Hírek HU


Üzenetet küldött az angliai magyaroknak a budapesti brit nagykövet

A magyaroknak nem kell elhagyniuk Nagy-Britanniát, amikor az kilép az Európai Unióból, majd csak a Brexit után kell letelepedett státuszért folyamodniuk – közölte a Magyar Nemzetnek adott interjújában Iain Lindsay. 

A budapesti brit nagykövet leszögezte, hogy azok, akik a kilépéskor már legalább öt éve kint élnek, azaz 2014 márciusa előtt érkeztek legálisan az országba, könnyedén folyamodhatnak majd az úgynevezett letelepedett státuszért. Véleménye szerint azoknak sem kell elmenniük, akik később érkeztek, ők is kivárhatják az öt évet, és akkor igényelhetik ezt a státuszt.

 

"Azaz ha most érkeznek hozzánk, várnak öt évet, és megkaphatják a letelepedett státuszt. A javaslatunk szerint az uniós állampolgárok a kilépésünk utáni átmeneti időszakban is jöhetnének hozzánk legálisan dolgozni és élni, csupán regisztrálniuk kellene – erre jelenleg még nincs szükség, csak a kilépés után lenne. Tudom, hogy sokan aggódnak, mi fog történni velük, mit kell tenniük" – tette hozzá Lindsay.

 

"Még egyszer leszögezném: a magyaroknak nem kell elhagyniuk Nagy-Britanniát, amikor az kilép az Európai Unióból, szívesen látjuk őket, és jelenleg nem is kell tenniük semmit, csak a Brexit után kell letelepedett státuszért folyamodniuk" – ismételte meg.

 

A kétévesre tervezett átmeneti időszak végét követően új bevándorlási rendszert vezethet be az Egyesült Királyság.

 

"Akárhogy is, lesz valamilyen rendszer, amellyel továbbra is befogadhatunk tehetséges és képzett embereket az Egyesült Királyságban – rájuk van szükségünk. Ez nem fog változni, Nagy-Britannia továbbra is a bevándorlás országa lesz, de befolyásolnunk kell az érkezők számát" – mondta.a nagykövet.

 

Bár a britek fele újra szavazna a Brexitről, a nagykövet személyes véleménye szerint nagyon csekély az esélye annak, hogy legyen újabb népszavazás a kérdésben, hiszen azt most a két nagy párt egyike sem akarja.

 

 

Itt olvashatod a Magyar Nemzetben közölt intejút:

https://mno.hu/kulfold/brit-nagykovet-a-magyaroknak-nem-kell-elhagyniuk-nagy-britanniat-2432674

 

 

 

 

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Székelyhidi Balázs