Gasztro


Az Auguszt család Geraldine cukrászdája

Akik szeretik a finom süteményeket, jó tortákat és a jó kávét, azoknak bizonnyal nem ismeretlen az Auguszt Cukrászda neve. Budapesten több helyen is betérhetünk az Auguszt család valamelyik üzletébe.

 

Nemrégiben megnyitott a család legújabb cukrászdája a Múzeumkertben, a Nemzeti Múzeum gyönyörűen felújított kertészházában. Neve is van: Geraldine

 

Budapesten több helyen is betérhetünk az Auguszt család valamelyik üzletébe.

 

A Múzeumkertben már nagyon ideje volt egy igazi jó kávézót, cukrászdát nyitni! Itt érdemes elfogyasztani egy finom süteményt, vagy egy frissítőt.

 

Ha egy kései reggelire, vagy egy könnyű ebédre vágyik, arra is van lehetőség. Az édességek mellett - többek között - paradicsomos és lazacos Quiche-el, friss, gyümölcsös Granolával és Croissant szendvicsekkel készülnek minden nap.

 

A hagyományos süteményeik mellett cukor-, glutén- és laktóz mentes desszertek is elérhetőek, például a Zéró sütemény, vagy a "mindenmentes" eper és mangó fagylaltok.

 

A nagy melegben alkoholos és mentes frissítőket iszogathatnak a vendégek az évszázados fák alatt. Válassza ki az ízesített limonádék, Gin Tonik, Aperol Spritz vagy Mojito közül a kedvére valót!

 

Miért éppen Geraldine?
A nevet a múzeum kérésére viselni a cukrászda. Sokakban felmerülhetett a kérdés, miért is ez lett a neve, ki volt ő?

 

Apponyi Geraldine 1915-ben született magyar származású albán királyné. Miután édesapja meghalt, édesanyja külföldre költözött, őt pedig húgával nagynénje nevelte tovább Magyarországon. Az 1930-as években Geraldine, gróf Zichy István révén állást kapott a Magyar Nemzeti Múzeumban, ahol egyrészt képeslapokat árult- ezzel is népszerűsítve a múzeumot-, másrészt tanulmányokat állított össze.
Később szépségére felfigyelt az albán trónörökös, Achmet Zogu, akivel végül 1938-ban össze is házasodtak. A megpróbáltatásokkal teli életet magáénak tudó albán királyné 87 éves korában hunyt el.

Az Auguszt – Geraldine cukrászda nyitóját megtisztelte jelenlétével Arian Spasse nagykövet Albán Nagykövetség.  A nyitáson az újjászületett épületet megszentelete Kozma Imre atya - Magyar Máltai Szeretetszolgálat

 

Egy nap Geraldine-nal: a fényképalbumtól az új cukrászdáig

Nem csupán a Geraldine-ról elnevezett Auguszt-cukrászda nyílt a Múzeumkert kertészházában. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti  Fényképtára az Apponyi Geraldine, albán királyné egykori ügyvédje, dr. Hunyor Imre fényképalbumával gazdagodik a leszármazottak ajándékának köszönhetően.

 

A Magyar Nemzeti Múzeum és Apponyi Geraldine (1915, Budapest – 2002, Tirana) hosszú múltra tekint vissza. Albánia első és máig utolsó királynéja még legendás házasság kötése előtt 1937-től gróf Zichy István igazgató jóvoltából az intézmény munkatársa volt.

A gyermekkorában "Fehér rózsának" becézett Apponyi Geraldine a gyűjtemények feldolgozását segítette, kiadványokat árult és a látogatók idegen nyelvű tájékoztatásában segédkezett. Nem sokáig, hiszen I. Zogu albán királlyal házasságot kötöttek, a világsajtó és a magyar diplomácia figyelmének kereszttüzében. A polgári esküvői ceremóniára 1938. április 25 és 27. között került sor, Tiranában. A királyi pár mindössze egy évig tartó országlásának Albánia olasz megszállása vetett véget.

Az albán rendszerváltás után, még egy tiszavirág életű tiranai visszatérés következett, azonban Zogu 1961-ben bekövetkező halála miatt már csupán Geraldine számára. Ez az igen rövid és megszakításokkal tűzdelt idő mégis elegendőnek bizonyult arra, hogy az egykori királyné személye körül máig tartó tisztelet bontakozhasson ki  Magyarországon és Albániában egyaránt.

 

Ennek a tiszteletnek az egyik kézzel fogható emléke az albán királyné magyar ügyvédje, dr. Hunyor Imre fényképalbuma. Ez a családnak - Piazza-Hunyor Katalinnak és Piazza-Georgi Barbarának - köszönhetően most már a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának műtárgyai közé kerülhetett.

 

Kép: dr. Hunyor Imre fotóalbuma

A királyi pár esküvőjét megörökítő fényképalbum több mint kétszáz, jellemzően kisméretű fotográfiát tartalmaz. A felvételek a tiranai ceremónia és a kísérő programok mozzanatait, résztvevőit, valamint a magyar vendégek autókonvojának hazaútját örökítik meg Bojár Sándor fotóriporter, részben pedig egy amatőr fotográfus kamerájának tolmácsolásában. Az albumról  itt olvashat, dr. Hunyor Imréről pedig pedig itt!

 

Ugyancsak Apponyi Geraldine emlékét örökíti meg a Múzeumkertben megnyitott új Auguszt Cukrászda, amely a királyné nevét viseli. A 150 éves múltra visszatekintő családnak ez most már a negyedik üzlete Budapesten. Auguszt Elek 1870-ben egy pici tabáni, földszintes házban indította meg „czukrászatát”. Ebben a kis boltban, amely mögött a család lakása volt, készült fia, a 21 éves József az 1896-os millenniumi kiállításra, és aranyérmet nyert egy cukorból készült szoborkompozícióval. Auguszt József Párizsban és Londonban szerezte meg a szakmai gyakorlatot a kor szokásának megfelelően. Amikor visszatért Budára, átvette közben megözvegyült édesanyjától az üzlet vezetését és idevette ifjú feleségét is. A fiatalok 1916-ban a Krisztinaváros szívében új üzletet nyitottak.  Az akkori vidékies és elmaradott Budán nagy merészségnek tűnt pazarul berendezett, elegáns, gázvilágításos üzletet nyitni. 1922-ben megvásárolták a későbbi Auguszt-pavilont (Hidegkúti út). 1932-től Auguszt Elemér Lisszabonban, majd Londonban tanulta a szakmát. 1945-ben egy bombatalálat érte a Krisztina körúti házat, de 1947-ben a cukrászda újra megnyílt. A családnak az 50-es években államosítással és kitelepítéssel kellett szembenéznie, csak az 1956-os forradalmat követően nyithatott Resetka Olga és Auguszt Elemér újra önálló üzletet Budán a Fény utcai piac mellett. 1999-ben Auguszt Olga a Belvárosban megnyitotta a második cukrászdát. 2001-ben nyílt meg az Auguszt Pavilon a Farkasréti téren. 2011-ben az Auguszt család elnyerte a Magyar Örökség díjat.

 

A Múzeumkert Pollack Mihály tér felöli árnyas részén található cukrászda hétfői napok kivételével keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között fogadja a vendégeket.