Hírek UK


London a bérlők városa lesz

Párizs, Brüsszel és Berlin után London is a bérlők városa lehet, állítják a szakemberek. Egyre kevesebben vásárolnak ingatlant és választják inkább a bérlést helyette. A tendencia hamarosan a város arculatán is látszani fog.

Míg 2000-ben még a londoniak 60%-nak volt saját ingatlanja, 2025-re ez az arány 40%-ra csökkenhet, vélik a gazdasági elemzők. A folyamat nem áll távol az európai mutatóktól. Párizsban, Amszterdamban, Brüsszelben vagy Berlinben a lakosok 60%-a csupán bérlője, és nem tulajdonosa az otthonának.

Az ingatlanárak rohamos növekedése arra sarkallja a londoniakat, hogy lakásvásárlás helyett inkább bérlést részesítsék előnyben. Mivel azonban kedvező albérletekből igen kevés van a fővárosban, a építővállalatok hamar orvosolni próbálják a problémát. Több mint 30.000 lakást fognak építeni, kifejezetten bérbeadás céljára.

A tervek többsége már csak arra vár, hogy a londoni önkormányzat engedélyezze őket. Több angol cég és pénzügyi intézet lát remek üzletet a bérlők számára épített házakban, és fektetnek tetemes összeget a felállításukba.

Az első ilyen épületkomplexum Walthamstowban épülhet, a Legal & Genera biztosítási cégnek köszönhetően. Az amerikai Greystar ingatlanokkal foglalkozó cég Nyugat-Londonban, Greenfordnál bérelt egy 26 hektáros területet, hogy építkezhessen rajta. 

A bérlésre kiadott ingatlanok a metró- és vasúti vonalak közelében fognak elhelyezkedni, London külterületeinél. A becslések szerint 1,1 millióval is megugorhat azoknak a londoniaknak a száma, akik az elkövetkező öt évben lakást szeretnének bérelni. Ám mivel többségük fiatal, vagy pályakezdő, nem engedhetnének meg maguknak egy London belvárosában lévő lakást.

A bérleményt biztosító cégek rugalmas szerződéssel, jól felszerelt, bútorozott lakásokkal várják az érdeklődőket. A heti bérleti díj 250 fonttól egészen 600 fontig terjedhet. A lakók biztonságáról portások, valamint különböző biztonsági rendszerek, például megfigyelőkamerák fognak gondoskodni. Az épületek többségét konditeremmel, vagy  uszodával is ellátják. A tehetősebbek olyan lakást is választhatnak, melyhez tetőtéri kert is jár. Az ingatlanok környékét parkosítják, játszóterekkel, és kutyasétáltató terekkel látják el.

A dolog pikantériája az, hogy ennyi luxusszolgáltatás mellett, lehet, hogy mégis takarékosabb megoldás lenne pár évig spórolni, és saját lakást venni.