Közlekedés


Egy órás buszjegyet vezetnek be Londonban

A brit főváros közlekedése az elmúlt néhány hétben számos ötletet valósított meg a gyakorlatban, ami pedig az új buszjegyet illeti, hatalmas segítséget jelent majd az ingázóknak, mert komoly fontokat takaríthatnak meg.

A brit fővárosban tömeg közlekedni nagyon drága, és havonta súlyos anyagi kiadást jelent azok számára, akik több átszállással tudnak csak eljutni munkahelyükre. Noha a londoniak életét az éjszakai metró és a metrómenetrendhez hangolt buszok igyekszenek még kényelmesebbé és egyszerűbbé tenni, a díjszabáson ez nem változtat.

A londoni polgármester Sadiq Khan többször hangoztatta már, hogy olcsóbb és közlekedhetőbb tömegközlekedést szeretne biztosítani a fővárosiak számára, és úgy tűnik, hogy a politikus nem csak a levegőbe beszél, hanem tartja a szavát. Hétfőn ugyanis életbe lépett az egy órás Hopper jegy, amivel tetszőleges számú átszállást végezhetünk, azzal az egy jeggyel, csupán arra kell figyelni, hogy az átszállások egy órán belül történjenek.

A hétfőtől érvényes egy órás jegyet £1,50-ért lehet megvásárolni. A polgármester ezzel az intézkedéssel azt szeretné elérni, hogy a londoniak olcsóbban juthassanak el „A”-ból „B” pontba, és azoknak se jelentsen kihívást a közlekedés, akik kevesebb pénzből gazdálkodnak.

„Az új jegyekkel gyakorlatilag évi 30 millió buszút ingyenessé válik. A Hopper jegyek kulcsfontosságúak abban, hogy Londont sokkal élhetőbbé tegyék”

- mondta Sadiq Khan.

A brit polgármester arra is kitért, hogy gátat szabnak, „befagyasszák” a Transport for London által tervezett utazási díj emelését, mert ahogy Sadiq Khan fogalmazott: az árak már nyolc éve nőnek és azok látják legjobban kárát, akiknek több átszállást kell eszközölniük, hogy eljussanak a munkahelyükre.

A kezdeményezést az internet népe üdvözölte. Többen méltatták a polgármestert az intézkedés bevezetéséért, aki választási kampányában anno azt ígérte, hogy 2020-ig egyetlen pennyvel sem emelkednek majd a közlekedési díjak, amit eddig sikeresen be is tartott, sőt csökkentette is az utazással járó terheket.