Design


A 10 legjobb közösségi iroda a világon, avagy a co-working legjei

Angliában is egyre elterjedtebbek az úgynevezett közösségi irodák, amelyek kiszakítanak a home office apátiájából és újra egy közösség részévé tesznek, mindezt kötött munkaidő és főnök nélkül, ultramodern környezetben. De vajon hol vannak a legjobbak?


Manapság minden valamire való városnak kell, hogy legyen legalább egy tucat coworker, azaz közösségi irodája. Nem hallottál még róla? Pedig az egyik legjobb munkaösztönző „találmány” a vezetők megszavazása óta.

A közösségi iroda lényege, hogy hasonló érdeklődésű, hasonló munkát végző vagy az otthoni munkára ráunó emberek dolgozhassanak együtt, egy modern és mindennel felszerelt irodádban, ezzel elősegítve a haladásukat. Több dolog miatt is érdemes kipróbálni egy közösségi irodát: egyrészt sok mindent el lehet lesni a másiktól, másrészt kiváló lehetőség a kapcsolatépítésre. De vajon hol vannak a legjobbak? A Coworker weboldal alapítója kíváncsi volt, hogy melyek a legnépszerűbbek, így végzett egy kisebb kutatást, és közel 3000 ember véleményét összegezve összeállította a legjobb 10-et.

Proximity Space, Montrose, Colorado, USA

Meglepő lehet, hogy ha USA, akkor nem egy New Yorkban lévő iroda szerepel a lista élén, pedig így van. Montrose legjobb co-working irodája nem túl nagy, de annál fontosabb szerepet tölt be a város életében, mert a leginspirálóbb szegletévé vált belvárosnak. A közösségi érzet erősítésével, és a megfelelő eszközök biztosításával a betérők sokkal többre lehetnek képesek, mint korábban azt gondolták volna. Nem hiába megy mindenki elégedetten haza.

Coollabore, Itajaí, Brazília

Az iroda alapítója gyakorlatilag megfogalmazta minden munkavállaló vágyálmát:

„Hiszünk egy olyan jövőben, ahol nem lesznek sem főnökök sem beosztottak, csak partnerek. Ahol majd mindannyian vállalkozók és közreműködők leszünk. Az unalmas és mechanikus munka pedig a múlté lesz, mert leváltja a szórakoztató, kreatív munka.”

A mottó olyannyira sikeressé és a gyakorlatban is követhető vált, hogy az elmúlt években alapított vállalkozások száma növekedett, akárcsak a GDP.

Cogite, Les Berges du Lac, Tunézia

Ha Tunéziára gondolunk elsősorban a nagy, összefüggő sivatagos területek jutnak eszünkbe, esetleg még a tevék. De a Cogite alapítója azt reméli, hogy bár eddig főként a turizmus volt a fő bevételi forrás, innentől kezdve a közösségi irodák inspirálta új vállalkozások termékei.

Betahaus, Sofia, Bulgária

Mivel Bulgáriában, és Európa ezen részén sokkal olcsóbb a megélhetés – már más nyugati országokhoz képest – sok vállalkozót csábít. A siker érdekében még az adózási kötelezettségeken is változtattak. Úgy vélik, hogy ez egy kiváló lehetőség arra, hogy visszaállítsák Bulgária és főként Szófia hírnevét, és ne úgy gondoljanak rá az emberek, mint egy ódivatú, szocialista városra. Ehhez persze szükség lesz arra, hogy minél nagyobbra nőjenek ezek a cégek, és nagyobb hírverés legyen körülöttük, azaz beindultak a co-working irodák rakétái.

KAPTÁR, Budapest, Magyarország

A Kaptár sikeressége is hasonló koncepció alapján működik. A KAPTÁR alapítói elsősorban magyaroknak szánták a helyet, mivel szerintük bár remek ötletekkel rendelkeznek, egyedül nem tudják kihozni belőlük a maximumot, aminek kibontakoztatásában sokat segíthet a közösségi érzet.

„A KAPTÁR a szabadúszók coworking helye Budapest szívében. Közösségi iroda, fejlődő cégek otthona és sorsdöntő találkozások színtere egy helyen, közel mindenhez és mindenkihez.”

-olvasható a KAPTÁR weboldalán.

Weserland, Berlin, Németország

Az ország kreatív központjának elkönyvelt Berlin képes lehet arra, hogy teljesen új hozzáállással rendelkező dolgozókat képezzen, ennek eszköze pedig a közösségi iroda.

„Berlin kicsit különbözik az ország többi részétől, hiszen viszonylag kevés „normális” munkahely van. Akik itt élnek kénytelenek kreatívabban hozzáállni az élethez, és a munkához, mert vállalkozóvá kell válniuk, ezért fel kell, hogy találják magukat.”

-mondja az alapító.

KoHub, Koh Lanta, Thaiföld

Thaiföld a közösségi irodák Mekkája, a folyamatos technológiai újításokkal, az infrastruktúra javulásával és az olcsó megélhetéssel. A város maga egyébként nagyon csábító, megőrizte a régies báját, de mindez összefér az újdonságokkal. Továbbra sincsenek például szupermarketek, kávézók, éttermek. A sziget éppen csak annyira központi, hogy ne legyen messze, és pont annyira közeli, hogy a turisták ne rohanják le.

North Space, Toronto, Kanada

A legtöbb híres digitális cég hazája Toronto. Kiváló lehetőséget ad a fejlesztésre köszönhetően az alacsony rizikójú állami finanszírozásnak. Nagyon gyorsan el lehet érni nagyon sokat. A probléma az igazgató szerint az, hogy az emberek nincsenek tisztában azzal, hogy mennyivel egyszerűbb elindítani egy vállalkozást most, mint tíz éve, és hogy mennyivel több segítség áll rendelkezésükre. Amint erre rájönnek, és egyre többen keresik fel a segítségnyújtó közösségi irodákat, sokkal egyszerűbbé válik minden.

Cape Town Office, Cape Town, Dél-Afrika

Cape Town szinte a legtöbb turista kalauzban szerepel, az iroda alapítója pedig ebből szándékozik hasznot húzni: ha már úgyis ellátogatnak, miért ne állnának meg egy pillanatra dolgozni? Szerinte ez sokat segíthetne a hazai vállalkozóknak is, hiszen a jogszabályok miatt sokkal nehezebb cégként fejlődni, mint Európában vagy az USA-ban.

Hubud, Bali, Indonézia

A Hubud Bali első közösségi irodája, már jó pár évvel ezelőtt nyitották, mikor felfedezték a potenciát a turizmusnak köszönhetően.

„A világ még mindig nem képes megérteni azt, hogy nem csak egy módja van a munkavégzésnek, hanem lehet ezt sokkal szabadosabban, egyedi ritmusban csinálni. De a világ nagyon gyorsan változik és a fiatal munkaerő sokkal több kontrollt szeretne a saját élete és munkája felett.”