Hírek HU


Két új konzulátuson is szavazhatnak az angliai magyarok jövő tavasszal

A magyar állam a jövő év elején konzulátust nyit Manchesterben és Edinburghban - adta hírül vasárnapi számában a Magyar Nemzet. A fontos információt Ujhelyi István szocialista EP-képviselő a laphoz eljuttatott közleményében hozta nyilvánosságra. 

"Kis lépés a kivándorolt százezreknek, de nagy lépés a Nagy-Britanniában élő magyaroknak" – ezzel a megjegyzéssel kommentálta az MSZP-s EP-képviselő a kormány fontos döntéséről szóló tájékoztatását.

 

Ujhelyi közleménye szerint írásbeli érdeklődésére a külügyminisztérium államtitkára válaszában arról tájékoztatta, hogy a két új intézményben jövő tavasszal már szavazhatnak is a régióban élő, magyarországi lakcímmel is rendelkező kivándorolt tízezrek.

 

A szocialista EP-képviselő szerint ez komoly és fontos eredmény. Mindkét városban régi tartozása volt a magyar kormánynak, hogy állandó konzulátust nyisson, hiszen az utóbbi években jelentősen megnövekedett a környéken élő magyarok száma, miközben a Nagy-Britanniában új életet kezdő magyarok eddig csak Londonban tudták elintézni adminisztratív ügyeiket.

 

A döntést értékelve Ujhelyi emlékeztet: a Fidesz választási törvényének értelmében a határon túli magyarok levélben is voksolhatnak a választásokon, a Magyarországról kivándoroltak viszont továbbra is csak személyesen tehetik ezt meg a külképviseleteken.

 

Ujhelyi hangsúlyozta: a magyar kormánynak még rengeteg tennivalója lenne a több százezer, elsősorban „családalapítás előtt álló, tettre kész magyar fiatal ügyében”. Véleménye szerint nincsenek tisztában sem a pontos számukkal, sem a nagyobb kolóniák pontos helyével, sem valódi problémáikkal, a bürokratikus nehézségeikkel.

 

A kivándorolt magyaroknak több és végre intézményesített figyelem járna – mutatott rá a szocialista politikus. Úgy vélte, elengedhetetlen a külföldön élő magyarok gyermekeinek magyar oktatását segítő állami iskolák létrehozása, az államilag támogatott közösségi kulturális terek működtetése.

 

 

Forrás: Magyar Nemzet/mno.hu

Fotó: Hír TV