Design


Ékszerek Éjszakája – valóságban és virtuálisan

Idén egy teljes héten át a kortárs ékszereké a főszerep Budapesten.

 

Az Ékszerek Éjszakája Budapest 2020 - szeptember 14-20. között - már hatodik alkalommal kerül megrendezésre. Ismét kortárs ékszer összeállítások özönlik el Budapest belvárosát, ahol a magyar alkotók önálló vagy csoportos kiállításokon mutatják be legújabb munkáikat. Ebben az évben több mint 80 kortárs hazai ékszertervező alkotását láthatja a közönség, közel 30 különböző helyszínen.

Jil  Koehn Bedolach: Seaweed bross

Szeptember 19. szombat, egy kiemelt nap a héten, az alkotók meghosszabbított nyitvatartás mellett várják az érdeklődőket személyesen, a kiállítások helyszínein.

 

A magyar alkotók munkái mellett az évente megrendezésre kerülő nemzetközi ékszerpályázatból összeállított kiállítási anyag is bemutatásra kerül. Megnyitója szeptember 18-án, pénteken 18.00-kor lesz, a páratlan adottságokkal bíró Hybridart Space Galériában.

 

Az idei nemzetközi pályázati felhívás hívószava: Nulla Negatív.

 

Edőcs Márta: Floral2 gyűrű 

A téma megközelítése számtalan lehetőséget tartogat, amelyre a pályázók adtak sajátos választ ékszer formájában. A nemzetközi platformokon való jelenlétnek köszönhetően, a beérkezett pályamunkáknak közel a fele külföldi. Ugyanakkor igazi elismerésként könyvelhető el az is, hogy a pályázat évről évre egyre több kiváló, magyar tervezőt ösztönöz alkotásra, akik minőségi munkáikkal vesznek részt az eseményen, erősítve a magyar mezőnyt.

 

A szervezők minden évben arra törekednek, hogy a bemutatott munkákat egy magasan képzett, független zsűri bírálja el.

Az idei év zsűrije: Lin Cheung ékszertervező művész, a londoni Central Saint Martins egyetemi tanára, valamint Leo Caballero, a barcelona-i székhelyű Klimt02 kortárs ékszergaléria társalapítója, illetve hazai oldalról a nemzetközi sikereknek örvendő, kiváló alkotó, Vági Flóra.

 

A korábbi évekhez hasonlóan idén is számos nagy értékű díj kerül kiosztásra a pályázaton résztvevők, illetve a kiállítók között. Ilyen például Spengler Katalin műgyűjtői díja, aki gyűjteményébe választ a kiállított tárgyak közül, vagy az Athens Jewelry Week díja, illetve az Autor-díj, ezek külföldi kiállítási lehetőséget biztosítanak a díjazottaknak.

Idén első alkalommal kerül átadásra a Mentor-díj, amely 100.000 Ft támogatást jelent a kiválasztott alkotónak.

 

Rémiás Szilvia cyberlight

Az Ékszerek Éjszakája Budapest szervezői ebben az évben nagy hangsúlyt fektetnek az aktív online jelenlétre, ahol a lehető legtöbb eseményt közvetítik majd saját közösségi oldalaikon. Így, a körülményekhez alkalmazkodva 2020-ban a, már-már hagyománnyá vált, szakmai beszámoló is a virtuális térben zajlik majd. Ennek során a nemzetközi pályázat zsűritagjai, Lin Cheung és Leo Caballero tartanak harminc perces prezentációt szakmai munkásságukról. Ennek a megoldásnak köszönhetően minden érdeklődő biztonságos körülmények között, saját otthonában követheti nyomon a neves szakemberek előadását a világ bármely pontjáról.

 

A szervezők:

Börcsök Anna

Fekete Fruzsi

Horányi Kinga

Neuzer Zsófi

Tengely Nóra

 

Az eseménysorozat a FISE - Fiatal Iparművészek Stúdiója egyesület támogatásával jött létre.

További információk és részletes program: www.ekszerekejszakaja.com

 

Promó videók:

https://youtu.be/dvT4Q3evwJY

https://youtu.be/UWwNd5LzD5c

https://youtu.be/qxa-2QGhdvM