Gasztro


Folytatódnak 2021-ben Frutti és Veggi friss kalandjai…

…a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítése, valamint a jó minőségű, hazai termékek iránti kereslet ösztönzése érdekében.

 

Ez annak köszönhető, hogy 2021-től újabb hároméves periódust nyert meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, francia és belga szakmai szervezetekkel együttműködve.

 

Az Európai Friss Kalandok, a NAK hosszú távú edukációs kampánya azért indult el 2018-ban, hogy a hazai kedvezőtlen zöldség- és gyümölcsfogyasztási szokásokon változtasson. Az uniós országok közül ugyanis hazánkban az egyik legalacsonyabb a zöldség- és gyümölcsfogyasztás: a WHO által javasolt napi minimum 400 gramm helyett itthon átlagosan 260 grammot fogyasztunk.

Az elmúlt három év eredményeként minden harmadik magyar ember találkozott már Fruttival és Veggivel. A 8-14 évesek körében pedig, akik kifejezetten kevés zöldséget- és gyümölcsöt fogyasztanak, 30% feletti az ismertségük.

 

A zöldség – gyümölcs kabala testvérpár az elmúlt időszakban az egész országot bejárta: 35 ezer kilométert utazott, ami a Budapest-Párizs távolságnak felel meg oda-vissza. 45 roadshow-n, valamint 100 nagyáruházi helyszínen várta a családokat, a gyermekeket. A kitelepülések alkalmával 4 kamion súlyának megfelelő zöldséget és gyümölcsöt (7750 kg) kóstolhattak meg az érdeklődök.

 

Az Európa Friss Kalandok nagykövetei minden évben olyan hiteles személyiségek voltak, akik szakmájukban és magánéletükben is azonosulni tudtak a kampány célkitűzéseivel - többek között Vincze Ottó és Görbicz Anita, Wolf András vagy épp Marton Adrienn. Személyes tapasztalataikkal, ötletekkel, receptekkel segítették a szülőket, nagyszülőket abban, hogy hogyan építhetnék be a zöldségeket és a gyümölcsöket az egész család mindennapi étkezéseibe.

A gyerekek számára készült 24 részes animációs sorozatot a legnagyobb hazai mesecsatornák sugározták. Így 355 ezer 4-14 év közötti gyermek ismerte meg izgalmas kalandokon keresztül Vegapolisban a zöldségek és gyümölcsök “szupererejét”. 

Az Európai Friss Kalandok program az online térben is aktív: honlapján és közösségi médiaoldalain hasznos információkat, érdekes videó tartalmakat, aktualitásokat és játékokat találhatnak a látogatók. A program Facebook-oldala eddig közel 4 millió embert ért el.

-Iskolai osztályok kerestek meg bennünket és kértek a program foglalkoztató füzetéből, hogy egy különleges természetismeret óra keretében oldják meg a játékos feladatokat, fedezzék fel a zöldségeket, gyümölcsöket – mondta el Győrffy Balázs. Hangsúlyozta továbbá, hogy az Európai Friss Kalandok célja volt az is, hogy ösztönözze a keresletet a jó minőségű hazai zöldségek és gyümölcsök iránt, amiben szintén sikerült előrelépést tenni.

 

A következő három év

A NAK az elmúlt három év tapasztalatai és a pozitív visszajelzések miatt döntött úgy, hogy pályázik a program folytatására 2021-től, amit nemzetközi szakmai partnereivel meg is nyert.

A 2021-’23-as időszakban Frissesség Ereje néven új arculattal és megújult kabalafigurákkal folytatódik a program, amely továbbra is elsősorban a családokat és a gyermekeket célozza meg. Alapvető fontosságú hogy minél több szülő, nagyszülő ismerje meg a zöldségek, gyümölcsök jótékony hatásait, és építse be ezeket a gyermekek étrendjébe.

 

A gyerek célcsoport azonban bővül a következő három évben, ugyanis az eddigi 6-14 éves korcsoport mellett a 14-18 éves középiskolás, tini korosztályt is szeretné megszólítani a kampány. Ennek oka, hogy a WHO friss adatai szerint ebben a korcsoportban évről évre jelentősen csökken a napi rendszerességgel zöldséget- és gyümölcsöt fogyasztók aránya.

Az új célcsoport hatékony elérése érdekében a program közösségi média jelenléte és aktivitásai még változatosabbak és intenzívebbek lesznek a jövőben. A korábban sikeres programelemek szintén folytatódnak a következő periódusban. Új epizódokkal jön az animációs mini-sorozat, Frutti és Veggi ismét országos roadshow-ra indul, és ismét lesz lehetőség a legnagyobb áruházláncok boltjaiban zöldséget, gyümölcsöt kóstolni.

 

A program folytatása nagyszerű lehetőséget jelent, hiszen a fogyasztói magatartás formálásához hosszabb időn, több éven keresztül kell közvetíteni a zöldség- gyümölcsfogyasztás fontosságához kapcsolódó üzenteket. Ez a fajta edukáció elengedhetetlen ahhoz, hogy a családok szemléletmódja változzon, és egy olyan generáció nőjön fel, amely számára alapvető az egészséges, friss zöldségen és gyümölcsön alapuló táplálkozás.