Hírek HU


András herceg Budapestre látogatott

Fővárosunkba érkezett szeptember 10-én, hétfőn, kétnapos látogatásra András yorki herceg. Erzsébet brit királynő harmadik gyermeke. A herceg a Magyar Mérnöki Kamara konferenciájának megnyitójára érkezett Budapestre, de előadást tartott a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen is.

A brit uralkodói ház tagját, András herceget a Parlamentben fogadta Orbán Viktor miniszterelnök. A találkozón ott volt Szijjártó Péter külügyminiszter és a brit nagykövet is. Áder Jánossal a Sándor-palotában találkozott a jeles vendég.

A Magyar Mérnöki Kamara konferenciájának a patinás Magyar Tudományos Akadémia adott helyet, ahol a herceg a mérnöki szakma fontosságáról tartott előadást.

András herceg szívügye a mérnöki szakma, így ittléte alatt erről beszélt bővebben az Institution of Civil Engineers - azaz a brit Építőmérnökök Intézete - támogatójaként a „200 éves az európai építőmérnökség” jubileumi rendezvényen.

- A mérnöki szakma valószínűleg a világ egyik legfontabb tevékenysége. Minden egyes dolognak így vagy úgy, de köze van hozzá. Óriási megtiszteltetés, hogy az Institution of Civil Engineers-nek a támogatója lehetek, köszönöm az édesapámnak, hogy átvehettem tőle ezt a megtisztelő pozíciót. Azt szeretném elérni ebben a szerepkörben, hogy felhívjam a figyelmet a mérnöki munka fontosságára, arra, hogy mit is tartogatnak majd számunkra az elkövetkezendő évek, ha ennek a támogatására fordítjuk a tőkénket.

 

Fontosnak tartom azt is, hogy megmutassuk, hogy mérnöknek lenni óriási büszkeséggel jár, egy olyan szakma, amiért mindenkinek hálásnak kellene lennie, egy olyan jövőképet vetít előre, amit remélhetőleg a következő generáció is szívesen tudna magáénak. És fontosnak tartom megemlíteni, hogy, habár régen ezt a szakmát többnyire férfiak űzték, ma már a nők előtt is tárva-nyitva állnak a kapuk - remélem, közülük is sokan választják a mérnöki szakmát - nyilatkozta a herceg a rendezvényen, ahol Lánchíd makettjével is meglepték.

A herceg a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) a “Társadalmi érték és felelősség a közszférában” című brit-magyar műhelykonferenciát nyitotta meg, amelynek megvalósításában az NKE partnere a Birminghami Egyetem.

András herceg természetesen megtekintette Budapest látványosságait is.

 

Integrált edzőterembe látogatott a yorki herceg Budapesti tartózkodása második napján

András herceg a SUHANJ! Fitnessben, az első magyarországi integrált, teljes mértékben akadálymentesített edzőteremben tett látogatást a XIII. kerületi Tátra utcában.

Jobbról Fenyvesi Zoltán edző (j), Nyitrai Balázs, a Suhanj! Alapítvány munkatársa (j3) és Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke (j4)
- © MTI Fotó: Kovács Tamás

A magyarországi parasport helyzetéről, a fogyatékkal élők sportolási lehetőségeiről tájékozódott a SUHANJ! fitneszteremben.

A XIII. kerületben található létesítmény – amely Európában is ritkaságnak számít – Magyarországon egyedülálló, látás- és mozgássérülteknek egyaránt akadálymentesített, épek számára is nyitott, integrált edzőterem.

 

Nyitrai Balázs, a 2010-ben létrehozott SUHANJ! Alapítvány munkatársa rövid prezentációban mutatta be a hercegnek az elmúlt nyolc évben végzett munkájukat, s a fitneszterem 2016-os megnyitása óta eltelt időszak eredményeit. Mint mondta, a nyitás óta 42 ezer belépést regisztráltak, vendégeik 22 százaléka fogyatékkal él.

 

Ezen kívül dolgozik náluk jó néhány olyan edző is, aki látás- vagy mozgássérült. Kiemelte, hogy a futó- és úszóprogramokat is szervező alapítvány 2011 óta szorosan együttműködik a budapesti Brit Nagykövetséggel. Több közös megmozdulásuk is volt, s amelynek segítségével sporteszközöket tudtak vásárolni.

Bemutatta a non-profit, közhasznú szervezet támogatásának lehetőségeit, majd beszélt a tervekről, amelyekben kiemelt szerepet kap a gyerekek tanítása. Továbbá szeretnék elérni, hogy országszerte SUHANJ!-sarkok jöjjenek létre az edzőtermekben.

András herceg kérdésére Nyitrai Balázs elmondta, az alapítvány ötlete a társalapító – s az eseményen szintén jelen lévő – Gusztos Pétertől származik, aki maratonikat futott világszerte, s ott látta, hogy a fogyatékkal élőknek is vannak lehetőségei. Hozzátette, a közösségük évről évre növekszik, az üzenetük pedig, amelyet szeretnének minél szélesebb körben elfogadtatni, az, hogy mindenki egyenlő.

 

Az esemény vendégei között ott volt Sárfalvi Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Osváth Richárd és Dani Gyöngyi paralimpiai érmes vívó, valamint Szabó László, a Magyar Paralimpai Bizottság (MPB) elnöke is. Utóbbi arról beszélt András yorki hercegnek, hogy a 2012-es londoni paralimpia történelmi volt, hiszen zsúfolt stadionokban és csarnokokban zajlottak a versenyek, melyeket a televízió is élőben közvetített. Mint mondta, az ilyen edzőtermek, mint a SUHANJ!, bölcsői lehetnek a jövőbeni paralimpiai sikereknek.

A program zárásaként az egyik kerekes székes edző bemutatta a vendégnek az integratív sporteszközök használatát, s András herceg az egyiket – a kézzel hajtott kerékpár edzőtermi változatát – maga is kipróbálta.

Forrás: MTI