtése belülről meleget nyom a hideg üvegfelületre, ezek tovább repedhetnek. A gumielemeket ápolófolyadékkal, vagy egyszerű patikai glicerinnel áttörölve megelőzhető az ajtók befagyása.

Fotó: Láng Péter