Építészet


Angolszász királyi palotára bukkantak brit régészek

Az archeológusok lázban égnek, mert szerintük egy rég elveszettnek hitt angolszász királyi palota nyomaira bukkantak az Egyesült Királyság nevezetességeinek közelében.


A brit régészek az egyik legfontosabb angolszász régészeti lelőhely közelében a múlt egy értékes darabára bukkantak. A szakemberek a kelet-angliai Rendlesham térségét kutatták, mindössze hat kilométerrel arrébb Sutton Hoo-tól, ahol 1939-ben hatalmas kincsre bukkantak, amikor megtalálták a második legnagyobb angolszász kincset, a híres Sutton Hoo-i leletet. Most hasonló szintű felfedezésre látott napvilágot.

A régészeti lelet egy 23 méter hosszú 9 méter széles építmény, ami az ásatás vezetője Faye Minter szerint, egykoron királyi palota, vagy csarnok lehetett. Valószínűnek nevezte, hogy a térségben királyi sírokra is bukkannak.

„Meggyőződésünk, hogy királyi falut találtunk, ahol a magas rangú emberek éltek. Az épület lehet egy komplett palota, vagy annak egy bizonyos része, a királyi terem”

- hangsúlyozta Faye Minter.

Minter szerint annak a palotának egy részét vagy egészét fedezték fel, amiről egy 8. századi könyv írója, Venerable Bede is írt egy alkotásában, ami az angol nép történetét mutatja be.  Az épület mellett több ezer lelet is a felszínre került. Több mint négyezer fémtárgyat, több korabeli érmét és súlyokat, amelyek egynegyede az angolszász eredetű.

„Még több tucat hasonló tárgy lehet a frissen felfedezett épület körül”

- adott hangot reménykedésének Dr. Helen Geake a British Múzeum régésze.

A szenzációs felfedezésről a hétvégén tartanak egy nagyszabású konferenciát.