Ezt ajánljuk mi


A hazai designvilág izgalmas sokszínűségét mutatja be a Design Hét Budapest

A Design Hét Budapest rendezvénysorozat, amely tizenhatodik alkalommal várja az érdeklődő közönséget, és a vidéki társrendezvényekkel együtt összesen több mint 250 programot kínál, 2019. október 4-én kezdődik.

A Design Hét Budapest díszvendégei a balti országok: az Észt Köztársaság, a Lett Köztársaság és a Litván Köztársaság.

A fesztivál fő célja a szemléletformáláson túl a tervezők és a vállalkozások közötti együttműködések ösztönzése, és ez által a hazai design-ökoszisztéma gazdasági szerepének erősítése.

A Magyar Formatervezési Tanács 2004-ben hívta életre a Design Hét Budapestet, amely az óta, Magyarország legjelentősebb, kihagyhatatlan designünnepévé vált. Az évek során a rendezvénysorozat tudatos építkezéssel folyamatosan fejlődött, ennek eredményeként több éve már vidéki városok is csatlakoznak a fővárosi fesztiválhoz. Idén Debrecenben, Egerben, Győrben, Pécsett, Sopronban és Veszprémben is tartalmas programokat kínálnak az érdeklődőknek.

A Design Hét Budapest október 4-től 13-ig tart, a kiállítóterek és partnerüzletek azonban akár egy hónapon keresztül is várják a nagyközönséget.

Az eseménysor, a hagyományoknak megfelelően, a Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj ünnepélyes átadásával kezdődik.

Előbbi − mely idén negyvenéves − a hazai design kiemelkedő, innovatív eredményeire hívja fel a figyelmet. A termék, terv, vizuális kommunikáció és diákmunka kategóriában díjazott tervezők pályamunkái nemzetközi szinten is figyelemre méltóak és magas designértéket képviselnek.

A Magyar Formatervezési Tanács által alapított Design Management Díj olyan szervezetek elismerése, melyek stratégiájuk megalkotásában, operatív működésükben, termékeik, szolgáltatásaik kialakítása során, a designmenedzsment eszközrendszerét alkalmazva, folyamatos innovációra és kiemelkedő minőségre törekednek, szem előtt tartva a társadalmi felelősségvállalás és a fenntarthatóság szempontjait is.

A díjazottak és a legkiemelkedőbb pályázók munkáiból nyíló, ingyenes kiállítás október 19-ig tekinthető meg a díjátadó ünnepségnek is helyet adó Hagyományok Háza III. emeletén lévő Maácz László kiállító teremben.

 

Flow, social design, service design és egy különleges meditatív installáció 

A Design Hét Budapest idei fő témája a flow. Designerek és vállalkozók szoros együttműködése egy magasabb cél, az erős és nemzetközi piacon is versenyképes design-ökoszisztéma megteremtése érdekében. Ezek minden tagja hisz önmaga, a vállalkozása és a társadalom fejlődésében, valamint ezért egymást segítve tenni is hajlandó – ez az a flow-állapot, amelynek elérése a Design Hét Budapest törekvése is.

A fesztivál programjainak célja kettős:

-egyrészt megkönnyíteni a gazdasági döntéshozók és a designerek közötti kapcsolatteremtést, valamint elősegíteni a designerek szerves integrálódását a vállalkozói közegbe,

-másrészt a nagyközönség számára minél több programon keresztül megtapasztalhatóvá tenni, hogy a design alkalmazása nemcsak vállalati szinten jelentős tényező, hanem az életünket gazdagító, szebbé és tartalmasabbá tevő élmény is.

Mindezek érdekében számos közösségépítő eseményre kerül sor a Design Hét keretében.

 

A flow mellett hangsúlyt kapnak egyre fontosabbá váló fogalmak, mint a service design és a social design. A negyedik alkalommal megrendezett Service Design Day során megismerhetjük a legújabb nemzetközi és hazai trendeket, főbb műhelyeket, szakértőket, továbbá a service design, illetve rokon területeinek legizgalmasabb friss esettanulmányait.

A Social Design Day alkalmával a legismertebb hazai social media műhelyek − a Maacraft, a Mome Ecolab, a Mome Movement, a Kultúrgorilla és a Social Design Cookbook − mutatkoznak be, majd kerekasztal-beszélgetésen ütköztetik gondolataikat a témáról.

 

A Magyar Formatervezési Tanács szakmai partnerként népszerűsíti hazánkban a gyártók és designerek nemzetközi együttműködéseit inkubációs program keretében felkaroló WORTH projektet. Erről a kivételes lehetőségről is többet tudhatnak meg a Design Hét alkalmával az érintettek és az érdeklődők. Kiderül, hogyan érdemes pályázni az összesen 60 000 euró értékű támogatásra.

 

Több mint egy évtizede jelenik meg a Magyar Formatervezési Tanács gondozásában a Start Up Guide ingyenes elektronikus kiadvány, mely induló kreatívipari vállalkozások számára nyújt segítséget többek között piackutatás, üzleti terv, jogi védelem, kommunikáció, támogatási lehetőségek témakörében.

Idén először élőben, a SUG LIVE program keretében mutatkozik be kreatívipari útmutató, melynek során egy héten át találkozhatunk a témák szakértőivel, akiket ezúttal kérdezni is lehet.

 

A Design Hét Budapest idén átfogó képet nyújt a hazai autóipar és a design kapcsolódási pontjairól is, az iparág legrelevánsabb képviselőinek megszólaltatásával.

Kiemelt programként kapott helyet a kínálatban a Bútorszövetség konferenciája, melyen kerekasztal-beszélgetés és workshop keretében lesz szó a 21. századi fa- és bútoripar fejlesztési stratégiájáról.

Idén is várja az érdeklődőket a kreatívipari felsőoktatási intézmények platformja, a „Hova tovább?” iskolabörze. A tervezőképző közép- és felsőoktatási intézmények, művészeti és műszaki karok, kreatív képzést nyújtó iskolák mutatkoznak be ezen a rendezvényen.

A legfiatalabbak számára is kínál programot, méghozzá kreatív workshopot a Design Hét Budapest, hiszen a kreativitás, a design, az együtt gondolkodás és a fenntarthatóság jelentőségét nem lehet elég korán hangsúlyozni.

A Magyar Divat és Design Ügynökség a Design Dialog programsorozattal csatlakozik a fesztiválhoz, négy helyszínen hozza közelebb a közönséget a Bauhaus ma is élénken élő értékes hagyományaihoz. Ezzel ünnepeljük a kimeríthetetlen inspirációs forrást jelentő szellemi műhely megalakulásának centenáriumát. A FabLab Budapest innovációs műhely pedig szimpóziummal, kiállítással és design workshoppal várja az érdeklődőket

 

Nyitott Stúdiók, designséták, kiállítások, workshopok Budapesten és vidéken is

A rendezvénysorozat hagyományosan egyik legnépszerűbb eleme a Nyitott Stúdiók program, melynek alkalmával kreatívipari vállalkozások engednek betekintést kulisszáik mögé, bemutatva a műhelyek mindennapjait.

A divat iránt érdeklődők számára a Bálint Sára Bridalwear, a BORIBIANKA, az ENIHORN és a PINKPONILO nyitja meg kapuit.

A Medence Csoport a fenntarthatóság jegyében hozza létre termékeit, ezt mutatják majd be stúdiójukban. A Tünde Ruzicska ceramic art & craftnál kerámiákkal ismerkedhetünk, Góg Angélánál, a GOGA FOOD DESIGN tervezőjénél a boldogság és a jövő ízébe is belekóstolhatunk. Építészettel, belsőépítészettel foglalkozó stúdiók is megnyitják kapuikat a nagyközönség előtt, így a CraftBenson és a Borbás Építész Műterem, a Logifaces, a VPI Beton és a SAUNNA kollektiv. A grafikai tervezésről több helyszínen, így a de_form, a faraway design & meet agency és a Graphasel Design Studio műtermében is láthatunk, hallhatunk érdekességeket. A DIGIC Pictures animációs stúdió a 3D-animációs és filmes VFX-világba vezeti be az érdeklődőket. A vidéki városok közül Győrben is megrendezik a Nyitott Stúdiók programot.

Idén is elindulnak a népszerű Design Túrák, melyeken a látogatók a főváros rejtett designértékeit fedezhetik fel.

 

Vidéken Győrben és Sopronban lesz lehetőség designtúrákon részt venni, megleshetjük a rejtőzködő „óriásokat”, megismerhetjük a polgári villák titkait, a százéves Bauhaus helyi hatásait.

 

Az idén negyvenéves Magyar Formatervezési Díj díjazottjai és különdíjasai 2019-ben

A kiemelkedő mezőny okán termék kategóriában a bírálóbizottság két díj mellett egy díjat megosztva ítélt oda.

A bizottság minden tagja elismeréssel nyilatkozott a Plydesign bútorkollekciójának legújabb darabjáról, a Frigate székcsaládról. A piacképes magyar fejlesztés a „3D-furnér” beemelésével a formaalkotás szabadságát és az ergonómiai követelményeknek való tökéletes megfelelést szavatolja.

Szintén a termék kategória díjazottja a Teqball SMART elnevezésű innovatív sporteszköz, a Teqball ONE asztal összecsukható változata, amelyen egy új futballalapú sportot lehet egyénileg vagy csapatban játszani. Emellett négy másik sport (teqtennis, teqpong, quatch, teqvolley) is űzhető ezen a magas minőségű és tartós sporteszközön.

A termék kategória megosztott díjazottjai a Sütő Erika által tervezett Minerva kollekció, valamint a Valicsek testvérpár, Éva és Ildikó által megalkotott Geometrikus tapéták az NLXL számára.

A diák kategória díját Csicsics Gergő munkája, a Gyógyászati termékcsalád formatervezése a Mediso Kft. számára nyerte el, amelyet a céggel együttműködésben alkotott meg. A fiatal formatervező a cég AnyScan termékcsaládjának néhány tagját tervezte újra a Soproni Egyetem MA-diplomaprojektje keretében. A moduláris orvosi képalkotó műszerek CT-, PET- és SPECT-szkennereket tartalmazhatnak.

Az X-Plast Kft. (Antal Csilla, Seres Viktor, Szabó Eszter, Molnár Ádám) által tervezett Hoito, az intelligens tápszerkészítő a funkcionalitás és az egyszerűség ötvözésének példája: megkönnyíti a szülők és gyermekeik életét, a kívánt mennyiségben, tökéletes hőmérsékleten, akár távolról vezérelve elkészíti a szükséges tápszert. Az innovatív keverési megoldásnak köszönhetően az elkészítés hosszú percei másodpercekre rövidülnek.

A 2017-es Lipcsei Könyvvásár magyar pavilonja Csend legbelül címmel a vizuális kommunikáció kategória idei díjazottja. A Salát Zalán Péter, Sztranyák Gergely, Sztranyák Zsófia és Zilahi Péter által alapított Lead82 Kft. a műfaji határokat könnyedén átlépve, a tipográfia, az építészet és a sound design területeinek formanyelvi alapkészleteiből merítve hozott létre olyan összművészeti alkotást, mely minden autonóm indíttatása ellenére mégsem vesztette el létrejöttének alapvető célját: a lipcsei nemzetközi könyvvásáron hazánk reprezentációjának méltó kontextust és környezetet biztosítson.

 

A Magyar Formatervezés Díj különdíjasai

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának különdíját a Prell Norbert által tervezett Kariyon betűtípus nyerte el. Modern, könnyen olvasható betűcsalád, ami emlékezteti az olvasót a hagyományos kalligráfiára is. 

Mező Zsófia diákmunkája, a gyermeki játékosságot és kíváncsiságot előhívó Picta elektronika fejlesztőcsomag érdemelte ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkárságának különdíját. A STEM izgalmas és attraktív oktatási segédeszköz általános iskolásoknak készült, akik használatával az elektromosság alapfogalmait, törvényszerűségeit játékos formában sajátíthatják el.

A Pyka Zsolt és Járfás Kristóf által tervezett Ipari LED lámpacsalád nyerte el a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának szellemivagyon-diagnózis szolgáltatás különdíját.

A Magyar Formatervezési Tanács különdíjasa a Tipton Eyeworks által fejlesztett, Hukaya Simon által tervezett, átlátszó bakelitlemezből készült NVSBLE szemüvegkeret. A nemzetközi és hazai elismeréseket is elnyert világmárka termékei kultusztárgyakká váltak az elmúlt tizenöt évben. A prémiumkategóriás kollekció tíz karakteres, jórészt uniszex modellből áll, mindegyik beleillik a nemzetközi szemüveg-designtrendek fősodrába, de nem utókövetőként, hanem trendteremtő módon.

 

www.designhet.hu    

www.facebook.com/budapestdesignweek

www.mft.org.hu

www.facebook.com/magyarformatervezesidij