Érdekesség


Használt sütőolaj-gyűjtő? Ezzel csökkenti a környezeti terheket

Ez a boksz arra szolgál, hogy a használt sütőolajat ebbe helyezzük el!

 

Nem a lefolyóba kell önteni, mert azzal csak terheljük a csatornát, azzal pedig a környezetet.  Ráadásul a használt zsiradék újra felhasználható!

Az ismert üzletlánc a környezettudatosság jegyében a feleslegessé vált otthoni étkezési olajok és zsírok szakszerű összegyűjtését megkezdi mostantól. Hulladékgazdálkodási partnerével egy hipermarketben és négy szupermarket áruházban 2021. június 21-étől kezdődően három hónapon át, tesztüzemben szelektív tárolókban gyűjti a használt lakossági étolajat és zsiradékot.

 

A SPAR a Fenntartható Jövőért program átfogó keretrendszerbe szervezi mindazokat az intézkedéseket, amelyeket a vállalat az élhetőbb mindennapokért tesz. Több létfontosságú terület között, az egészségvédelem mellett, kiemelt jelentőséggel bír környezetünk megóvása. A háztartások működése során nagy mennyiségben keletkezik használt étolaj és sütési zsiradék. Ezek zöme a mai napig a csatornahálózatba kerül, szennyezve az ivóvízbázist, holott a megfelelően kezelt sütőolaj teljes egészében újrafelhasználhatóvá tehető.

 

„Üzletláncunk kiemelt ügyként tekint környezetünk megóvására, és egyre több olyan speciális környezetvédelmi megoldással él, amelybe a vásárlókat is bevonja. Mától egyes áruházainkban, megfelelő szakmai előkészítés és tervezés után, tesztjelleggel megkezdjük a lakossági használt sütőolaj és zsiradék begyűjtését. A munkában a SPAR Magyarország szakmai partnerével, a Biotrans Kft.-vel működik együtt. Amennyiben a szolgáltatás beváltja a hozzá fűzött reményeket, minden olyan egységünkben is biztosítani fogjuk az étolaj-begyűjtést, ahol igény mutatkozik rá, és a gyűjtőpont elhelyezése is megoldható” – mondta Maczelka Márk, a SPAR Magyarország kommunikációs vezetője.

A háztartási sütőolajok és zsiradékok három hónapon át tartó próbaüzemi begyűjtésében a tatabányai INTERSPAR hipermarket (Győri út 25.) mellett négy SPAR szupermarket vesz részt: egy székesfehérvári (Pozsonyi út 10.), egy dorogi (Bányász körönd 1737/16. hrsz.) és két budapesti (IV. kerület, Nap utca 16. és XVII. kerület, Maroshévíz utca 1.).

 

Az élelmiszer-hulladékok gyűjtésére és feldolgozására szakosodott üzleti partner a hagyományos szeméttárolók helyett különleges, 800 literes, a környezeti terheknek és a nagy igénybevételnek kiválóan ellenálló tárolókat biztosít. A Biotrans Kft. által biztosított használt sütőolaj- és zsiradékgyűjtőkbe üvegben, vagy saját csomagolásba visszatöltve, vagy PET palackban lehet elhelyezni a feleslegessé vált sütőolajat. Az áruházak külső részén elhelyezett gyűjtők telítettségét a munkatársak online is ellenőrizni tudják.

 

A Biotrans Kft. a felhasznált hulladékot a kijelölt áruházakból elszállítja, majd munkatársai egy speciális géppel kibontják és leválogatják a csomagolóanyagot. Ezt követően az üvegpalackok üveggyártási alapanyagként hasznosulnak, míg a PET palackokat ledarálják, és energetikai hasznosításra kerülnek. A használt sütőolajat ülepítik, melegítik, és biodízel üzembe küldik, ahol üzemanyag készül belőle.