Irodalom


Kincsekről szóló, kincset érő könyv

Hat évnyi munka, több mint 30 múzeum közreműködése, és 2500 tárgy vizsgálata kellett hozzá, hogy létrejöjjön ez a rendkívüli, 528 oldalas, 4,5 kilógrammos könyv.

Ez a kivételes szépségű és egyedülállóan tartalmas művészeti album a Kárpát-medence régészeti gyűjteményeiben fellelhető kincsek legjavát tárja elénk. Mintegy 800 000 esztendő gazdag kulturális és művészeti örökségét mutatja be a ma emberének, és őrzi meg gyermekeink, unokáink számára.


A Kárpát-medence Árpád-kor előtti tárgyi emlékeiről először jelenik meg ilyen összefoglaló, gazdagon illusztrált album. A több éves gyűjtőmunka eredményeként az őskőkor kezdetétől a magyar honfoglalás korának végéig mutatja be mindazt, ami a Kárpát-medence tárgyi kultúrájáról, művészetéről ránk maradt. Minden leírt tárgyhoz kép is tartozik, így erős hangsúly helyeződik a látványra. Mindemellett a művészeti megközelítésű leírásoknak és érdekességeknek köszönhetően feltárul előttünk mindaz a szellemi tartalom is, amellyel a hajdani alkotók a tárgyakat felruházták.
A bemutatott leletek nemcsak számuk miatt említésre méltóak. Egy részük most először jelenik meg nagyközönség előtt, és kerül elő a raktárak mélyéről. Vannak azonban nemrégiben történt ásatások során előkerült értékek is, melyek még a régészek számára is újdonságnak minősül.