Fashion


Hátizsákokkal az óceánok tiszta vízéért

Az óceán kék színét megidéző, limitált szériás darabokat egy svéd művész, Linn Fritz alkotta a kreativitás, az önkifejezés és a társadalmi felelősségvállalás jegyében.

 

A június 8-án debütáló különleges hátizsákokkal a márka a műanyagszennyezés súlyosságára és az óceánok megtisztításának fontosságára hívja fel a Kånken rajongók figyelmét.

Harmadik alkalommal dobja piacra Kånken Art elnevezésű kollekcióját a svéd Fjällräven, amelyet ezúttal az óceánok világnapja inspirált.

Az eredetileg svéd iskolásoknak tervezett Kånken hátizsákokat a Fjällräven 1978-ban mutatta be a nagyközönségnek. Praktikus és kényelmes formatervezésének, illetve stílusos, vidám külsejének köszönhetően a táska azonban hamar népszerű lett a felnőttek körében. Mostanra a márka egyik legsikeresebb termékeként szolgálja a városi kalandorok és a természetjárók igényeit.

 

A letisztult, tartós és fenntartható Kånkenek nem csak milliók kedvencei. 2017 óta a Svéd Képzőművészeti és Design Társaság döntése alapján hivatalos iparművészeti darabnak is minősülnek. Az elismerés évében debütált az első Kånken Art kollekció, amellyel a márka az egyediséget és az önkifejezés szabadságát ünnepelte.

A Kånken Art 2021-es modelljeivel a Fjällräven az óceánok megóvására irányítja a figyelmet. Az előrejelzések alapján 2050-re a Föld óceánjaiban több műanyag szemetet találunk majd, mint halat, hacsak nem történik drasztikus változás a hulladékkezelésben. Az óceánok világnapján, június 8-án bemutatott exkluzív termékekkel a márka azt üzeni, hogy az élővilág fennmaradásához nélkülözhetetlen óceánok megtisztítása a szárazföldön kezdődik.

 

Az egyedi hátizsákok tervezésére a cég Linn Fritz svéd illusztrátort kérte fel, aki örömmel állt a fontos ügy mellé, és az óceán kék színéből inspirálódva gondolta újra az ikonikus darabokat.

Az Ocean Deep és az Ocean Surface fantázianevű hátizsákok mellé - a készlet erejéig - egy egyedi Kånken Art ’21 szemétszedő zsákot is kapnak a vásárlók. Így mindenkinek lehetősége nyújt arra, hogy naponta akár egy-két percet környezete megtisztításával töltsön.

 

Óriási elismerés volt a termékeken viszontlátni a mintáimat. Ám még nagyobb öröm számomra, hogy ezek a Kånkenek az óceánok megóvásának fontosságára hívják fel a figyelmet. A Fjällrävennel közös értékek mentén alkotunk: hozzájuk hasonlóan én is úgy gondolom, hogy a saját jövőnk és a természet jövője elválaszthatatlanul összefonódik, emiatt sokkal jobban kell vigyáznunk a környezetünkre. Meg kell becsülnünk, amink van, mielőtt túl késő lenne” – mondta Linn Fritz illusztrátor és animátor, a Kånken Art 2021 kollekció tervezője.

 

Az elmúlt évekhez hasonlóan a márka a limitált kiadású Kånken Art hátizsákokból származó bevétel egy százalékával a Fjällräven Arctic Fox Initiative programot támogatja. Az innovatív kezdeményezés olyan nonprofit projekteknek nyújt anyagi segítséget, amelyek a természet megóvását tűzték ki célul. Az idei évben két olyan szervezet kapja a hozzájárulást, amelyek a természetbe jutott hulladék eltakarításával és a műanyagszemét mennyiségének csökkentésével küzdenek az óceánok védelméért.