Érdekesség


Ezért kell neked is tüntetned: 5+1 ok

Magyarországon most nem idegen kifejezés a tüntetés: még folyamatban van az egyik, de már szervezik a következőt. Mi most apropótól függetlenül összeszedünk pár okot, amiért érdemes tüntetni.

Néhányan a mostani tüntetések során is azt skandálják „ruszkik haza”, persze tudják, hogy nem aktuális…de akkor miért? Erre most megpróbálunk választ adni és összeszedni néhány érvet, hogy miért kéne neked is transzparensekkel hömpölyögnöd az utcán.

1. Mert állampolgár vagy

És mint ilyen, téged is érint mindaz, ami az országban történik (élj Magyarországon vagy külföldön). Ha valamilyen politikai döntést, új törvényt hoznak, az téged is érinteni fog, még ha nem is közvetlenül. Azonban még ha úgy is érzed, hogy neked ehhez semmi közöd, fogd fel egy jócselekedetként azokért, akiket igen.

2. Mert demokráciában élünk

És a demokráciában az a legszebb, hogy mindannyiunk véleménye számít és érvényesülhet. Ezt bizonyította be például a brexit: az emberekben megszületett egy igény az Unióból való kilépésre és a kormány ezt a kívánságot meghallgatta. Majd az emberek döntöttek, most pedig Theresa May mindent megtesz azért, hogy véghezvigye.

3. Mert a kormány van értünk és nem fordítva

Ez a gondolat szorosan kapcsolódik az előzőhöz: a kormánynak azért kell döntéseket hoznia, hogy az az embereket kiszolgálja. Ha azonban mi, az emberek, úgy érezzük, hogy ezt nem teszik kielégítően, akkor fel kell szólaljunk. Ha persze tudnak egy olyan magyarázattal szolgálni, ami elfogadható, akkor érdemes visszavonulót fújni: az általános közvélemény napjainkban elég negatív és hajlamosak vagyunk bolhából is elefántot csinálni. Ameddig azonban nem bizonyosodik be, hogy valóban bolháról van szó, ne hátráljunk meg.

4. Mert minden ember számít

Általános értelemben is számít minden ember, hiszen egyenlőek vagyunk. Nem pedig „minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél”. De olyan értelemben is, hogy egy tüntetésnél már az is segít, ha nem 10, hanem 11 ember demonstrál. Ha úgy érzed, hogy jogos a megmozdulás és segíteni szeretnél, nem kell mást tenned, mint megjelenni.

5. Mert ki tudja, mikor lesz rá újra lehetőséged

A 21. században a tüntetések általában már békésen zajlanak. Nem kell félned, hogy belelőnek a tömegbe vagy molotov koktélokat fognak készíttetni veled. Az eszköztár mindössze ennyi: skandálás és transzparensek. Azért érdemes részt venned benne, mert nem tudhatod, hogy lesz-e hasonló a jövőben.

+1

És azért is el kell menned, mert nem voltál ott ’48-ban, mert nem sok lehetőséged van patriótának lenni, mert ez a hazád, mert az emberek számítanak rád is, mert kiléphetsz a komfortzónádon és mert változtathatsz.