Érdekesség


Megfejtették a titokzatos havasi vadember, a jeti rejtélyét

A Himalája környékén élő, és állítólagos szemtanúk által látott vagy látni vélt hatalmas majomszerű, szőrös élőlénynek tulajdonított maradványok DNS-mintáinak elemzéséből amerikai kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a jeti sohasem létezett. A legendás lények a valóságban három különféle medvefajta egyedei. 

A csontokból, fogakból, szőrszálakból vagy székletből nyert kilenc megvizsgált minta közül nyolc ázsiai feketemedvétől, himalájai barnamedvétől vagy tibeti barnamedvétől származik, a kilencedik pedig egy kutyától.

 

A megvizsgált minták között egyebek mellett szerepelt egy „jeti" kezéről (vagyis mancsáról) származó bőrdarab, amelyet relikviaként őriztek egy kolostorban, és egy „jeti" combcsontjának töredéke, amelyet egy barlangban találtak a Tibeti-fennsíkon, 4500 méter magasságban. A bőrminta valójában egy néhai ázsiai feketemedvéé, a csont egy tibeti barnamedvéé volt. 

A Proceedings B tudományos lapban bemutatott tanulmány készítői a feltételezett "jetimaradványok" eddigi legalaposabb DNS-elemzését végezték el. "Eredményeink erőteljesen azt sugallják, hogy a jeti legendáját biológiailag a helyi medvefajok igazolják" – hangsúlyozta Charlotte Lindqvist, a Buffalói Egyetem biológusa. "Tanulmányunkból kiderül, hogy a genetika abban a helyzetben van, hogy más, hasonló rejtélyeket is meg tud oldani" – tette hozzá.

 

Valamennyi mintát a brit Icon Films filmkészítő cég bocsátotta Lindqvist rendelkezésére. A cég ugyanis őt kérte fel arra, hogy szerepeljen az Animal Planet számára készített és 2016-ban sugárzott „Jeti vagy nem?" című, a mondabeli lény eredetét feltáró dokumentumfilmjében.

 

Lindqvist és kollégái további ázsiai medvefajok, összesen 23 állat mitokondriális DNS-ét szekvenálták és összehasonlították a világ más részeiből származó medvékével is.

 

Kiderült, hogy a tibeti barnamedve viszonylag közeli rokonságban áll az észak-amerikai vagy európai medvékkel. A himalájai barnamedvék ága ellenben, amelynek mitokondriális DNS-ét most először sikerült teljesen megfejteni, evolúciós szempontból jóval korábban, már mintegy 650 ezer éve elvált. Az akkori jégkorszakban a himalájai barnamedvét valószínűleg hosszú időn át izolálták a gleccserek a többi fajtól – feltételezik a kutatók.

 

A kutatók szerint eredményeik nemcsak az állatok eredetének meghatározásában segíthetnek, hanem a jelen számára is hasznosak lehetnek.

 

"A himalájai barnamedvét a kihalás veszélye fenyegeti. Genetikai sokszínűségének és populációja szerkezetének ismerete segíthet az állomány méretének felbecsülésében és a védelmére kialakított stratégiák tervezésében" – mondta Lindqvist. A világhírű hegymászó, Reinhold Messner – aki elsőként mászta meg egyedül, oxigénpalack nélkül a Mount Everestet – már rég megfejtette a jeti titkát, ő is azt mondta, egy medvéről lehetett szó.

 

 

Forrás: The Guardian/MTI

Fotó: Icon Films Limited, Imaging/Shutterstock