Gasztro


Ilyen még nem volt! Megérkezett a Székely Szusi

Egy gurmet fogás, amiről még soha nem hallottál! Az Andrássy úton megkóstolhatjuk a fúziós konyha remekeit.
 

Az újranyitás óta ismét megpezsdült az élet a fővárosban, és régi, kedves helyeink is megújult kínálattal jelentkeznek. Nem kivétel ez alól az Andrássy úti SZÉK Restaurant & Bar sem.

 

A felfrissült étlapon mostantól olyan kreációk is helyet kapnak, amik a nagyvilág ízeit ötvözik a székely konyha hagyományaival.

A SZÉK eddig a hagyományos, Székelyföldről hozott ízekkel lopta be magát a szívünkbe, amik a modern konyhatechnológia eszközeivel kerülnek terítékre. Olyan klasszikusok készülnek itt, mint az egyedi ízesítésű sült húsgombóccal tálalt csorbaleves, a brassói sertés szűz ropogós burgonyával vagy épp a mics tál házi zakuszkával. Májustól azonban formabontó különlegességek is felbukkannak az étlapon.

„Székely klasszikusaink és gourmet fogásaink mellett célunk, hogy innovatív ételkreációinkkal is különlegessé tegyük éttermünket” - mondja Varga Szidónia, a SZÉK Restaurant & Bar székelyudvarhelyi származású tulajdonosa. Ennek első fogása a néhány hete debütált székely szusi, ami erdélyi és magyar alapanyagokat ötvöz a japán konyhaművészettel, izgalmas nemzeti dimenzióba helyezve azt.

 


A Székely Szusi legendája
„Hol volt, hol nem volt, volt egyszer két béka. Az egyik Oszaka város mellett lakott egy gödörben, a másik Udvarhelyen egy patakban. Mit gondoltak, mit nem, mind a kettőnek nagy kedve kerekedett, hogy világot lássanak. Az egyik béka, amelyik Udvarhelyen lakott, szerette volna látni Oszakát, a másik, amelyik Oszakában lakott, az meg Udvarhelyt. Egymást nem ismerték, soha egymásnak hírét sem hallották, és íme, mégis egyszerre gondoltak erre az utazásra... Hogy mi a mese vége? A SZÉK-ben kiderül!” - ígérik az alkotók.

 


A négy ízben készített székely szusit Aranyhal, Nádszálkisasszony, Ludas Matyi és Kiskanász fantázianéven elnevezett változatban megkóstolhatjuk: az aranyhalban például füstölt pisztrángot, tormát, sült tojást, spenótot és kelkáposztát találunk, míg a

 

Ludas Matyi sült libamájjal, puliszkával, szilvás hagymalekvárral és római salátával idézi meg japán köntösben a székely ízeket.

 

ARANYHAL

Füstölt pisztránggal, tormával,sült tojással,spenóttal,kelkáposztával 

 

NÁDSZÁLKISASSZONY

Céklás retekkel, citrusos angol zellerrel, sült kápia paprikával, vajtökkel

 

LUDAS MATYI

Sült libamájjal, puliszkával, szilvás hagymalekvárral, római salátával

 

KIS KANÁSZ

Pácolt sült sertés hússal, gyömbéres savanyú káposztával, tejföllel, kelkáposztával


Mi jöhet még a székely szusi után?

Az Andrássy úti étterem tulajdonosa annyit elárul: a fúziós konyha következő állomásai Olaszország és az Amerikai Egyesült Államok lesznek. Akik azonban inkább a hagyományos konyha hívei, azok is megtalálják kedves ételeiket.
 

Varga Szidónia

„A tavaszra és nyárra - a séfünk által megálmodott - ételkreációinkban megjelenik a kapor, mint jellegzetes íz világú, üdítően friss fűszer és gyógynövény, ami kirobbanó és jellegzetes ízével igazán különlegessé teszi ételeinket” - mondja Varga Szidónia.
 

„Az új étlapunk kaprosan készített ételei közül kiemelném a pisztrángunk mellé kínált különleges tökfőzeléket.

 

Illetve a vásárhelyi édes tejföllel készített túrógombócot, amit akácmézes kaporfagylalttal kínálunk.

 

Ételeink mellé pedig Erdély és a Kárpát-medence válogatott borait, egy sor különleges zöldségpárlatot, pálinkát, hagyományos és ízesített erdélyi söröket kínálunk.”