Technika


Washington Észak-Koreát nevezte meg a WannaCry kibertámadás felelősének

Észak-Korea indította el a májusban 150 országot érintő WannaCry zsarolóvírust, közölte a Fehér Ház belbiztonsági tanácsadója a The Wall Street Journal honlapján megjelent írásában. Tom Bossert szerint Phenjant "közvetlen felelősség" terheli a globális kibertámadásért, s erre egyértelmű bizonyítékok is vannak. 

A május közepén végrehajtott támadásban 150 országban mintegy 200 ezer szervezet körülbelül 300 ezer számítógépe fertőződött meg. A vírus titkosította a számítógépeken található adatokat, és csak 300 dollár ellenében volt hajlandó feloldani a számítógépek blokkolását. "A támadás széles körű volt, milliárdokat emésztett fel, és Észak-Korea közvetlenül felelős érte" - húzta alá Bossert.

 

A fehér házi tanácsadó kiemelte: felelősségre fogják vonni Phenjant, és továbbra is a "maximális nyomásgyakorlás stratégiáját" követik Észak-Koreával szemben.

 

Bossert a cikkben nem részletezte, milyen bizonyítékokkal rendelkezik Washington, de közölte, hogy az amerikai következtetések összhangban vannak más kormányok, köztük az Egyesült Királyság, valamint az érintett operációs rendszert gyártó Microsoft megállapításaival.

 

Az Egyesült Királyság kormánya október 27-i állásfoglalásában jelentette be, hogy "nagy valószínűséggel" Észak-Koreából indult a kibertámadás, amelynek első célpontja a brit állami egészségügyi szolgálat volt. A zsarolóvírus nyomán előállt üzemzavar miatt 48 egészségügyi intézményből kellett evakuálni a betegeket, műtéteket kellett elhalasztani.

 

A globális méreteket öltött vírustámadás Oroszországot is keményen sújtotta, ott a postai szolgáltatásokat bénította meg.

 

Észak-Korea egyelőre nem reagált az amerikai vádakra.

 

Forrás: BBC

Fotó: Reuters