Films and Reality


Az én ajánlatomat nem fogja visszautasítani - A Keresztapa elemzés

Majdnem teljesen biztos vagyok abban, hogy a Keresztapát senkinek sem kell bemutatni. Én azt mondom, Keresztapa, neked eszedbe jut Marlon Brando és Al Pacino, eszedbe jut a puskaropogás hangja, a lófej az ágyban, és hogy a Don ajánlatát nem lehet visszautasítani.

Francis Ford Coppola 1972-es filmje megunhatatlan. Nem lehet pontot tenni a végére. Akkor is, ha Marlon Brando azóta távozott közülünk, akkor is, ha Al Pacino azóta Adam Sandler filmekben szerepel, akkor is, ha már nem divatos lófejeket hagyni ágyakban.

Azért kezdjük mégis egy kis áttekintéssel: a történet középpontjában a New Yorkban letelepedett olasz Corleone család áll, akik, mit szépítsünk rajta, még ha régi vágásúak is, de a maffia. Élükön a tradicionálisan Donnak (a család fejének) vagy Keresztapának nevezett Vito Corleone áll, Marlon Brando megformálásában.

A karakterek

Vitónak három fia van, Sonny, Fredo és Michael, egy lánya Connie és nevelt fia Tom. A történet kezdetén úgy tűnik, hogy Sonny fog apja nyomdokaiba lépni, de azért jegyezzük meg már itt az elején, hogy egyrészt a Don ezt a szerepet Michaelnek (Al Pacinónak) szánja, másrészt Sonny csapnivaló Keresztapa lenne (és az is). Mielőtt tovább megyünk, nézzük meg a többi gyereket is, mert nagyon különböző személyiségek. Tom Vito consiglieréje, amolyan tanácsadó, jobb kéz, de ő csak béke idején tud megelelni az elvárásoknak, nincs meg benne az a kegyetlen tárgyiasság, amire szükség van. Fredo, hát, nem olyan ígéretes, maradjunk ennyiben. Michael azonban teljesen más életet szánt magának, Michael egyetemet végzett, Michael civil barátnőt választ magának, Michael nem akarja az apja életét. Michael az, akik mi magunk is vagyunk: egy olyan ember, aki keresi a maga útját, és nem hajlandó megalkudni. Connie, Vito lánya, nem egyszerű eset: maga választotta a férjét, ami nem kimondottan megszokott (az ő esküvőjükkel indul a film), de lássuk be, a választás nem bizonyult szerencsésnek.

Tudom, hogy nem voltál rossz consigliere, Tom. De Santino rossz don volt, nyugodjon békében.

A Corleónék természetesen nem egyeduralkodók, rajtuk kívül négy másik hasonlóan ’dolgos’ család van, akikkel egyébként viszonylagos békében élnek egymás mellett (legalábbis valameddig).

Mint már említettem, a Keresztapa egy viszonylag régi vágású maffia hétköznapjait mutatja be, ahol szigorú szabályzat van arra, hogy mit lehet és mit nem. Fontos megemlíteni a különbséget Vito és Mike hozzáállásában: Connie-t folyamatosan veri a férje, de a Don nem hajlandó beleszólni, hiszen ami a házasságon belül történik hagyományosan csak a két félre vonatkozik. Mike azonban gondolkodás nélkül megöli Connie férjét (még ha más okok is közrejátszanak).

Miért támadják meg Vitót?

Virgil Solozzo: Don Corleone... nekem, befolyásos barátokra van szükségem. Egymillió dollárra készpénzben, és leginkább azokra a politikusokra akik a maga zsebében vannak!

A film első hányadának sarkalatos pontja a Keresztapát érő támadás, ami miatt kis híján életét is veszti. Hogy miért támadják meg? Azért nehéz ezt a kérdést kibogozni, mert egyrészt ez egy adaptáció, és amennyiben az alapmű nem az Alkonyat, kicsit nehezebb átadni mindazt, ami az eredetiben egyértelműnek tűnhet. Másrészt hihetetlen terjedelmű a film, és ha csak egy pillanatra is lankad a figyelmünk, vagy nem annyira tudjuk megkülönböztetni/jegyezni az arcokat, akkor annyi, csak kapkodjuk a fejünket, mint amikor matek órán véletlenül félrenéztünk, és egy táblányi egyenlet került fel 2 másodperc alatt. Tehát a magyarázat: az egyik család feje, Solozzo szíve szerint felszállna a heroin vonatra, viszont ahhoz, hogy kereskedhessen szüksége van pénzre és védelemre. Vito egyértelműen ellenzi, ám Sonny nem igazán: míg ő a lehetőséget és a pénzt látja benne, a Keresztapa a veszélyt, és hogy azok a politikusok, rendőrök és egyéb hatalommal rendelkező emberek, akik a zsebében vannak nem fogják tovább támogatni.

De vissza kell utasítanom, meg is mondom miért: Az igaz hogy sok politikus barátom van. De egy kettőre felmondanák a barátságot ha megtudják hogy kábítószerrel is foglalkozom nem csak szerencse játékkal. Ami ártalmatlan játék, de a mák piszkos ügy!

Mivel a nem az nem, Solozzo elkezd alternatív megoldásokon gondolkozni: így jön a brilliáns ötlet. Ha megöletik a Dont, akkor Sonny fogja átvenni a helyét, aki bár eleinte neheztelni fog, megnyugszik majd és megköti az üzletet.

Mik a támadás következményei?

Hát a céljukat nem érték el az igaz, viszont magukra haragították a Corleone családot. Kezdjük a következmények listáját Michaellel.

Mike, mint már említettem szeretett volna kimaradni mindebből. (Az ő karaktere képviseli az új világot, a haladó gondolkodást, míg Vitóé a tardíciókat) És ez egészen addig működött is, ameddig meg nem látogatta apját a kórházban és akarva akaratlanul bele nem folyt az eseményekbe. Látni az apádat, akiről azt hitted, hogy legyőzhetetlen, (mert minden gyerek ezt hiszi a szüleiről) megrendítő, de kicsit meg is acélozza a szívet. Ez volt az első lépés Mike személyiségfejlődésében.

A második a hidegvérű kettős gyilkosság, ami amolyan bosszúhadjáratként funkcionál. Miután megöli az apját ért támadás felelőseit, el kell hagynia az országot, így közel egy évet tölt Szicíliában, ami alatt lesz egy kis rálátása arra, hogyan is működik egy klasszikus maffia-család, mik a hagyományok, mik a szabályok, és figyelem: szerelmes is lesz. Azonnal el is veszi a lányt, minden idillinek tűnik, nem biztonságosnak, de idillinek, oly annyira, hogy készen áll visszatérni Amerikába. Összegezve, Mike sokat komolyodott, sokat keményedett, lassan elfogadta, hogy nem tudja távol tartani magát az őrülettől, de hiányzott még egy apró kis rúgás: az egyik embere, akiben feltétel nélkül megbízott, bombát tett az autójába, remélve, hogy ezzel megoldja a Mike nevű problémát. Hát nem sikerült. A felesége azonban áldozatul esett, és őszintén, ez volt az utolsó csepp a pohárban.

„Mikey, miért nem mondtad ennek a szép lánynak, hogy szereted? "Szeretlek, imádlak, meghalok utánad..."

Tehát mi volt az elsődleges következmény? Egy új Don, aki nem szeleburdi, nem hirtelen haragú, nem megbízhatatlan, mint Sonny, hanem valaki olyan, aki méltó utódja lesz Vitónak.

Ha ez nem történt volna meg, nem is lenne miről beszélnünk.

Miben rejlik a sikere?

Itt az idő elszakadni a történettől, de azért legyünk megértőek: egy három órás filmről beszélünk, persze, hogy vaskos köteteket tölthetnénk meg csak azzal, hogy miről mit gondolunk és vajon mi mit jelenthet.

A siker alapja természetesen a jól megírt forgatókönyv (Puzo azonos című regénye alapján készült, és a forgatókönyvet is részben ő írta). A forgatókönyv azonban nem ér semmit egy olyan rendező nélkül, akinek minden arannyá válik a kezében. Coppola polcán otthon 5 Oscar pihen, úgyhogy az arany még csak nem is teljesen képletes. De továbbmegyek, a jó rendező mit sem ér jó színészek nélkül. Jó, nem mit sem, de azért kevesebbet.

Marlon Brando. Többet nagyon nem kell hozzáfűzni, Marlon Brando minden idők egyik legelismertebb színésze, Vito karaktere azért olyan, amilyen, mert Brando tette olyanná. A pletykák szerint idősebb korára már nem volt könnyű vele dolgozni, mondjuk ki, nehéz volt, de ez nem érezhető a filmen. A filmen azt érzem, hogy a világ legmegfontoltabb emberét nézem, és soha fel sem merül bennem, hogy ő nem Vito, csak egy színész. Ahogyan az arcához nyúl, amikor gondolkodik, ahogyan leül, ahogyan azt a macskát simogatja, ahogyan beszél, ahogyan néz, mind igaz. Ezektől az apróságoktól lesz három dimenziós a megformált karakter.

Aki esetleg valamiféle értehetetlen okból nem látta még a Keresztapát most álljon fel és nézzen mélyen a saját szemébe a tükörben, hiszem, hogy rá fog jönni arra, mi a helyes lépés ebben a helyzetben.