Ezt ajánljuk mi


Kulturális újranyitás és fordulópont a Múzeumok Éjszakáján

Több mint 300 intézmény, mintegy 1600 programmal regisztrált eddig az idei, június 26-i Múzeumok Éjszakájára.  
 

Kiemelt témája a „fordulópont” - jelentette be Fülöp Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkára az esemény beharangozóján, a budapesti Ráth Villában.

Ráth Villa

Az újranyitás első nagyszabású, országos kulturális eseményére, a Múzeumok Éjszakájára a következő hétvégén kerül sor. Az idei a 19. alkalom, hogy Szent Iván éjéhez legközelebb eső szombaton, azaz az év legrövidebb éjszakáján - a világjárvány okozta kényszerszünet után - újra kinyitják kapuikat a múzeumok. Koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal és egyéb érdekességekkel várják az érdeklődőket.

 

A Múzeumok Éjszakája az a program, amelyen egyszerre vesz: részt a legtöbb kulturális intézmény: több mint 300 közgyűjtemény mintegy 1600 programot kínál országszerte. Látogatószámot tekintve is ez az ország legnépszerűbb kulturális programja,: összesítve mintegy 400 ezer belépést regisztráltak 2019-ben a résztvevő intézmények.

 

A rendezvényre a kulturális intézmények látogatására vonatkozó aktuális járványügyi szabályok érvényesek.

 

A programokról részletes információ a www.muzej.hu weboldalon található, ahol helyszín, időpont és programtípus szerint is kereshetőek az események. Valamint mobil alkalmazás is rendelkezésre áll, amely „EVENT@HAND MUZEJ” címen tölthető le ingyenesen.

 

Kiemelt fontosságú esemény idén a Múzeumok Éjszakája, hiszen a világjárvány után ez lesz a legnagyobb országos kulturális rendezvény. Nagy változás ez kulturális és mindennapi életünkben is, éppen ezért lett az idei rendezvény fő témája a „fordulópont”, amely fogalom köré a legtöbb múzeum programja épül 2021-ben.

 

A mostani különleges évben három szenzációs ember is csatlakozott a program népszerűsítéséhez: Für Anikó, Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész; Liu Shaolin Sándor, olimpiai, világ- és Európa-bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó; valamint Oláh Gergő, énekes, zeneszerző is a rendezvénysorozat mellé állt.

 

Idén tavasszal több interaktív programon vettek részt azért, hogy a Múzeumok Éjszakáját ezen élmények alapján is ajánlhassák a vendégeknek. A látogatásokról filmek készültek, melyek a Múzéj Facebook-oldalán www.facebook.com/muzeumokejszakaja és az M5 csatornán is láthatóak a rendezvény napjáig.

 

S, ha az elején a Ráth Villáról esett szó, érdemes megnézni, nemcsak 26-án, az ottani, szecesszió jegyében készült kiállításokat, programokat is!

 

Ebben az évben Budapesten a felnőtt karszalag még a tavalyelőttihez képest is kedvezményesebb áron váltható meg: 1500 forintért, míg a gyermek karszalagok darabja (érvényessége 6 és 18 éves kor között) 800 forintba kerül, 6 éves kor alatt pedig ingyenes a belépés a múzeumokba.

Idén viszont NEM érvényesek a karszalagok a budapesti tömegközlekedési eszközökön és nem lesznek Budapesten múzeumi körjáratok sem, a járványhelyzet következtében lerövidült szervezési idő miatt!

A karszalagok megvásárolhatóak előzetesen online a jegymester.hu weboldalán, illetve a rendezvény napján a programban résztvevő budapesti múzeumokban.

Vidéken a belépőjegyek az adott múzeumokban válthatóak meg.

 

Lehet játszani és nyerni egy tunéziai utat, itt: www.facebook.com/muzeumokejszakaja Köszönet illeti a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatalt, hogy csatlakozott a Múzeumok Éjszakája rendezvényhez a játékkal.

 

A Múzeumok Éjszakája fő szervezője az Emberi Erőforrások Minisztériuma, kiemelt médiapartnere az MTVA és az Origo, szakmai partnere a SZTAKI.