Építészet


Egyre népszerűbb a kastélylátogatás belföldön

Kiemelkedő látogatószámokat ért el a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ a fenntartásában álló helyszíneken 2016 első félévében.  A tavalyi év adataihoz képest júliusig közel 30%-kal többen voltak kíváncsiak a megújult műemléképületekre. A siker többek között a várakba, kastélyokba, emlékhelyekre szervezett programoknak köszönhető.

2015 első félévéhez képest közel 30%-kal nőtt a Forster Központ fenntartásában működő kastélyok és várak népszerűsége a látogatottsági adatok alapján. Az idei év januártól júniusig tartó időszakában összesen 97 ezer látogatót fogadott helyszínein a Központ. Júniusban például 5 ezerrel több vendég érkezett az előző év azonos időszakához képest.

A színes programok és rendezvények bővülésével egyre többen indulnak útnak, hogy felfedezzék az ország különböző pontjain rejtőző műemlékeket. A Húsvét a Kastélyban, a BORkulTÚRA gasztro-programsorozat, valamint a Múzeumok Éjszakájára szervezett rendezvények vonzották leginkább az épített örökség rajongóit.

A látogatható helyszínekről magyar illetve angol nyelvű átfogó kiadványt jelentetett meg a Központ.

 

Az öt legnépszerűbb helyszín a Siroki Barlangvár és népi lakóház, a majki Kamalduli remeteség, a tiszadobi Andrássy-kastély, az edelényi L’Huillier – Coburg – kastély és a füzzérradványi Károlyi – kastély. Megnőtt az érdeklődés a Nádasdy-kastély, az ozorai Pipó Várkastély és a dégi Festetics-kastély iránt is, impozáns dísz- és báltermeiket, csodálatos parkjaikat egyre több pár választotta esküvője színhelyéül az utóbbi fél évben. 

Megjelent és rövidesen – angol nyelven is – elérhető a Központ helyszínein az a hiánypótló kiadvány, amely 64 oldalon részletesen, fotókkal gazdagon illusztrálva mutatja be a Forster Központ fenntartásában működő és látogatható várakat, kastélyokat, emlékhelyeket. 

A Nemzeti Kastély- és Várprogram megvalósulásával a jövőben tovább bővül a műemléki helyszínek sora. Az újjászülető kulturális desztinációkkal tovább gyarapszik a belföldi turisztikai kínálat. A Forster Központ sikeres pályázatainak köszönhetően húsz vár és kastély újulhat meg a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból (GINOP) a Nemzeti Kastély- és Várprogramra fordítható 33 milliárd forintos uniós támogatásából.

Az ország kulturális örökségének fontos és magasztos képviselői a várak és kastélyok. Kiemelkedő jelentőségű feladat ezek fejlesztése, karbantartása és gondozása. A látogatószámok növekedése jelzi, hogy a Forster Központ sikerrel végzi egyik legfontosabb feladatát: a fenntartásában működő kastélyok, várak és emlékhelyek népszerűsítését, és a helyszíneken a hiteles, a látogatók számára vonzó és tartalmas programok szervezését.