Hírek UK


II. Erzsébet királynő születésnapja

A brit királyi család hivatalos Twitter oldalán is felköszöntötték az április 21-én születésnapját ünneplő II. Erzsébet királynőt. Az uralkodó 92 éves lett, Londonban ágyúlövésekkel köszöntötték.

Windsori rezidenciáján, családi körben ünnepelte szombaton 92. születésnapját a brit uralkodó, de a szokásoktól eltérően ezúttal azért szerveztek számára egy nagyszabású születésnapi partit is.

A királynő 1926. április 21-én született. Évszázados hagyomány azonban, hogy a mindenkori brit uralkodó „hivatalos” születésnapját június második szombatján ünneplik, abban a reményben, hogy akkor talán a brit időjárás is lehetővé teszi a szabadtéri rendezvényeket. Ez az idén is így lesz: a színpompás katonai parádét június 9-én tartják.

Ezúttal azonban az alattvalóknak nem kell várniuk júniusig az ünnepléssel: szombat estére, a patinás londoni Royal Albert Hall rendezvényközpontba parádés születésnapi koncertet szerveztek.

Sztárok a királynő születésnapján

A jeles napon az uralkodó és a királyi család többi tagja is részt vett a nagyszabású zenei eseményen. A koncerten olyan sztárok szórakoztatták születésnapját ünneplő Erzsébetet, mint Tom Jones, Kylie Minogue, Craig David, Anne-Marie, Shawn Mendes, a dél-afrikai Ladysmith Black Mambazo énekegyüttes, valamint Sting és Shaggy, vagyis Gordon Sumner és Orville Burrell, valamint a BBC Concert Orchestra.

A zenészek olyan dalokat adtak elő, amelyek a királynő uralkodásának különböző szakaszait mutatják be. A meghívott művészek a Nemzetközösség számos országát képviselik. A BBC One és a BBC Radio 2 csatorna is élőben közvetítette szombaton este koncertet.

II. Erzsébet 1952. február 6. óta Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának, valamint a nemzetközösségi királyságoknak az uralkodója, az anglikán egyház feje. A leghosszabb ideje trónon lévő brit uralkodó.

Már több mint 66 éve ül a trónon, mostani születésnapjára ajándékot kapott a Nemzetközösségtől is. Úgy döntöttek a királynő fia, Károly kerül majd az ország-csoport élére, amint a herceg trónra lép. Magának II. Erzsébetnek is ez volt a kívánsága.

A királynő unokái és dédunokái körében. Fotó: Puzzlepix

II. Erzsébet uralkodása

A királynő, aki édesapja, VI. György halálának pillanata óta az Egyesült Királyság uralkodója és a Nemzetközösség vezetője, szombatig 24.181 napot töltött a brit trónon, az uralkodás nagy-britanniai hosszúsági rekordját azonban már két és fél éve, 2015. szeptember 9-én megdöntötte. Ezt a rekordot addig a napig üknagymamája, az 1901-ben, 82 évesen elhunyt Viktória királynő tartotta 63 évvel, hét hónappal és három nappal.

II. Erzsébet a negyvenedik angol-brit uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmos 1066-ban megszerezte az angol trónt, de egyik elődjének sem adatott meg ilyen hosszú élet és ennyi idő ezen a trónon.