Gasztro


Bíborka, kakukkfütty és társai - Az Év Fagylaltja verseny 2021.

A verseny célja a hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégei számára, ezáltal is igényt támasztva az emberekben az egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt.

 

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 2021-ben ismét rendhagyó módon rendezte meg a nagy népszerűségnek örvendő Év Fagylaltja versenyt.

 

A díjat 1998 óta minden évben átadják, az idei verseny döntőjét hétfőn tartották Budapesten.

 

A Cafe One-t képviselő Fehér Gergő Bíborka fagylaltja mögött Koncz Andrea lett a második a gödöllői Sissi Fagylaltozóból balzsamos sült áfonyás, lágy kecskesajtos fagylaltjával, Márton Brigitta pedig a harmadik a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozóból édes tejfölös, Cumberland mártással készülő fagyijával.

 

Fehér Gergő fagylaltkészítő mester: Bíborka

 

A Bíborka nevű fagylalt egy ízében nagyon különleges és szokatlan receptúra, melyet úgy alkottunk meg, hogy nagy hangsúly helyeztünk a Békéscsaba és környékén felfedezhető szép számmal rendelkező helyi kistermelők által beszerezhető alapanyagokra.

 

Külön köszönet Bánfi Krisztiánnak a Kígyóscsili tulajdonosának, akinek két fajta csili terméke is megtalálható a fagylaltban.

 Sok kitartó munka és tesztelés után így született meg ez a szedres gyümölcsös, csillis étcsokoládés, igazi nyári frissítő íz kombináció, amit jó szívvel ajánlunk mindenkinek.

 

A fagylalt kóstolásánál először a szedres-áfonyás hatású savanykásabb íz jegyek dominálnak, amit egyből a magas minőségű étcsokoládé és az agave szirup édeskés íze követ egy enyhén csípős lecsengéssel.”

 

Az összes díjazott fagylalt:

 

„I.” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye

Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.

 

Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese:
 

Bíborka – Fehér Gergő (Cafe One, Békéscsaba)

 

Ezüstérem:

Balzsamos sült áfonya lágy kecskesajttal – Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)

 

Bronzérem:

Édes tejföl Cumberland mártással – Márton Brigitta (Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred)

 

 

„II.” „Erdő-mező ízei” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye

 

Aranyérem:

Rozmaringos-málnás étcsokoládé – Nagy László (Marcipán Cukrászda, Dunaföldvár)

 

Ezüstérem:

Szelíd kender vad szederrel – Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)

 

Bronzérem:

Mezei kakukkfütty – Reif Ferenc (Dock Cukrászda, Polgárdi)

 

„C” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye

Aranyérem:
Fehérkávé sós karamellel – Kádár Ferenc (m-GEL Hungary Kft.)

 

Ezüstérem:
Caffé Corretto con Pistacchio – Szendrei Attila (PreGel Magyarország Kft.)

 

Bronzérem:
Álom luxuskivitelben – Nagy László (Békás Kft.)

 

Különdíjak:

Közönségdíj:
Balzsamos sült áfonya lágy kecskesajttal – Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)

 

Szakmai szervezetek különdíja:
Mezei kakukkfütty – Reif Ferenc (Dock Cukrászda, Polgárdi)

 

IKON borászat különdíja:
Balzsamos sült áfonya lágy kecskesajttal – Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)

 

Az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás tiszteletére idén egy új kategóriában is nevezhettek a versenyzők olyan fagylaltokkal, melyek jellegzetes, meghatározó ízei Magyarország erdeiben és mezein megtalálható összetevőkből erednek.

Az eredetileg május végére tervezett esemény fesztivál jelleggel idén sem volt megrendezhető, ezért a tavalyi évhez hasonlóan régiós elődöntők után - ahol kész fagylaltokkal kellett indulni – az Ipartestület székházában tartották meg a döntőt,

 a tanműhelyben kellett helyben fagyasztaniuk a versenyzőknek.

 

Az Év Fagylaltja versenyre idén a két kézműves kategóriában 63 fagylalt nevezett, mellettük a fagylalt alapanyag gyártók, forgalmazók kategóriájában 17 fagylalt mérette meg magát. Kötelező íz idén sem volt, semmi nem szabott határt a versenyzők kreativitásának.

A döntőbe a kézműves kategóriákban 20 fagylalt került, melyeket a versenyzőknek a zsűri jelenlétében kellett elkészíteniük.

 

A szakmai zsűri tagjai:

Andrész Zoltán (Andrész Cukrászda, Biatorbágy-Budapest), Baracskay Angéla (kreatív cukrászséf, Budapest), Gulyás Andrea (Egy a Természettel Nonprofit Kft., Budapest), Somogyi Renáta (Bringatanya, Somogyi fagylalt műhely, Gyenesdiás), Szűcs Árpád (a table! Boulangerie-pâtisserie, OJO ICE, Budapest), Erdélyi Balázs (szakmai elnök, MCI, Budapest)

A Szakmai Szervezetek zsűri tagjai:

Fekete Tamás (BTSZ), Gendur András (MSZÉSZ), Kovács László (MVI), Krivács András (MNGSZ), Németh László (IPOSZ) Septe József (Magyar Pékszövetség)

 

A Közönség zsűri tagjai:

Konyári Borbála (borász, IKON Borászat), Kopek Janka (színésznő, Vígszínház), Péter Petra (műsorvezető, Manna FM), Pirók Zsófia (flamenco táncművész, Nemzeti Táncszínház), Stohl Luca (táncművész, műsorvezető)

 

Fotók: Nagy Mihály