Design


Kerti kisokos: tavasszal a legfontosabb felújítás — kerítések és kerti bútorok

A záporok, a tűző napsütés mind-mind károsíthatják a kültéri bútorok, kerítések felületét.

 

Ezért érdemes még tavasszal átvizsgálnunk minden darabot, és ha szükséges, akár magunk is felfrissíthetjük védelmi rendszerüket, vagyis a fedőrétegként alkalmazott lazúr- vagy zománcréteget.

A Poli-Farbe festékgyár szakértője, Podmaniczki „Szobafestő” Attila most elárulja, mikor, és hogyan érdemes nekilátnunk a munkálatoknak, hogy környezetünket még otthonosabbá és szebbé tegyük, egyben meghosszabbítsuk a kezelt felületek élettartamát.

 

Így óvhatjuk a kültéri faszerkezeteket:

A kültéri bútorok éveken keresztül kénytelenek viselni az időjárás viszontagságait. A nedvesség, a tűző napsütés egyaránt károsíthatják a fafelületeket, amitől elszürkülhetnek, elkorhadhatnak, esetleg kártevők, élősködők is beleköltözhetnek. Mindezt megelőzendő fontos, hogy az első perctől minőségi és a felületnek megfelelő termékekkel kezeljük őket! Amennyiben a már kezelt felületen mikro-repedéseket vagy nagyobb repedéseket, foltokban színelváltozást vagy gombás foltokat látunk, semmiképp ne halogassuk a felújítást!

 

Milyen festékeket válasszunk, és hogyan érdemes hozzálátnunk a fafelületek felújításához?

A faszerkezetek természetes szépségét és szerkezetének épségét lazúrokkal óvhatjuk. Választathatunk vastag vagy vékonylazúrt. Ami fontos, érdemes magas UV-védelmet garantáló, és gombaölő adalékot tartalmazó terméket választani.

Ahhoz, hogy tartós végeredményt érjünk el, a felületet alaposan elő kell készíteni. Először csiszoljuk meg, a korábbi lazúrréteget távolítsuk el! A faszerkezetek sérüléseit folyékony fával javíthatjuk – ez az anyag egyfajta javítótapasz, a sérülések és repedések kitöltésére alkalmas. Portalanítsuk, majd hordjuk fel az alapozó festéket! Ez segít meggátolni a gombásodást, illetve megfelelő tapadást biztosít a fedőrétegnek.

Száradás után következhet az első lazúrréteg felhordása. A festéket ecsettel vagy lakhengerrel kenjük fel szálirányban haladva! Az első réteg száradását követően, óvatosan csiszoljuk meg a felületet finomszemcséjű csiszolópapírral – ez a következő réteg megfelelő tapadása miatt javasolt! A második réteggel érjük el a kívánt színárnyalatot és a megfelelő felületvédelmet.

 

Tipp: A Poli-Farbe Boróka lazúrjai a fa természetes légzését nem gátolják, azonban a nedvességnek és az UV-sugárzásnak ellenállnak, így meghosszabbodik a kezelt felületek élettartama. Használhatóak kezeletlen vagy korábban is lazúrozott kemény- és puhafa felületeken is, bel- és kültéren egyaránt.

 

Vegyük fel a harcot a korrózió ellen!

 

A kültéri fémszerkezetek a fához hasonlóan rendszeres karbantartást igényelnek. Felületük épségét és szépségét leginkább a korrózió veszélyezteti. Ha a kezdetektől megfelelően óvjuk őket, 5-6 évet is kibírnak egy-egy felújítás között, de tény, hogy például az erős napsütésnek kitett felületek, akár évekkel előbb is felújításra szorulhatnak. Ha a festék felpattogzott vagy rozsda jelenik meg a felületen, a felújítás szükségessége azonnali! Azonban van ennek a folyamatnak egy előzménye is, amiből következtethetünk, hogy elérkezett-e a felújítás ideje: a zománcfesték „elkrétásodását” úgy tesztelhetjük, ha végig húzzuk az ujjunkat a felületen, és amennyiben az ujjunkon marad a leporladt festékréteg, akkor arra következtethetünk, hogy a felső fedőréteg már megkopott, így szükséges a felújítás. 

 

Így válasszunk bevonatot a fém felületekre:

 

Fémfelületeink karbantartására válasszunk oldószeres vagy vizes bázisú zománcfestéket. Kültéren is bátran használhatunk vizes bázisú termékeket. Létezik magasfényű, selyemfényű és matt festék, sorrendben haladva egyre mattabb felületet adnak. A hosszú távú felületmegóvás érdekében érdemes kültéri felhasználáskor minden esetben alapozó festéket is használni, vagy olyan terméket választani, ami 2in1 megoldást kínál, azaz alapozó- és fedőfesték is egyben.

 

 

Így dolgozzunk a zománcfestékekkel:

 

A festendő elemeket körültekintően kell előkészíteni: a régi festékréteget meg kell csiszolni, majd a felületet portalanítani, és zsírtalanítani kell lakkbenzines törléssel. A laza, leváló részeket kaparással, csiszolással el kell távolítani, és a hibahelyeket a megfelelő rétegrend szerint kell kijavítani!

Amennyiben rozsdaette felülettel van dolgunk, a rozsdát távolítsuk el spaklival, illetve drótkefével, majd a sérült részeket kezeljük rozsdaoldóval! Ezeket csiszoljuk le, és igyekezzünk összedolgozni a lecsiszolt és megmaradt festékes felületet, hogy ne legyen egyenetlen a végeredmény! Miután végeztünk a fenti munkálatokkal, a tiszta, pormentes felületre korróziógátló festék alkalmazását követően hordjunk fel egy közbenső alapozó réteget, végül következhet a fedőmázolás 1-2 rétegben! 

 

Tipp: A kültéri fémfelületek hatékony és időtálló kezelésére jó választás a Poli-Farbe zománcfesték-családja, amely kiváló időjárásállóságú, könnyen ecsetelhető, jó fedőképességű, tartós védelmet biztosító oldószeres és vizes bázisú zománcfestékekből áll, illetve a Poli-Farbe kerítésfesték, amely 2in1 megoldásával gyorsabb felújítást tesz lehetővé.

 

+1 tanács:

A kültéri munkát 10-25 °C fok között érdemes végezni, ha tehetjük, akkor ne a nyári hőségre időzítsük a felújításokat. A szervezetünket se terheljük azzal, hogy órákig a szabadban dolgozunk, illetve a meleg levegő hatására a festékek is gyorsabban száradnak, hamarabb megkötnek, ezért ilyenkor sokkal nagyobb gyakorlatot igényel használatuk. Felhasználás előtt minden esetben olvassuk el a választott termékek gyártói utasításait!