Zene


A hetedik: Zenélő Budapest 2021

Hetedik évadát kezdi meg a Zenélő Budapest július 1-jén. A zene varázslatával keltik életre városunk 12 legszebb szabadtéri helyszínét, történelmi terét augusztus végéig.

 

Az idei évadban közel 350 ingyenes koncerttel készülnek, amelyeken minden korosztályt megszólítanak gyerek-, ifjúsági-, klasszikus-, népzenei- és jazz műsoraikkal, valamint saját tervezésű közösségi hangszereik interaktív programjával.

Az egyes helyszínek műsora tökéletesen illeszkedik az adott építészeti remekművek múltjához és jelenéhez. A 2015-ben útjára indult koncertsorozat mára nagy népszerszerűségnek örvend, az évek során a Zenélő Budapest a főváros nyári életének elengedhetetlen részévé vált.

 

Július 1. és augusztus 29. között Budapest 13 kultikus szabadtéri helyszínén jelentkezik a Zenélő Budapest koncertjeivel. Az ingyenes programsorozat a világon egyedülálló módon kelti életre a főváros történelmi, kulturális múltját és jelenét – a hét minden napján világszínvonalú produkciókkal várják a közönséget a zenészek.

 

A Szépművészeti Múzeum, a Műcsarnok, a Nemzeti Múzeum oszlopcsarnokai, a Bazilika előtti harangállvány, a Várkert Bazár több pontja, a Margitszigeti Zenélő Kút és a nemrégiben gyönyörűen felújított Orczy-park adnak helyet izgalmas előadásaiknak.

 

Az idei évad újdonságaként a Zenélő Budapest programjait heti rendszerességgel kíséri a Papageno blogján egy cikksorozat, amely a koncertek és zenei események helyszíneit és a zenéhez való kötődésüket mutatja be.

 

A magyar romantika operái, rokokó női vonósnégyes, szaxofon együttes, harangjáték, klasszikusok jazz feldolgozásban, huszárruhás rézfúvósok, erdélyi népzenei együttes és összművészeti performanszok tekinthetőek meg a 20 perces minikoncerteken, az idei évadban 350 alkalommal.

 

Interaktív zenepark, zenés játszótér

A tavalyi évad hagyományát folytatva hosszútávú, értékteremtő elemmel is kiegészül a koncertsorozat. Götz Nándor, művészeti vezető különleges közösségi hangszereket tervezett, amelyek interaktív kiállítás formájában láthatóak és próbálhatóak ki.

Idén újabb eszközökkel bővül a paletta, melyek ezúttal a zenei felfedezés, a játékosság és a mozgás együttes kalandjára hívják a családokat és minden érdeklődőt pénteken, szombaton és vasárnaponként.

A Millenáris Parkban, Hegyvidéki Kulturális Szalon teraszán és az Orczy-parkban tervezett eseményeken a Zenélő Budapest muzsikusai koncertet is adnak a speciálisan erre a célra épített hangszerekkel, ahova közreműködőként is várják a közönséget.

 

Gyermekkoncertek

A nyár folyamán heti két alkalommal várják a legfiatalabb korosztályt mesés gyerekkoncertjeikre a Millenáris Park és Orczy-park varázslatos környezetében, ahol olyan nagyszerű előadók játszanak zenés meseszínházat, mint a Klárisok, Bergengóc Zenegóc, Tibus és a Hintalók. Emellett Götz Nándor művészeti vezető és Lénárt András bábművész rendezésében egy újonnan születő produkció is bemutatásra kerül, mely a népzene, néptánc és népi bábművészet elemeit ötvözi.

 

Fiatal tehetségek a könnyűzenébe

Júliusban négy tehetséges fiatal könnyűzenei együttes mutatkozik be a Várkert Bazár Szárazárok színpadán, a régi Ifipark emlékét felidézve.

A Zenélő Budapest célkitűzése minden korosztály megszólítása, ennek egyik legfontosabb eleme az ifjúság kulturális terének bővítése a felnőtté válás küszöbén. Fellépnek az Woodstock Barbie, Pardon ME!, GranCanada és a Feed the Mogul zenekarok.

 

Jazz koncertek

 

Már szinte hagyománnyá vált a Zenélő Budapest Hegyvidéki Kulturális Szalonba visszatérő csütörtöki jazz sorozata. A swingkorszak gyöngyszemei: a fellépő művészek színvonala garantálja a sikert, ami a műfajnak leginkább kedvelt irányzatát idézi: az örökzöld dallamok gondtalan, lelkesítő korszakát, idén 9 alkalommal. A fellépők között szerepel többek közt Fritz József, Lakatos Szoszó Sándor, ifj. Egri József és Pocsai Krisztina.

 

A magyar zene nagyjai

 

Budapest egyik legszebb helyszínén, a Várkert Bazár Öntőház udvarán idén négy alkalommal – vasárnap délelőttönként – ad nagykoncertet a Zenélő Budapest. A koncerteken olyan világhírű vendégek működnek közre, mint Várjon Dénes és Simon Izabella, Szakcsi Lakatos Béla és Tony Lakatos, a Muzsikás együttes, valamint a Modern Art Orchestra.

 

Művészeti vezető: Götz Nándor

Ötletgazda: Götz Béla

 

További információk

http://zenelobudapest.hu

https://www.facebook.com/zenelobudapest/

https://www.instagram.com/zenelobudapest/

 

Zenélő Budapest 2021

(július 1. - augusztus 31. – Budapest)

 

Minikoncertek

 

Műcsarnok

Klasszikusok jazz hangszerelésben

minden pénteken és vasárnap 11.00; 11.30

/

Szépművészeti Múzeum

Szaxofonkvartett

minden szombaton 11.00; 11.30

/

Hegyvidéki Kulturális Szalon, terasz

A swingkorszak gyöngyszemei

minden csütörtökön 19.00

/

Várkert Bazár, Gloriett

Huszárruhás rézfúvósok

minden szombaton és vasárnap 17.00; 17.30

/

Margitszigeti Zenélő Kút

Női vonósnégyes szólistával

minden szombaton és vasárnap 16.30; 17.00; 17.30

/

Magyar Nemzeti Múzeum

Fafúvósok operaénekessel

minden szombaton és vasárnap 11.00; 11.30

/

Szen istván Bazilika

Harangjáték és fuvolaszó

minden hétfőn és kedden 16.00; 16.30

/

Ludovika Campus/Orczy-park

Népi tánc és bábjéték

minden szombaton 17.00; 18.00

 

Interaktív zenepark, zenés játszótér

Pénteken, szombaton és vasárnaponként: a Millenáris Parkban, a Hegyvidéki Kulturális Szalon teraszán és az Orczy-parkban.

 

Gyermekkoncertek

Heti két alkalommal a Millenáris Parkban és az Orczy-parkban.

 

Fiatal tehetségek a könnyűzenében

Júliusban négy tehetséges fiatal könnyűzenei együttes mutatkozik be a Várkert Bazár Szárazárok színpadán.

 

Nagykoncertek a Várkert Bazár Öntőház udvarán

 

Július 25., vasárnap, 11.00 – Simon Izabella és Várjon Dénes négykezes zongorahangversenye

 

Augusztus 1.,vasárnap, 11.00 – Tony Lakatos és Szakcsi Lakatos Béla jazzkoncertje

 

Augusztus 8.,vasárnap, 11.00 – Muzsikás együttes koncertje

 

Augusztus 14., szombat, 20.00 – Modern Art Orchestra

 

Részletes programbontás: http://zenelobudapest.hu

A hangversenysorozat az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósul meg